Maleisië: politie gebruikt traangas tegen vreedzame anti-oorlogsbetoging

Bij de betogingen naar aanleiding van de tweede verjaardag van het begin van de oorlog in Irak, werd een vreedzame actie in Kuala Lumpur (Maleisië) hard aangepakt door de politie. Zonder enige reden werd repressief opgetreden tegen de betogers, onder meer met traangas en een waterkannon. We publiceren een verklaring van de Parti Sosialis Malaysia dat mee had gemobiliseerd naar de betoging.

Verklaring van de Parti Sosialis Malaysia

Op 20 maart betoogden een duizendtal manifestanten vreedzaam als onderdeel van de internationale actiedag tegen de VS-bezetting van Irak. De betogers werden aangevallen met een waterkannon toen ze zich voor de VS-ambassade bevonden. De aanval op de vreedzame betoging kwam er zonder enige provocatie en onder de slachtoffers bevonden zich ook jonge kinderen en bejaarden.

De voorzitter van de Parti Sosialis Malaysia, kameraad Nasir Hashim, veroordeelde het politie-optreden en stelde dat de Maleisische overheid hiermee op een gelijkaardig agressieve wijze optreedt als haar Amerikaanse collega’s in Irak. De algemeen secretaris van de partij, S. Arutchelvan (Arul), verklaarde: "Ik heb nog nooit een politie-verantwoordelijke gezien die zo stom is." Daarbij verwees hij naar het feit dat de politie-verantwoordelijke weigerde om te onderhandelen, de situatie niet begreep en op een schandalige wijze tussenkwam.

De anti-oorlogsbijeenkomst in Kuala Lumpur was een onderdeel van het globale protest op de tweede verjaardag van de aanval op Irak. Zo’n duizend betogers namen deel ondanks het slechte weer en het feit dat er een Formule 1 wedstrijd plaats vond in Sepang. De actie vond plaats voor de VS-ambassade. De betogers droegen protestborden en spandoeken mee en stonden op het voetpad zodat het verkeer niet verstoord werd. Er werden slogans geroepen en pamfletten verspreid.

Op de spandoeken waren er slogans als: "Vermoord geen onschuldigen", "Stop de imperialistische oorlog", "Troepen uit Irak", "Oorlog – een kapitalistisch handelsmerk" en "Geen bloed voor olie". De actie werd georganiseerd door de Coalitie tegen de Oorlog van verschillende groepen, waaronder verschillende politieke partijen, NGO’s en studentengroepen. De Parti Sosialis Malaysia (PSM) speelde een belangrijke rol in de mobilisatie voor de actie, samen met andere groepen: JERIT (‘Roep’ – een jongerenorganisatie), PKR (rechtvaardigheidspartij), PAS (Islamitische partij), DEMA (Democratische Maleisische jongeren- en studentenbeweging), FNB (Food Not Bombs), en NGO’s zoals SUARAM (Stem van de Maleisiërs, een mensenrechtenorganisatie) en LRC (Labour Resources Centre).

Zowat tien minuten na de aanvang van de vreedzame bijeenkomst riep de OCPD (Officer in Charge of Police District, de politie-verantwoordelijke) van Cheras, Mohamad Noor, dat de organisatoren 15 minuten kregen om de actie te ontbinden en dat hij anders de politie zou inzetten om de betoging uiteen te halen. Na 20 minuten begon een andere politie-verantwoordelijke onderhandelingen met Nasir Hashim en later ook met andere aanwezigen. Er werd een akkoord bereikt om te protesteren tot 11u30 waarbij de organisatoren beloofden om dan een verklaring voor te lezen om de actie te ontbinden. Alles leek dus geregeld te zijn. Maar om 11u15 werd plots overgegaan tot een aanval. De politieverantwoordelijke waarmee werd onderhandeld, stelde dat dit gebeurde op bevel van de andere verantwoordelijke, Mohamad Noor.

Een poging om alsnog met Mohamad Noor te onderhandelen mislukte en leidde er enkel toe dat deze ermee dreigde om kameraad V. Selvam te arresteren. Arul probeerde hierop de betoging te ontbinden, maar hij werd onmiddellijk aangevallen met chemisch bewerkt water. De chemicaliën in het water zorgden voor heel wat problemen bij de aanwezige kinderen en bejaarden. Zelfs bij zo’n barbaarse aanval, begonnen de betogers echter op een ordentelijke wijze de actie te ontbinden. De politie viel de betogers aan met matrakken en traangas. Daarbij raakten ook heel wat politie-agenten doorweekt van het waterkannon. Een aantal van hen stelde dat de politieverantwoordelijke een "gila" is ("gila" betekent "een zot"). Een politieagent zei ons zelfs dat Mohamad Noor stapelgek zou zijn.

Een deel van de betoging ging in de richting van LCC (Kuala Lumpur City Centre), waar het nieuws over de aanval zich verspreidde. De slogans begonnen zich hierop ook te richten tegen de overheid en de staat. De Maleisische overheid verwelkomde recent nog de verkiezingen in Irak en toonde nu eens te meer dat het kritiekloos aan de kant van de VS-agressie staat. De door de overheid gecontroleerde media zou beweren dat de actie "illegaal" was en dat daarom opgetreden werd.

Op 20 maart toonde de overheid haar solidariteit met de VS en haar bondgenoten en toonde ze op haar manier hoe de eigen bevolking kan onderdrukt worden terwijl beweerd wordt dat ze bezig is met het versterken van de vrede en de welvaart. Zoals de Petronas torens – een symbool van het moderne Maleisië – heeft ook de regering een dubbel gezicht. Het echte gezicht kwam echter naar voor bij de repressie op 20 maart.

Stuur je protestberichten (in het Engels) naar de premier van Maleisië: ppm@pmo.gov.my, het hoofd van de politie: rmp@rmp.gov.my met kopies aan de Coalition Against War-Malaysia (malaysiaantiwar@gmail.com) en de Parti Sosialis Malaysia (psmhq@tm.net.my)

Delen: Printen: