Sint-Gillis. Gauches Communes protesteert tegen machtsmisbruik traditionele partijen

Op donderdag houden de lijsten van ‘Gauches Communes’ (dat opkomt in Sint-Gillis, Jette, Elsene en Anderlecht) om 11u een persconferentie voor de plakborden aan het stadhuis van Sint-Gillis (Van Meenem plein). We zullen er onze kandidaten en ons programma voorstellen. Tevens wordt er geprotesteerd tegen het machtsmisbruik van de gevestigde partijen. Die eisen het monopolie op de plakborden op en weigeren Gauches Communes de ruimte toe te kennen waar het recht op heeft.

Zoals verschillende andere Brusselse gemeenten organiseert Sint-Gillis zelf het aanbrengen van affiches op de plakborden. Op de gemeenteraad hebben de verkozenen onder elkaar de plaats op de plakborden verdeeld. Kandidaten van andere partijen werden niet geraadpleegd. Er zijn hierdoor wel borden voor de gevestigde partijen (PS onder de naam LB, MR, CdH, Ecolo-Groen en FDF) maar niet voor de anderen.

Er is een bord voorzien voor de Nederlandstalige lijsten, maar er is geen enkele puur Nederlandstalige lijst in Sint-Gillis. Ook de Nederlandstalige affiche van de tweetalige lijst Gauches Communes werd overigens geweigerd voor dat bord.

We hebben dan maar besloten om affiches te voorzien voor twee derden van een bord. Dat is de ruimte die overblijft met zeven borden en vijf gevestigde partijen naast drie kleine partijen die het met de overige twee borden moeten doen. Tot onze verrassing werd dit evenwel geweigerd door de gemeentelijke autoriteiten. Zelfs een derde van het laatste bord was niet mogelijk volgens de gemeente, 30% van dat bord moet immers vrij blijven. Hierdoor krijgen we slechts de ruimte van 23% van een bord.

De gevestigde partijen doen er alles aan om ons stokken in de wielen te steken. Dit is machtsmisbruik en willekeur. Het geeft ook aan in welke zin de gevestigde partijen bang zijn van de groeiende steun voor een links discours zoals dat van Gauches Communes, een lijst die de mobilisaties tegen het besparingsbeleid steunt en opkomt voor een links front in België. We protesteren hiertegen en voeren op 27 september bij de voorstelling van onze lijsten actie.

Na het protest van de Antwerpse linkerzijde (Rood!, een partner van Gauches Communes, en PVDA) tegen de afwezigheid van plakborden, kwam het stadsbestuur op die beslissing terug. Nu kan iedere lijst affiches aanbrengen. Zullen de verkiezingen in Antwerpen democratischer verlopen dan in Sint-Gillis? Het is mogelijk om door acties en druk een correctere gang van zaken af te dwingen. Dat kan door mee te protesteren, affiches voor je raam te hangen en in winkels (wel niet wildplakken!). Je kan ook een protestmail sturen naar de lokale gemeenteraadsleden van Sint-Gillis met een kopie aan Gauches Communes.


Voorbeeldmail

Stuur dit naar: contact.1060@stgilles.irisnet.be, cmarcus@stgilles.irisnet.be, alain.leduc@banlieues.be, patrick.debouverie@gmail.com, c.luyckx@stgilles.irisnet.be, contact.1060@stgilles.irisnet.be, avanesse@stgilles.irisnet.be, sahruil@stgilles.irisnet.be, wstevens@stgillis.irisnet.be, jspi@cpasstgilles.irisnet.be, tvcccjf@gmail.com, jspi@cpasstgilles.irisnet.be, catherinefrancois@skynet.be, wysabeaux@stgilles.irisnet.be, victoria.videgain@hotmail.com, vgailly@huytebroeck.irisnet.be, nathalie.espeel@gmx.net, jpapazog@live.be, altes@skynet.be, Rodolphedudekem@brutele.be, grouprl.stgilles@wol.be, yvan.bauwens@proximedia.be, b.elayadi@lecdh.be, vhenderick@cerexhe.irisnet.be, belhaloumi.a@skynet.be, info@ps.be, info@mr.be, info@lecdh.be, info@ecolo.be, info@reprenonsnoscommunes.be

Dames en heren gemeenteraadsleden in St-Gillis,

Bekommerd om de gelijke democratische rechten, verzet ik mij tegen jullie beslissing om PS (LB), MR, CdH, Ecolo-Groen en FDF een volledig bord toe te kennen en de andere lijsten slechts 10% van de ruimte. Hierdoor krijgt Gauches Communes minder dan een kwart van een bord terwijl er eigenlijk twee borden kunnen gebruikt worden voor de drie andere lijsten, gezien er geen Nederlandstalige lijsten onafhankelijk opkomen.

Na protest van de linkerzijde (Rood! en PVDA) werd in Antwerpen beslist om wel plakborden te zetten waarbij iedere partij gelijke toegang krijgt. Zullen de verkiezingen in Sint-Gillis minder democratisch verlopen dan in Antwerpen? We rekenen erop dat jullie alsnog zullen beslissen om de twee openstaande borden te verdelen onder de drie lijsten zonder vertegenwoordiging in de raad. We eisen dat jullie snel een dergelijke beslissing nemen en dat jullie in de toekomst gelijke toegang zullen verlenen. Dat betekent één lijst = één bord.

Hoogachtend,


Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist