Sri Lanka: slachtoffers van tsunami komen in actie tegen regering

De gevolgen van de tsunami eind december blijven zich laten voelen in Sri Lanka. De gebrekkige hulpverlening leidt ertoe dat er protestacties komen. Daklozen in het oosten van het eiland hielden een centrale weg bezet tussen Ampara en Batticaloa. Clare Doyle had een telefonisch contact met Siritunga Jayasuriya, de algemeen secretaris van de United Socialist Party in Sri Lanka, en brengt verslag uit.

Siritunga Jayasuriya, algemeen secretaris van de United Socialist Party in Sri Lanka sprak met Clare Doyle

Siritunga Jayasuriya: "De daklozen kampeerden op de weg, kookten er en maakten duidelijk dat ze er niet zouden weggaan vooraleer een vertegenwoordiger van de regering de eisen zou komen aanhoren. Een vrijgestelde van de USP, Jabar, organiseerde de onderhandelingen waarbij hij de eisen van de bevolking naar voor bracht.

"De regeringsvertegenwoordiger beloofde dat er iets zou gedaan worden indien de blokkade werd opgegeven. Maar de actievoerders stelden dat ze geen huizen hadden om naar terug te keren. Het leven in de kampen wordt onmogelijk omwille van de regen en iedereen moet naar scholen of tempels gaan. Er wordt genoeg geleden zonder bijkomende bureaucratische of politiek gemotiveerde uitstellen.

"In het oosten en in het zuiden waren veel daklozen erg enthousiast over ons massapamflet ‘Stem van het volk van de Tsunami’. Dat pamflet is zowel in het Sinhalees als het Tamil geproduceerd met middelen die we hadden doorheen de solidariteitscampagne van het CWI. Op een grote protestbetoging in het zuiden, tussen Matara en Galle, werd het pamflet opgenomen en de centrale slogans ervan werden overgenomen door de betogers. Een vrijgestelde van de USP, Mahinda, sprak op de betoging en gaf een uitdrukking aan de woede van de bevolking. De minister van visserij, een lid van de radicaal-chauvinistische JVP, probeerde dat te verhinderen maar slaagde daar niet in.

"’Wie ben jij?’ en ‘Wat doe jij hier?’, riep de minister. ‘Wie ben jij om mij weg te duwen?’, antwoordde Mahinda. ‘Ik ben hier geboren en opgegroeid en de bevolking wil dat ik voor hen spreek’. De minister werd door de actievoerders duidelijk gemaakt dat zijn houding niet aanvaard werd en dat hij beter zelf zou weggaan. Ze riepen: ‘Ga weg en zorg ervoor dat we huisvesting krijgen.’ Heel wat vissers zijn niet bepaald enthousiast met deze minister van visserij. Ze wilden dat Mahinda de betoging leidde en namen hem mee naar hun kampen om er de levenscondities te zien en te spreken over hoe de USP de strijd wil vooruithelpen.

"Het ongenoegen en de woede neemt iedere dag toe. De meeste slachtoffers van de tsunami hebben nood aan degelijke huisvesting op korte termijn. Ze willen ook de mogelijkheid krijgen om hun eigen huizen opnieuw op te bouwen in plaats van opgelegd te worden om in door de regering vastgelegde gebieden te moeten wonen. De USP steunt de slachtoffers van de tsunami en is een spreekbuis voor hun gerechtvaardigde eisen tegenover de corruptie en voor een compensatie. Als de schulden van het land kwijtgescholden worden, waar gaat het geld dan naar toe? Waar blijft al het geld dat door solidariteitsacties werd opgehaald in het buitenland?

"Onze middelen zijn enorm beperkt en we kunnen niet iedereen bereiken of hen hulp aanbieden. We overwegen nu om een initiatief te nemen die rechtstreeks gericht is tegen de regering om af te dwingen dat sneller gereageerd wordt. De slachtoffers van de tsunami moeten zich organiseren om hun eisen af te dwingen. Wij willen al het mogelijke doen om hun woede om te zetten in een campagne die tot resultaten leidt."

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie