Irak: haal de troepen weg!

Twee jaar na de invasie van Irak blijft niet veel over van de rechtvaardigingsgronden voor die oorlog. Het onderzoeksteam dat na de oorlog naar Irak werd gestuurd, ontlokte bij Blair volgende commentaar: "Ik twijfel er niet aan dat ze de meest duidelijk mogelijke bewijzen zullen vinden van de aanwezigheid van massavernietigingswapens." Vandaag is het echter duidelijk dat gelogen is over het bewijs van die wapens.

Steve Score

Er werd destijds gesteld dat de oorlog nodig was omwille van de banden tussen Saddam en het "terrorisme". Ook dat was een leugen. Is de wereld vandaag veiliger? Na de verkiezingen in Irak spreken de Amerikaanse en Britse regeringen over een "democratische verandering" in het Midden-Oosten. Dit komt van regeringen die geen probleem hebben met wapenhandel met dictaturen in heel de wereld. Een verkiezing die geboycot werd door een aanzienlijk deel van de bevolking heeft bovendien de dreiging van burgeroorlog in Irak versterkt. Dat zou enorme gevolgen kunnen hebben voor de rest van het Midden-Oosten. We kunnen ons tenslotte ook vragen stellen bij de houding van de VS die beweert dat verkiezingen niet "vrij" kunnen zijn in Libanon zolang er een Syrische bezettingsmacht aanwezig is…

Volgens het project ‘Iraq Body Count’ was februari 2005 de ergste maand op het vlak van burgerslachtoffers in het land. Internationale gezondheidsspecialisten veroordeelden in het Britse Medical Journal de bezettingstroepen omdat ze de Irakese dodenaantallen niet bijhouden omdat dit "de oppositie tegen de oorlog zou versterken." Vijf maanden geleden schatte het blad ‘The Lancet’ het aantal Irakese burgerslachtoffers sinds het begin van de oorlog nog op 100.000.

Werkloosheid

Hoe is de positie van de gewone bevolking in Irak de afgelopen twee jaar veranderd? De werkloosheid staat rond de 50%. De VN stelt dat 25% van de bevolking volledig afhankelijk is van voedselpakketten, 27% van de kinderen onder de vijf jaar zijn ondervoed of hebben een slechte voeding. Voor de sancties en de oorlog, in 1990, was er een budget voor gezondheidszorg van 450 miljoen dollar, vandaag is dat 22 miljoen dollar. Een kwart van de kinderen sterft voor ze vijf jaar oud zijn.

Tegelijk werden honderden overheidsbedrijven geprivatiseerd en werden Irakese bedrijven opengesteld voor buitenlandse investeerders. Er werden contracten van miljarden dollar toegekend aan buitenlandse bedrijven die op deze basis belastingsvrije winsten uit het land kunnen halen. De belastingen zijn sterk verlaagd voor de rijksten en de grote bedrijven. Die vormen samen met het VS-imperialisme de echte begunstigden van de oorlog.

De eerste pogingen om onafhankelijke Irakese vakbonden op te zetten, tonen aan dat er hoop is: de hoop van een verenigde arbeidersklasse die in verzet gaat tegen de economische aanvallen maar ook tegen de bezetting zelf.

De voorbije twee jaar betoogden miljoenen mensen wereldwijd tegen de oorlog met slogans als "geen oorlog om olie". Het verband tussen oorlog en kapitalisme is meer dan ooit duidelijk. Om de problemen van de bevolking in Irak aan te pakken, en van de grote meerderheid van de wereldbevolking, is het nodig om te strijden voor een socialistisch alternatief.

Lees ook:

IRAQ: Occupation and the resistance, met onder meer een interview met een Irakese vakbondsmilitant.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie