Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


15,3% onder armoedegrens

Het aantal Belgen onder de armoedegrens bedraagt volgens de FOD Economie 15,3% van de bevolking. Dat is het hoogste cijfer sinds het begin van de crisis. In 2010 ging het om 14,6%. De armoedegrens bedraagt 1.000 euro voor een alleenstaande en 2.101 voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen. Onder alleenstaande ouders is 38,5% arm en onder gepensioneerden 20,2%. De regering haalt de werkloosheidsuitkeringen verder naar beneden op een ogenblik dat 37,8% van de werklozen onder de armoedegrens leeft.


Ons kent ons

De Standaard schreef woensdag: "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Dat geldt ook voor kredietbeoordelaars die de kredietwaardigheid van banken moeten bepalen, zo blijkt uit een nieuwe studie van onderzoekers van de Europese Centrale Bank en het Swiss Finance Institute. En hoe meer boterhammen een kredietbeoordelaar verdient aan een bank, hoe positiever de beoordeling." Deze vaststellingen blijken uit een studie naar de beoordelingen van 369 banken gedurende 20 jaar.


Jongeren kunnen geen eigen huis betalen…

Het nieuwe onderzoeksbureau Iliv, gefinancierd door Ikea, publiceerde deze week een rapport waarin het stelt dat acht op de tien huurders noodgedwongen blijft huren omdat een eigen huis kopen onbetaalbaar is. Het is moeilijk om tegelijk huur te betalen en te sparen om een eigen huis te kunnen kopen. Gemiddeld betaalt een Belg ongeveer 600 euro per maand voor de afbetaling van een woning, bij twintigers betaalt vier op tien meer dan 1.000 euro per maand.


Spaanse jongeren inactie

De Tijd schreef woensdag: "In Spanje is gisteren een driedaagse onderwijsstaking uit- gebroken. Niet de leraars staken. Het zijn de scholieren, studenten en zelfs de kleuters die weg- blijven uit de klassen uit protest tegen de besparingen. Of de besparingen de kwaliteit van het onderwijs in haar school aantasten? Núria, 17 jaar en in het laatste jaar van de openbare middelbare school Institut de Bruguers in Gavà (Barcelona), hoeft er geen seconde over na te denken. ‘Zeker weten. Vorig jaar zaten we met 30 tot hooguit 35 leerlingen in een klas. Nu met 44. En als een leraar ziek wordt, mag de school de eerste twee weken geen vervangende leerkracht meer aantrekken.’" De scholierenstaking wordt gesteund door de ouders die ook een oproep deden aan ouders met kleuters om die niet naar school te sturen.


Bleri Lleshi over de nood aan een links alternatief

Dinsdag publiceerde De Morgen een opiniestuk van filosoof Bleri Lleshi, die naar goede gewoonte scherp uit de hoek komt. Lleshi concludeert: "Mertens maakte al de belofte om de volgende zes jaar oppositie te voeren tegen het asociale en neoliberale beleid van De Wever en voort aan een sociaal en links alternatief te bouwen. Hopelijk wordt hij hierin gevolgd door Groen maar ook Rood en andere progressieve bewegingen. Als we kijken naar het eerste nieuws over de gevormde coalities, zal een sterke linkse oppositie broodnodig zijn, en niet alleen in Antwerpen."


Griekenland. Britse documentaire over geweld van Gouden Dageraad

De Britse BBC bracht een opvallende reportage over de wijze waarop de neonazistische Gouden Dageraad in Griekenland te keer gaat. Militanten van de partij aarzelen niet om geweld te gebruiken, waarbij dit geweld al dan niet oogluikend wordt gesteund door heel wat politie-agenten. Het leidt tot een klimaat van angst en terreur. Deze documentaire is een aanrader om te zien wat het gevaar van extreemrechts is…

>> Bekijk hier de documentaire


Crisis gaat dieper en dieper…

Ook de superrijke speculant George Soros denkt dat het de foute richting uitgaat in de EU. Hij verklaarde deze week dat het risico op een "nachtmerrie crisis" in de EU groter wordt. Express.be berichtte daar donderdag over: "Europa dreigt in een depressie verzeild te raken die het zelf heeft helpen veroorzaken. Het zou geen gewone depressie zijn, maar eentje die bijzonder lang kan duren. Duitsland beseft nog onvoldoende dat het in het eigen belang is om de EU te helpen overeind houden." Maar qua alternatieven komt Soros niet veel verder dan Eurobonds. Het geeft aan dat hij de ernst van de situatie wel ziet, maar er geen oplossingen voor heeft.


Cameron schepen in Antwerpen? De Wever minister in Londen?

Terwijl De Wever in Antwerpen moet proberen om een coalitie op de been te krijgen, vindt hij tijd voor belangrijker zaken. Deze week had hij een ontmoeting met de Britse premier Cameron. Die conservatieve premier wordt stilaan een goede vriend van De Wever. Het harde besparingsbeleid van de Britse regering zit daar voor iets tussen. Nu Verhofstadt met Daniel Cohn-Bendit allerhande sprookjes over Europa verkondigt, is er in ons land ruimte vrijgekomen voor De Wever om zich als baby-Thatcher te profileren. Het gesprek met Cameron ging naar verluidt vooral over de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog – of het gemakkelijke onderhandelingen waren, werd niet meegedeeld. Nu vriendschap is gesloten met de Britse conservatieven – je weet wel, de tegenstanders van meer Schotse onafhankelijkheid – ligt de weg open om Cameron schepen te maken in Antwerpen en kan De Wever meteen minister in Londen worden. De kracht van conservatieve verandering…


Schepen van ‘Vlaamse Zaken’

De verandering begint in Aalst. Zoveel is duidelijk nu het nieuwe bestuur onder aanvoeren van N-VA-burgemeester Christophe D’Haese een schepen voor ‘Vlaamse zaken en inburgering’ aanstelt. Het doet wat denken aan de Taalgrenswatcher die het satirische ‘In de Gloria’ enkele jaren geleden opvoerde. De realiteit haalt de satire in. De kersverse schepen kondigde alvast aan toe te zullen zien op de aanwezigheid van de Vlaamse Leeuw in het straatbeeld, de straatnamen onder de loep te nemen en meer algemeen het Vlaamse karakter van de stad te bewaken (zoals nazicht op het taalgebruik in kinderdagverblijven of scholen). De schepen maakte nog niet duidelijk of er algemeen Nederlands dan wel de lokale Aalsterse variant moet worden gesproken.


Mexicaanse studenten gemarteld bij politierepressie

Momenteel is er in Mexico een studentenbeweging aan de gang. Studenten hielden tal van universiteiten bezet tegen veranderingen in het lessenpakket en de beperkte toegang tot het hoger onderwijs. De politie viel de studenten gewelddadig aan en aarzelde niet om tot martelingen over te gaan.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig