Gent. Rood! voert campagne tegen leegstand

ROOD! Gent voert campagne tegen leegstand en voor betaalbaar wonen. De linkse lijst heeft een spandoek gemaakt die deze week iedere dag in een andere wijk zal opduiken. Er wordt begonnen in het stadscentrum waarbij het spandoek vandaag wordt opgehangen aan Post Plaza aan de Korenmarkt. We publiceren de bijhorende tekst die wordt verspreid.

Bericht van Rood!

Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen is het thema in deze verkiezingscampagne. De huur- en koopprijzen zijn in sommige wijken op tien jaar tijd verdrievoudigd. ROOD! Gent heeft dit thema mee op de politieke agenda geplaatst. Wij eisen de bouw van 7500 sociale woningen door een Stedelijk Bouw- en Renovatiebedrijf. Zo kan de gemeenschap een forse uitbreiding realiseren van het eigen woningbestand en een druk zetten op de privé-markt wat betreft prijs en kwaliteit.

Een fenomeen dat veel Gentenaars hard tegen de borst stuit, is de enorme leegstand van sociale en particuliere woningen. Er bestaat geen exact beeld van leegstaande woningen op de particuliere markt. Maar dat er leegstand is door speculatie, is overduidelijk. Speculanten kopen woningen op. Zolang de waarde rond de 10% per jaar stijgt is dit een interessante belegging. Wij eisen dat het stadsbestuur hier hard tegen optreedt. Het kan niet dat speculanten slapend rijk worden op de rug van de Gentse bevolking. Elke woning die meer dan 1 jaar leeg staat, kan door de Stad Gent worden onteigend. Maar het Gentse stadsbestuur heeft deze wetgeving nog nooit gebruikt.

Volgens ROOD! lijsttrekker Bart Vandersteene is het hemeltergend dat meer dan 500 sociale woningen al ruime tijd leeg staan. "Hoewel duizenden gezinnen op de wachtlijst staan voor een sociale woning, merk je in elke wijk tientallen woningen die soms jarenlang leegstaan zonder dat er werken in plaats vinden. Wij eisen van het toekomstige Gentse bestuur dat ze dit probleem als een prioriteit beschouwt en helpt de huisvestingsmaatschappijen te voorzien van de nodige middelen om leegstand te voorkomen. Vandaag worden renovaties uitgesteld wegens een gebrek aan middelen. Om deze eis kracht bij te zetten zal ROOD! Gent een spandoek hangen aan leegstaande woningen verspreid in de stad. We starten symbolisch in het hart van de stad waar het mooie gebouw, Post Plaza, reeds lange tijd leeg staat. Wij eisen van het stadsbestuur dat dit gebouw wordt onteigend en een maatschappelijk nuttige invulling krijgt."

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie