Gent. Geen citymarketing maar betaalbaar wonen

Elke partij zal in deze campagne over exact dezelfde thema’s spreken: nood aan betaalbare huisvesting, kinderopvang en openbaar vervoer. Niemand kan ontkennen dat op dit vlak het SP.a – Open VLD bestuur zwaar tekort is geschoten. Maar wat zal men eraan doen? Met verkiezingsslogans ontwikkeld door een reclamebureau werd nog nooit een sociale woning gebouwd. Over één onderwerp zal er in alle talen worden gezwegen, het faillissement van Dexia. Want ze zijn allen betrokken partij. Het is een gebeurtenis die ze liefst zo snel mogelijk naar de geschiedenisboeken verwijzen. Nochtans is een belegging van de Stad Gent, die in 2006 135 miljoen euro waarde had, in rook opgegaan. Dit gemeenschapsgeld had men kunnen investeren in sociale woningen, infrastructuur, jobs en diensten maar het werd verbrast in het bankencasino.

Pamflet Rood!-Gent PDF van dit pamflet. Zie ook de kandidatenlijst van Rood!-Gent


Stop de uitverkoop van onze stad

In de huidige logica is onze stad een merk geworden dat gepromoot moet worden op de neoliberale markt. Enorme hoeveelheden middelen worden ingezet voor prestigieuze bouwwerken en projecten. Op die manier concurreren steden en gemeenten om beter gegoede bewoners aan te trekken en een ‘investeringsklimaat’ te creëren. De kostprijs van deze politiek betekent dat er weinig tot geen ruimte is om te investeren in een sociale politiek. Op het eerste zicht ontstaat een leuke, dynamische stad, met tal van evenementen, een vermelding in de toeristische lijstjes … maar dit alles heeft een duur sociaal prijskaartje.

Kwaliteitsvol wonen is voor een groeiend deel van de bevolking onbetaalbaar geworden. De kloof tussen arm en rijk is toegenomen en vele samenlevingsproblemen zijn nog meer dan voorheen geconcentreerd in enkele van de armste wijken.

Onze stad werd de laatste jaren een wingewest voor projectontwikkelaars, speculanten, betonboeren, zakenmensen en de toeristische industrie. De woningprijzen waren 6 jaar geleden reeds fenomenaal gestegen, vandaag nemen ze hallucinante proporties aan. Er is een groot tekort aan degelijke gezinswoningen, zowel op de koop- als de huurmarkt. Maar de nieuwe woningen die vandaag worden gebouwd zijn geen spek voor onze bek. Wie kan het soort bedragen betalen die vandaag gangbaar zijn in deze nieuwbouwprojecten? Meer dan 350.000 euro voor een appartement, 400.000 tot 500.000 euro voor een woning. We stevenen af op een extreem duale samenleving met oases van luxe, groen en rust voor diegenen die het zich kunnen permitteren (of zich te diep in de schulden steken) en een overlevingsstrijd voor de groeiende groep alleenstaanden, gepensioneerden met een laag pensioen, jongeren met een onzeker inkomen, …

Het roer omgooien kan, ook op stadsniveau. ROOD! Gent heeft een uitgewerkt en concreet programma om dit te verwezenlijken.


Stop de besparingen

Op alle niveaus is het besparen wat de klok slaat. Wij allen zullen opdraaien voor een beleid van jarenlange liberale cadeaus aan grote bedrijven en rijken en voor de spilzucht van gok- en winstzieke banken. Ondertussen betalen vele grote bedrijven geen enkele vorm van belasting meer. Onze gezondheidszorg staat onder druk. De pensioenen zijn zogezegd niet meer betaalbaar en diensten moeten worden afgebouwd. De afschaffing van onze bussen op het laatavondnet en nachtnet zijn de eerste tekenen dat we ook in Gent een periode van besparingen zijn ingegaan.

De geproduceerde rijkdom moet in handen komen van de gemeenschap en niet in de zakken van een kleine minderheid. Enkel een politiek die deze fundamentele keuze maakt kan de behoeften van de 99% centraal zetten. ROOD! Gent wil in deze verkiezingscampagne een authentiek socialistische stem laten horen.


“Allen beloven ze van betaalbaar wonen een prioriteit te maken. Maar een programma om dit te realiseren ontbreekt. Ze verdedigen allen een variant van dezelfde liberale politiek van citymarketing. Een drastische koerswijziging is noodzakelijk om sociale prioriteiten te kunnen leggen. Misschien krijgt Gent na 14/10 het meest ‘progressieve’ bestuur van Vlaanderen. Als zo’n bestuur geen fundamentele breuk maakt met de neoliberale politiek dan ligt een boulevard open voor de agressieve rechtse oppositie. Kritiek op het beleid mag geen monopolie van rechts worden. Stem daarom ROOD! ”

Bart Vandersteene, lijsttrekker Rood!


Stop de prestigeprojecten

Betaalbaar wonen voor iedereen!

Gent is de stad in Vlaanderen met het hoogste aandeel woningen van slechte kwaliteit. Gent bevindt zich in de top drie van steden met de sterkste stijging van woningprijzen. Er is een prangend tekort aan woningen die je met één of twee normale inkomens kan kopen of huren. Door dit tekort wordt elk huis verhuurd ongeacht de staat waarin deze verkeert. Alleenstaanden moeten soms honderden euro’s neertellen om in een kleine studio te mogen leven. De focus van het beleid lag op citymarketing en prestigeprojecten. Sindsdien schieten de woningprijzen door het plafond. Om hun linkerflank af te dekken beloofde het bestuur elke bestuurstermijn met grote stelligheid de bouw van 2.000 nieuwe sociale woningen. Op 18 jaar tijd (1994-2012) zal men aan 750 nieuwe woningen gekomen zijn of 12,5% van de beloofde 6.000 (3 termijnen van 6 jaar waar telkens 2.000 woningen werden beloofd). “Met zo’n resultaat lach je de kiezer in het gezicht uit. Een bestuursakkoord geldt enkel voor het maken van loze beloftes. Wat men niet realiseert, belooft men de volgend keer gewoon opnieuw.”

Rood! stelt voor:

  • dat 7500 sociale woningen worden gebouwd, eigentijds en verspreid doorheen de stad.
  • dat een Stedelijk Bouw-en Renovatiebedrijf wordt opstart, zo komen er duurzame jobs bij, wordt kwaliteitsvolle bouw en renovatie gegarandeerd en maken we stadsplanning mogelijk.
  • een strijd op te starten tegen leegstand, speculatie, huisjesmelkerij en verkrotting, door het toepassen van de bestaande wetgeving en het invoeren van een oplopende belasting per eigendom voor ‘veelhuisbezitters’.
  • het doorvoeren van maximumhuurprijzen in de stad op basis van objectieve criteria.

7500 sociale woningen …

ROOD! wil dat er een noodplan wordt opgesteld om op zes jaar tijd 7500 sociale woningen te bouwen. Hiermee zal men niet enkel de bestaande wachtlijst wegwerken en dus 7.500 gezinnen in betaalbaar wonen voorzien. De bouw van zo’n publiek woningbestand zal ook een directe impact hebben op de kwaliteit en de prijszetting van de privémarkt. Er is meer dan genoeg ruimte om verspreid in de stad sociale woningen te bouwen. De bestaande privé-ontwikkelingsprojecten kunnen gerust door de Stad zelf uitgevoerd worden. Er zijn heel wat leegstaande gebouwen, braakliggende gronden en krotwoningen.

De Stad heeft voldoende instrumenten om deze kankers te verwijderen door onteigening. Zo kunnen er eigentijdse en kwaliteitsvolle sociale woningen worden gebouwd.

… via een Stedelijk Bouw- en Renovatiebedrijf

Renovatiebedrijf Een Stedelijk Bouw- en Renovatiebedrijf zou kwaliteitsvol bouwen en renoveren kunnen combineren met een betaalbare factuur. Het creëert ook duurzame tewerkstelling en kan een massaal programma van dakisolaties en renovatie uitvoeren. Zo wordt de energiefactuur voor bewoners verlicht en het milieu beschermd. Het stadsbestuur neemt zo zelf de touwtjes in handen om planmatig voor kwaliteitsvol en betaalbaar wonen te zorgen voor iedereen.

5.000 studentenwoningen

5.000 publieke studentenwoningen, betaalbaar en kwaliteitsvol is een absolute noodzaak voor de groeiende groep studenten. Het tekort aan studentenwoningen zet een enorme druk op de markt voor gezinswoningen. Het stadsbestuur heeft ook in deze haar verantwoordelijkheid. Ze kan het initiatief nemen om samen met de Vlaamse regering, Universiteit en hogescholen deze woningen te bouwen. Vandaag wordt deze taak overgelaten aan privé-ontwikkelaars die buitensporige prijzen vragen en zoete broodjes bakken door het tekort aan betaalbare studentenwoningen.


Kinderopvang een recht voor ouders en kind

“Proficiat, u bent zwanger!” De moeizame zoektocht naar kinderopvang in Gent kan beginnen. Je zoekt gesubsidieerde opvang want daar betaal je naar gelang je inkomen. Jammer, want per 100 kinderen tussen 0 en 3 jaar zijn er in Gent slechts 30 plaatsen beschikbaar. Als je daar geen plaatsje vindt zijn er nog 15 plaatsen in het niet-gesubsidieerde deel van de sector. Je betaalt er een dikke factuur tot 650 euro, maar bent tenminste opgelucht iets te hebben gevonden. Onderzoek toont aan dat kinderen uit dagverblijven beter voorbereid zijn op het latere schoolleven en met een voorsprong aan hun onderwijstraject beginnen. Gelijke onderwijskansen beginnen dus met kwaliteitsvolle kinderopvang.

De eerste voorwaarde voor een hoge kwaliteit zijn voldoende en tevreden werknemers met een degelijke opleiding. Kinderopvang is zware arbeid, voldoende personeel is noodzakelijk. Wij verdedigen een correct statuut voor onthaalouders en een snellere vaste benoeming voor werknemers in de stadsdiensten. De dienstverlening in de kinderopvang moet ook worden aangepast aan de sociale realiteit. Er moet opvang voorzien worden voor kinderen van ouders in ploegen- en nachtarbeid. Ook voor zieke kinderen is er een schrijnend tekort aan opvang.

1.000 extra publieke plaatsen

ROOD! Gent lanceerde in het voorjaar een campagne met de eis om 1.000 extra plaatsen in de publieke kinderopvang te creëren. We verzamelen 2500 handtekeningen om een gemeentelijk verzoekschrift in te dienen. Op die manier willen we ons voorstel direct na de verkiezingen op de agenda plaatsen van de gemeenteraad. Help ons deze handtekeningen op te halen.


Liesje werd eind augustus voor de 2de maal mama:

“Wij vinden dat kinderopvang een recht moet zijn, net zoals onderwijs. Onderwijs begint bij kinderopvang. Wij eisen gratis onderwijs en dus ook gratis kinderopvang voor iedereen. Wie meer verdient, draagt meer bij via de globale personenbelasting. Een opvangplaats, kleuter en lagere school in de eigen buurt is een absolute noodzaak. Dit zou tegelijkertijd een grote verlichting van het verkeer betekenen.”

Liesje Ulburghs, 10de kandidaat voor ROOD!


Een echte job en inkomen voor elke Gentenaar

Gent, de eerste interimvrije stad

13.972 Gentenaars zaten eind juni zonder werk. De afgelopen 2×0 jaar gaf de overheid vele miljarden euro’s cadeau aan de werkgevers. Hen plezieren zou zogezegd meer werk creëren. Na tientallen plannen van lastenverlagingen lijkt de privé vooral geïnteresseerd in de cadeaus, niet de tewerkstelling.

Interimcontracten werken een negatieve sociale ontwikkeling in de hand. Vaste jobs worden omgezet in tijdelijk contracten. Lonen en werkvoorwaarden worden afgebouwd. Solidariteit onder de werknemers wordt verbroken.

Een aanzienlijk deel van jongere en ook steeds meer oudere werknemers leven in een permanent onzekere situatie. Probeer maar eens een zelfstandig leven op te bouwen zonder een vast inkomen, laat staan een huis te kopen in deze stad.


“De Stad Gent zou een actieplan moeten opstellen om interimarbeid volledig te weren uit de stad. Samen met de vakbonden kan ze het voortouw nemen in de strijd tegen onzekere jobs en armoede. Interimkantoren zijn op winst beluste ondernemingen en buiten de ingewikkelde wetgeving uit om de rechten van uitzendkrachten niet te respecteren. Daarom moet de stad een beleid voeren dat interimkantoren onnodig maakt.”

Sabine Dick, 4e kandidaat voor ROOD!


Rood! stelt voor een Gents Sociaal Fonds te creëren

De doelstelling van dit Fonds is volledige tewerkstelling te bevorderen. Een eerste stap hierin is het organiseren van extra diensten en hiermee 5.000 nieuwe jobs te verschaffen.

  • Geprivatiseerde diensten terug in publieke handen. Vele diensten, zoals de poetsdienst, blijken na hun uitbesteding duurder dan voorheen. De lonen zijn lager en de dienstverlening boet in aan kwaliteit, de winst gaat naar de privé.
  • Uitbreiden van initiatieven in de sociale economie en een volwaardig statuut binnen de Gentse stadsdiensten. Investeren in kringwinkels, sociale restaurants, klusjesdiensten, fietsherstelplaatsen, wijkcafetaria’s (bijvoorbeeld in de stadsparken), …
  • Optrekken van de budgetten in het jeugd- en cultuurwerk, in de senioren-en sportwerking. Tijdens weekends en vakantieperiodes gebruik maken van schoolgebouwen en stadsparken voor activiteiten voor jong en oud. Zo bieden we gezonde en aantrekkelijke vrijetijdsbesteding buiten het commerciële circuit. Het is beste preventie tegen vormen van asociaal gedrag.
  • Een Stedelijk Bouw- en Renovatiebedrijf en 1000 plaatsen in de gesubsidieerde kinderopvang creëren op hun beurt honderden jobs.

Jo was tot eind de jaren 1990 bestuurslid van SP.a Heirnis en is vandaag een gekend syndicalist van de Linkse Socialistische Partij.

“Geen enkele partij zal de Gentse ambtenaren sparen. Elke partij gaat ervan uit dat we het met minder personeel moeten doen, terwijl de werkdruk in vele diensten nu reeds onhoudbaar is. ROOD! zal resoluut de kant kiezen van het stadspersoneel en de openbare diensten tegen de liberale besparingslogica.”

Jo Coulier, lijstduwer Rood!


Een propere stad voor iedereen

Een vuilnisbak op de hoek van elke straat

In Gent willen we propere straten, parken en buurten. Als je in de stad rondloopt valt het op dat er op sommige locaties in de verste verte geen vuilniskorf te vinden is. Sinds het stadsbestuur IVAGO gedeeltelijk privatiseerde is het winstprincipe ook in deze sector dominant geworden. Dat is de reden waarom we de gele vuilniszakken moeten gebruiken en er zo weinig publieke vuilniskorven zijn in het straatbeeld. We betaalden in 2011 samen 3,5 miljoen euro voor onze vuilniszakken. Hetzelfde jaar betaalde IVAGO 2,6 miljoen euro uit aan haar aandeelhouders.

De hoge kostprijs voor vuilniszakken weegt zwaar op het budget van mensen met een laag of bescheiden inkomen. Gepaard met het gebrek aan publieke vuilniskorven zorgt dit voor een wildgroei aan sluikstorten op de openbare weg en in groenruimtes.

Het kan nochtans anders. In Wenen staat een vuilniskorf op elke hoek van de straat en is de ophaling aan huis gratis. De straten, parken, metrostations, … liggen er kraaknet bij. De Stad Gent besteedt vandaag middelen om mobiele camera’s in te zetten, aan tientallen groenwerkers om de sluikstorten op te ruimen en deelt boetes uit, maar het blijft dweilen met de kraan open.


“We betalen voor huisvuilophaling via onze personenbelasting en aan de kassa voor de gele vuilniszakken, waarom tweemaal betalen? Maak de vuilniszakken terug gratis, plaats een vuilniskorf op de hoek van elke straat. Organiseer kleine buurtcontainerparken in elke wijk, daar kan snel en degelijk gesorteerd worden, ook door mensen die geen auto hebben of minder goed te been zijn. Een bestuur dat zo’n beleid organiseert zal kunnen rekenen op de medewerking van alle inwoners om onze stad proper te houden en het sluikstorten zal verdwijnen als sneeuw voor de zon.”

Thomas Pieters, 3de kandidaat voor ROOD!


Voor meer, beter en goedkoper openbaar vervoer

Het openbaar vervoer vervult een cruciale sociale rol in het leven van veel jongeren en ouderen, mensen met een beperking, minderbedeelden of die gezinnen die proberen door het leven te gaan zonder eerste of tweede auto. Degelijk, frequent en goedkoop openbaar vervoer is ook de enige oplossing voor de verkeersknoop waar we ons in bevinden.

ROOD! stelt voor dat de 1,5 miljoen euro, die het Gentse Parkeerbedrijf jaarlijks oplevert voor de Gentse stadskas, integraal geïnvesteerd wordt in de uitbreiding van het openbaar vervoeraanbod.


David was één van de gangmakers van de Gentenaars Tegen Besparingen, dat de acties organiseerde tegen de afschaffing van de nachtbussen en het laatavondnet.

“Het stadsbestuur is indirect de grootste promotor van de auto. Al wie een sociaal leven wil, ook na 23u, al wie in ploegen werkt, geen kinderopvang of kleuterschool kan krijgen in de eigen buurt, heeft een auto nodig om in deze stad te kunnen wonen en leven. Het gebruik van openbaar vervoer kan enkel gestimuleerd worden als het efficiënter en goedkoper wordt. Daarnaast is er nood aan meer en betere voet- en fietspaden”

David De Beukelaer, 5de kandidaat voor ROOD!


Linkse oppositie is nodig

De afgelopen zes jaar steeg Gent sterk in de rangschikking van toeristische trekpleiters. De werkgevers van VOKA gaven Gent het label ondernemersvriendelijk.

Het SP.a-Open VLD bestuur faalde zwaar voor haar sociaal examen. Dit is geen toeval maar het resultaat van een bewust gekozen politiek. Burgemeester Termont kan zichzelf wel een linkse socialist noemen in interviews, in de praktijk blijkt dat dit enkel om beeldvorming gaat.

Groen slikt oppositiestem in Met het sp.a-Groen kartel wordt Groen, de belangrijkste kritische oppositiestem in de gemeenteraad monddood gemaakt.

Het kartel wil van Gent een sociale ecostad op mensenmaat maken. Nergens in hun programma krijg je een antwoord op de vraag hoe ze dit denken te bereiken in een periode van slinkende budgetten.

Over een fundamentele breuk met de neoliberale agenda wordt met geen woord gerept dus zal het hoogst waarschijnlijk bij beloftes blijven.

ROOD! Gent zal in deze campagne en vanaf dag 1 na de verkiezingen het kartel herinneren aan haar beloftes. Waar nodig zullen we acties en campagnes opzetten om verandering van politiek te eisen. In heel Europa groeit het verzet tegen de huidige politiek. Enerzijds wordt er poen geschept door een alsmaar kleiner wordende minderheid terwijl de meerderheid de factuur betaald. Overal is een zoektocht aan de gang naar een alternatief. In Griekenland won het linkse Syriza bijna 28% van de stemmen. In Nederland wordt de SP bij de verkiezingen van 12 september mogelijk de grootste partij. Voorstellen en ideeën die tot voor kort utopisch leken worden vandaag door alsmaar meer mensen als noodzakelijk beschouwd om uit deze crisis te raken.


Stop de belangenvermenging

geen cumul van mandaten!

Onze voormalige burgemeester Frank Beke combineerde zijn burgemeesterambt met lidmaatschap van de Raad van Bestuur van Dexia. Hij kreeg daarvoor 34.000 euro per jaar als extraatje bovenop een burgemeesterloon van bruto 120.000 euro. Tot voor kort zat OCMW-voorzitter Geert Versnick in de Raad van Bestuur van Electrabel, het bedrijf dat ons allen pluimt met te hoge energieprijzen. Ook hij ontving tienduizenden euro’s per jaar. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. ROOD! eist dat onze Gentse kampioenen in het cumuleren van mandaten alle vergoedingen die ze ontvangen, naast hun loon, terug storten in de Stadskas. De burgemeester en schepenen worden meer dan voldoende betaald om ons te vertegenwoordigen. Ze hoeven niet te worden omgekocht met lucratieve mandaten.


“Tot in 2011 heb ik tevergeefs geprobeerd om samen met andere SP.a Rood leden de partij terug op een linkse koers te brengen. Deze koers hebben we moeten verlaten. Het is hoog tijd geworden om een gloednieuwe socialistische partij op te bouwen, daar wil ik nog enkele jaren mijn steentje aan bijdragen, dan is het aan de jongere generaties.”

Marita De Neubourg, 2de kandidaat voor ROOD!


ROOD! De socialistische beweging heropbouwen!

De socialistische beweging heeft in Gent een fantastisch verleden, waarvan in het stadsbeeld nog heel wat restanten bewaard zijn. De partij die deze erfenis opeist, heeft jammergenoeg de socialistische beginselen overboord gegooid en de vrije markt omarmd.

ROOD! werd vorig jaar opgericht nadat de groep sp.a rood rond Erik De Bruyn uit de sp.a stapte.

Alle kandidaten van ROOD! gaan het engagement aan:

  • om op een actieve manier ons programma te blijven verdedigen en verzet te organiseren tegen de besparingen
  • om niet meer te verdienen dan een gemiddeld werknemersloon en geen extra betaalde mandaten te aanvaarden
  • om alle belangrijke beslissingen voor te leggen aan een brede groep van ROOD! leden, sympathisanten en sociale bewegingen
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie