CD&V in Beveren in zee met voormalig VB-kopstuk

De gesprekken voor een coalitie tussen CD&V en SP.a-Groen in Beveren sprongen af op de eis dat burgemeester Van de Vijver niet langer op post zou blijven. Om zijn postje te behouden, trok de CD&V-burgemeester dan maar naar de N-VA van voormalig VB-parlementslid Bruno Stevenheydens. Met wat druk vanwege zowel Kris Peeters als Bart De Wever kwam het tot een bestuursakkoord waardoor Beveren een ‘bruine’ schepen krijgt.

De druk vanwege de partijvoorzitters had veel te maken met het strategische belang van de gemeente Beveren in het Antwerpse havengebied. CD&V-burgemeester Van de Vijver stond steeds welwillend tegenover de havenuitbreiding en de inkomsten die daaraan voor zijn gemeente verbonden waren. Stevenheydens liet zich opmerken als tegenstander van havenuitbreiding en voor het behoud van de gemeente Doel. Op dat vlak botste hij in zijn vorige partij met de Antwerpse kopstukken Dewinter en Penris die zonder aarzelen voor een havenuitbreiding pleitten. Het Vlaams Belang liet zich opmerken met een dubbele houding: op linkeroever tegen het verdwijnen van Doel, op rechteroever voor. Benieuwd of het er in N-VA anders aan toe zal gaan.

Stevenheydens wordt nu schepen in een coalitie met CD&V. Hij wordt samen met Luc Sevenhans (Brasschaat) de eerste ex-VB-schepen in het land. Sevenhans was al langer overgestapt en wordt nu als schepen bevoegd om de 11-juliviering te organiseren. Stevenheydens zou een grotere rol spelen als eerste schepen. De man was 16 jaar lang mandataris voor het Vlaams Belang als gemeenteraadslid en parlementslid. Bij het einde van dat laatste mandaat maakte hij in 2010 zijn ontslag uit de partij bekend. Een jaar later werd hij N-VA-lid en nog een jaar later lijsttrekker voor die partij bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Als redenen voor dat ontslag wees hij erop dat “alles beslist wordt vanuit een kleine kern in de Antwerpse fractie” waarbij “het partijbelang vaak gelijkgesteld wordt met Antwerps (of zelfs haven)belang, zonder echt inspraak vanuit de rest van de partij mogelijk te maken.” Opmerkelijk is dus dat er niet wordt gewezen op het racisme van zijn partij of andere aangebrande standpunten, het ongenoegen heeft veeleer te maken met organisatorische elementen. Op dat vlak is het overigens nog af te wachten of zijn nieuwe partij erg anders zal zijn. Zal Bart De Wever de N-VA vanuit de Antwerpse gemeenteraadsfractie leiden en zijn partijbelangen gelijkstellen met deze van zijn partij in Antwerpen? Als Stevenheydens denkt dat hij daarbij een dissidente toon zal kunnen aanheffen, zal hij als ‘fucking idioot’ wellicht snel zijn plaat mogen afzetten.

Maar bon, Stevenheydens treedt als ex-VB’er en N-VA-lijsttrekker aan als eerste schepen in Beveren. Bij de overstap van Stevenheydens van VB naar N-VA verklaarde Marc Van de Vijver (CD&V) nog: “Het is niet omdat iemand van partij verandert dat hij daarom zijn extreme standpunten laat varen.” En nog: “Veel mensen binnen CD&V hebben het er moeilijk mee. Als hij achter ons huidige bestuursakkoord staat, zal Bruno Stevenheydens toch op een aantal punten een bocht van 180 graden moeten maken.”

Enkele maanden later zijn alle meningsverschillen blijkbaar van de baan. Na enige druk van zowel Kris Peeters, Wouter Beke en Pieter De Crem (CD&V) aan de ene kant en Bart De Wever (N-VA) aan de andere kant, werd een akkoord gesloten. Met deze coalitie hopen de nationale verantwoordelijken van CD&V en N-VA voldoende druk te kunnen zetten op de lokale N-VA om in te binden op hun verzet tegen de uitbreiding van de haven en de ontruiming van Doel. Een inhoudelijke nota is er nog niet, daar wordt naar verluidt de komende weken aan gewerkt. De partijen zouden het eens zijn over een verzet tegen verdere onteigeningen en tegen nieuwe compensaties met natuurgebied. Voor de concrete invulling van het bestuursakkoord is het wellicht wachten op de orders vanuit de Vlaamse regering.

Het is opvallend dat N-VA in tegenstelling tot Van Overmeire in Aalst hier in Beveren wel besliste om een ex-VB’er meteen lijsttrekker te maken. Stevenheydens werd al op jonge leeftijd in het Antwerpse actief bij frontorganisaties van het Vlaams Blok, zo was hij verantwoordelijk voor de ordedienst van de NSV (Nationalistische Studentenvereniging). Dat was allemaal geen bezwaar, de man werd lijsttrekker en als frontman in Beveren dus een belangrijke pion voor Bart De Wever.

Net zoals CD&V in Aalst geen probleem heeft met Van Overmeire als schepen van Vlaamse zaken, daar is enkel SP.a verdeeld over de kwestie, heeft ook de Beverse CD&V geen probleem om in zee te gaan met iemand die 25 jaar VB-lidmaatschap achter de rug heeft (nogal lang om over een ‘jeugdzonde’ te spreken…) en op geen enkel ogenblik afstand heeft genomen van de ranzige kanten van zijn vroegere partij. Van Overmeire was in De Ochtend overigens expliciet: “behalve enkele punten wil ik geen afstand doen van het 70-puntenplan, het is geen jeugdzonde”. Ook van Stevenheydens hoorden we nergens iets dat leek op ‘afstand nemen’ van de oude ranzige standpunten. Dat belooft voor de bevolking van Beveren en Aalst…

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie