Verslag vanuit Keulen door Georg en Angela van SAV-Keulen, onze Duitse zusterorganisatie

Zowat 200 arbeiders van Ford Genk trokken vandaag naar Keulen om er te protesteren tegen de aangekondigde afdankingen. In Keulen vindt vandaag en morgen de Europese ondernemingsraad plaats. De directie van Ford weigerde een ontmoeting met de arbeiders. Met de leden van de ondernemingsraad was er wel een gesprek. De arbeiders werden echter vooral gecriminaliseerd met een schandalige repressie.

Voor poort 3 werden een paar banden in brand gestoken en gooiden de arbeiders met enkele voetzoekers. Dat zijn in België normale vormen van protest. Maar de politie van Keulen greep het aan om een massale operatie tegen de arbeiders in te zetten. Ze gebruikten de methoden die ze eerder toepasten tegen antifascisten die protesteren tegen optochten van neo-nazi’s.

Met enkele honderden manschappen en tientallen voertuigen en een politiehelikopter werd de buurt rond poort 3 afgezet alsook de toegangswegen. Het leek alsof er enkele zware criminelen waren ontsnapt. De indruk van relschoppers werd nog versterkt door bijhorende artikels in de gevestigde media die het hadden over amokmakers.

De betogers werden omsingeld voor poort 3 en urenlang vastgehouden. De officier van justitie gaf groen licht voor deze omsingeling en administratieve arrestaties. De directie verklaarde dat het geen strafrechtelijke vervolging van de betogers vroeg, maar de politieoperatie ging onverminderd door.

Er werden valse beschuldigingen geuit over vermeende schade aan materieel van de politie en over gewonde agenten, maar tegen de middag was het duidelijk dat het om uit de lucht gegrepen beschuldigingen ging. Maar desondanks bleven de Ford-arbeiders omsingeld.

Een lid van de ondernemingsraad stelde dat er geen sprake was van strafbare feiten en dat er een persbericht hierover zou komen. Maar er kwam ook kritiek op het feit dat de actie niet was doorgepraat met de vakbondsafvaardiging in Keulen. Intussen waren ook verantwoordelijken van de vakbond IG Metal ter plaatse. De arbeiders die nog steeds vast zaten, kregen drank en broodjes.

Met uitzondering van enkele collega’s uit Keulen die soms met een vakbondsvlak op het terrein kwamen aan de binnenkant van de poort, kwam er geen grote officiële solidariteitsverklaring of actie. Zowel de ondernemingsraad als de delegatie hielden zich afzijdig.

Het kan zijn dat er geen afspraken waren gemaakt tussen de Belgische en Duitse arbeiders, maar los daarvan mag een dergelijke criminalisering van arbeiders in actie niet aanvaard worden. De Belgische arbeiders werden op het einde allemaal afgevoerd, gefouilleerd, gefotografeerd en ze moesten hun vingerafdrukken nalaten.

Dit is een schandalige criminalisering van gerechtvaardigd arbeidersprotest. We moeten daar ten stelligste op reageren, ook vanuit syndicale hoek.

Daarnaast trekken militanten uit Keulen zondag ook naar de betoging in Genk, er vertrekken bussen om 9u30 om de collega’s in Genk te ondersteunen.


Claus Ludwig, een lid van onze Duitse zusterorganisatie, is gemeenteraadslid voor Die Linke in Keulen. Hij sprak zich uit tegen het politiegeweld en verklaart zich volledig solidair met de strijd van de arbeiders van Ford Genk en de onderaannemers voor het behoud van alle jobs.