Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Homofobie blijft groot probleem

Deze week was er opschudding naar aanleiding van een reportage op televisie waarbij homofobe reacties werden genoteerd bij het passeren van een homokoppel dat zich publiekelijk outte. Homofobie blijft effectief een probleem dat zich overigens niet beperkt tot de volkswijken. Er was minder ophef rond, maar de Franse conservatieve senator Serge Dassault maakte ook enkele wel bijzonder homofobe opmerkingen. Het homohuwelijk kan voor hem niet: "Kijk naar de geschiedenis van Griekenland: dat (homoseksualiteit, red.) was daar een van de oorzaken van de decadentie". Hij voegde er aan toe: "De bevolking zal niet meer vernieuwen. Waartoe zal dat leiden? We zullen een land van alleen nog homo’s worden. En dan worden binnen tien jaar geen kinderen meer geboren."


Sabam bezoekt piket bij Ford Genk…

Als Sabam interesse vertoonde in het piket aan de poorten van Ford Genk dan was dit niet uit solidariteit. Neen, het was om gratis optredens onmogelijk te maken door met een zware factuur te dreigen. De inspecteurs van Sabam kwamen ter plaatse en dreigden met een factuur van 15.000 euro. Ook moest het grote TV-scherm waarop voetbalwedstrijden werden getoond verdwijnen. Ook bij optredens van groepen die een gratis concert uit solidariteit willen geven, moeten auteursrechten betaald worden. Misschien kan Sabam de factuur naar Ford-topman Odell sturen?


Villa van 10 miljoen euro te koop

Gazet van Antwerpen schreef maandag: "De duurste villa van België zoekt een nieuwe eigenaar. De huidige wil ervan af omdat hij te vaak in het buitenland is. Voor tien miljoen euro krijgt u zeven slaapkamers, zeven badkamers, een binnen- en buitenzwembad, vier garages en … drie minigolfholes. (…) Een paar cijfers: het domein is 3,3 hectare groot, het huis zelf duizend vierkante meter, je vindt er een grote vijver in de tuin, een tennisbaan, twee zwembaden, een minigolfbaan, een grote bibliotheek, en ga zo maar even door." Hoeveel sociale woningen kunnen op zo’n terrein worden gebouwd?


Neoliberale recepten in Frankrijk

De Franse regering vroeg ‘industriepaus’ Louis Gallois om een rapport over de concurrentiepositie van het land te maken. De voorstellen zijn weinig verrassend. Gallois wil een ‘concurrentieschok’ waarbij 30 miljard euro moet bespaard worden op drie jaar tijd. Het gaat om 20 miljard rechtstreekse cadeaus aan het patronaat en 10 miljard euro minder "lasten op arbeid", ons indirect loon gaat er dus aan. De werkgevers krijgen 30 miljard euro en wij moeten daarvoor betalen, onder meer door een crisisbijdrage en een toename van de BTW.


"Meer dan helft afgestudeerden kiest voor werk onder niveau"

Het Nieuwsblad schreef dinsdag dat meer dan de helft van de afgestudeerden een job uitoefent die niets met zijn of haar diploma te maken heeft. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Gentse universiteit. Dat afgestudeerden vaak geen degelijke job vinden, is al langer geweten. Maar om dan te titelen dat de helft van de afgestudeerden daarvoor kiest, dat is er toch ver over.


Gouden parachute van 2 miljoen euro

Niet alleen bij de banken kunnen topmanagers op riante ontslagpremies rekenen, ook in de voetbal vallen gouden zaken te doen. Georges Leekens zal als ex-trainer van Club Brugge niet bepaald rouwig zijn om zijn ontslag. Zijn reputatie op sportief vlak doet het misschien geen goed, maar zijn intussen al veel indrukwekkender reputatie op financieel vlak komt hier eens te meer versterkt uit. Zijn ontslag levert hem een gouden ontslagpremie van mistens 2 miljoen euro op. Daarmee komt hij op een hoogte van topbankiers Als Mittler, Verwilst, Votron en Mariani. Met dat verschil dat Leekens niet voor een grote bank werkte, maar voor een bedrijf met een omzet van 23 miljoen euro.


De Wever tegen het stakingsrecht in de haven

Pagina 29 van de formateursnota: "Continuïteit in dienstverlening en afhandeling is enorm belangrijk. Elke staking die de haven volledig plat legt is nefast voor de concurrentiepositie. Stads- en havenbestuur overleggen daarom met de Regeringen over een minimumdienstverlening, zodat syndicale acties nooit leiden tot het blokkeren van de Antwerpse haven. In dit kader moet onder andere in overleg met alle betrokkenen de werking van het loodswezen en de douane worden geoptimaliseerd."


Lokale besparingen: 10 tot 15 miljoen euro gezocht in Mechelen

Eens de coalities gevormd zijn – in Antwerpen kan het dus nog even duren – begint de volgende zoektocht: die naar de besparingsposten. In Mechelen werd daar al een cijfer op geplakt. Stadssecretaris heeft het over 10 tot 15 miljoen euro dat moet bespaard worden op een werkingsbudget van 140 miljoen euro. De coalitie onder leiding van Bart Somers – en met de Groenen als onderdeel van zowel de stadslijst van Somers als de coalitie met N-VA en CD&V – erkent dat het een ‘moeilijke begroting’ wordt. Somers voegde er aan toe dat vorig jaar ook al meer dan 10 miljoen werd bespaard. En hoe maakt Groen het verschil in Mechelen?


Als commerciële media de Amerikaanse presidentsverkiezingen begrijpelijk willen voorstellen…

Het volgende fragment is geen parodie, het is een stukje dat echt verscheen op de Nederlandse zender NOS. Het televisienieuws bracht de overwinning van Obama bij de presidentsverkiezingen alsof de uitslag werd bepaald door televoting en een spelletje.

> Bekijk hier het fragment

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig