Interim. Samen strijden voor volwaardig werk!

Willen we onze toekomst als jongeren veilig stellen, dan zullen we er voor moeten strijden. De flexibele en onzekere jobs waar ze ons induwen gaan niet zomaar verdwijnen! Het patronaat heeft namelijk enkele flexibele nepstatuten voor ons klaar: interimarbeid: het perfecte middel om jonge arbeiders de mond te snoeren wordt op grote schaal toegepast! Droom je er van om na je "tijdelijk interimcontract" vast aan het werk te kunnen in het bedrijf waarin je werkt? Slechts 1/3 kan die droom effectief waarmaken.

Yves Drieghe

Tijdens campagnes aan interimkantoren blijkt dat we op de steun van veel jongeren kunnen rekenen. Jongeren gaan met veel verwachtingen aan het werk als interimarbeider. Die hoop wordt vlug wanhoop eens ze geconfronteerd worden met de werkelijkheid.

De persoonlijke verhalen van interimarbeiders bevestigen immers dat interimarbeid een perfect flexibiliteitsinstrument is waarmee het patronaat de jonge arbeiders hun recht op een vast inkomen en ontslagsbescherming afneemt.

Een huis huren en een lening aangaan bij de bank worden plots niet meer zo vanzelfsprekend. Bovendien worden al hun vrienden met dezelfde problemen geconfronteerd. Vandaar de oproep om samen te vechten tegen de schandalige aanvallen op onze sociale verworvenheden! Strijden tegen onzekere en flexibele interimcontracten is noodzakelijk!

Vlaams Minister voor werk, Frank Vandenbroucke, voorziet een nog grotere rol voor interimarbeid. Samen met Feder-gon, de beroepsfederatie van interimkantoren, is hij voorstander van de opheffing "van het verbod op interimarbeid in bepaalde sectoren". Dat betekent dat de markt voor interimkantoren volledig vrijgemaakt wordt.

Eengemaakte strijd is nodig!

Hoewel bedrijven via interimarbeid de solidariteit tussen arbeiders proberen te breken en de sociale strijd af te remmen, moeten we ons organiseren om samen met andere sectoren van de arbeidersbeweging gezamelijk op te komen voor het recht op een degelijke job met een vast inkomen!

We moeten samen strijden tegen interimarbeid en andere ontwikkelingen van flexibele arbeid. Onze eisen zijn duidelijk! Een toepassing van de reeds bestaande rechten (contract tekenen voor de aanvang van de arbeid, verbod inzetten van interimarbeiders tijdens stakingen, recht op gewaarborgd loon bij ziekte, gelijk loon voor gelijk werk) en een uitbreiding van de rechten van interimarbeiders: recht op sociale verkiezingen, stakingsrecht, recht op een vast inkomen,recht op volwaardig werk!

Deze eisen bekom je niet zomaar. Dat kan enkel door een eengemaakte strijd te voeren tegen de aanvallen van het patronaat!

Kom naar de Jongerenmars voor werk, gelijkheid en gratis onderwijs en strijd mee voor de rechten van (interim-)arbeiders!

Delen: Printen: