LSP-Nieuws. In en om de partij

We brengen op socialisme.be een regelmatige rubriek met nieuws vanuit LSP zelf. Deze rubriek moet een plaats bieden aan korte verslagen van acties, campagne-momenten,… Maar even goed voor aankondigingen van bijeenkomsten of oproepen. Nieuwe leden kunnen hier uitleggen waarom ze onze rangen vervoegd hebben.


Noteer in je agenda

  • do. 30 aug. Brussel. Algemene vergadering Gauches Communes. 19u30 Garcia Lorca
  • vr. 31 aug. Gent. Algemene vergadering van Rood!
  • vr. 1 sep. Gent. BBQ van LSP en ALS
  • do. 6 sep. Antwerpen. Algemene vergadering van Rood!
  • vr. 7 sep. Keerbergen. 19u30 zaaltje De Walvis “verkiezingsmeeting – voor een groen en socialistisch beleid!”
  • vr. 14 sep. Brussel. Nationale betoging voor koopkracht (ABVV). 10u Brugmannplein, Elsene
  • vr. 14 sep. Gent. Algemene vergadering van Rood!
  • za. 29 sep. Antwerpen. 14u Astridplein. Anti-racistische manifestatie georganiseerd door Hand-in-Hand
  • za. 29 sep. Gent. Rood!-feest
  • za. 29 sep. Antwerpen. Rood!-feest
  • za. 6 okt. Antwerpen. 15u Elcker-Ick (Breughelstraat). Verkiezingsmeeting Rood!-Antwerpen
  • 1-2 december: nationaal LSP-congres

Kiescampagne: nationaal materiaal

In de gemeenten waar we aan de verkiezingen deelnemen, gebruiken we vooral lokaal materiaal. Maar er wordt ook nationaal materiaal geproduceerd. Tegen komende vrijdag beschikken we normaal gezien over de septembereditie van ons maandblad waarin er heel wat aandacht is voor de verkiezingen. Daarnaast zullen we dan ook het nationale pamflet ter beschikking hebben (zie afbeelding hiernaast) en dit zowel in het Nederlands als het Frans. Het gaat om een pamflet van 4 pagina’s A4 in kleur. Er wordt tevens gewerkt aan een affiche.


Luik. Verbod op afwijkende politiek mening?

Ons maandblad wordt verkocht op betogingen, syndicale activiteiten, deur-aan-deur of als we campagne voeren op straat. In Luik kunnen de autoriteiten het blijkbaar niet appreciëren dat we mensen aanspreken om over onze standpunten te discussiëren.

In april werd al een ploeg van onze militanten opgepakt omdat ze deze krant aanboden op een publieke plaats. In augustus was het opnieuw zo ver en werden onze kranten zelfs in beslag genomen. Dat is een inbreuk op ons democratische recht op vrije meningsuiting, we gaan er dan ook met alle mogelijke middelen tegen in. Onze persberichten hierover werden helaas niet opgepikt door de gevestigde media. Wellicht omdat we ingaan tegen de manier waarop de burgemeester en de stad Luik alle activiteiten in het centrum van de stad proberen te controleren en te reglementeren? Zo werd zelfs een soepbedeling voor daklozen verboden. Dit paste immers niet bij het imago van de binnenstad dat het bestuur wil creëren.

Uiteraard zetten wij onze activiteiten verder. Ons pamflet waarin we uitlegden wat er gebeurde, werd gretig meegenomen toen we campagne voerden. We blijven ons recht op vrije meningsuiting opeisen en laten ons niet afschrikken door het onwettelijke optreden van het Luikse bestuur. Je kan ons uiteraard ook steeds steunen, bijvoorbeeld door een abonnement op ‘De Linkse Socialist’ te nemen.


Steun ons verkiezingsfonds!

Er is vandaag wel ongenoegen en ook een bereidheid tot strijd, maar het ontbreekt aan een politiek instrument om dit ongenoegen ook te vertalen. Daarvoor is er immers nood aan een brede partij die de belangen van de arbeiders en hun gezinnen verdedigt. Naarmate de besparingslawine op dreef zal komen, zal het voor steeds meer mensen duidelijk zijn dat dit systeem onze belangen en levensstandaard opoffert om de winsten van de kapitalisten veilig te stellen. Het volgende offensief wordt al voorbereid: tegen de index, onze lonen, onze koopkracht. We hebben geen andere keuze dan verzet. Doorheen deze strijd zullen we ook moeten bouwen aan sterke instrumenten waarmee we ons verzet kunnen versterken.

LSP is voorstander van een brede nieuwe partij waarin ervaringen van arbeiders en jongeren bijeenkomen en waarbij dit politieke instrument kan gebruikt worden om onze ideeën uit te testen en te verfijnen. Dat zou ook de positie van revolutionaire marxisten binnen zo’n brede partij versterken. Een brede partij die verschillende lokale strijdbewegingen, syndicalisten en politieke activisten met diverse achtergronden kan verenigen zou op basis van ervaringen in strijdbewegingen een programma kunnen ontwikkelen waarmee het de arbeiders en jongeren het zelfvertrouwen en de moed geeft om voor een andere samenleving op te komen.

Met de verkiezingen van oktober komen we waar mogelijk met anderen op, in een aantal gevallen komen we ook alleen op. Maar we willen overal pleiten voor nieuwe politieke strijdorganen voor de werkende bevolking. Ook waar we niet aan de verkiezingen deelnemen, zullen we met politiek materiaal in die zin tussenkomen. Op een paar plaatsen willen we een sterkere lokale basis uitbouwen en voeren we een intensievere campagne. Daarmee willen we ons beter positioneren voor de strijd van de komende jaren.

Om deze campagnes te kunnen voeren en een consistent socialistisch programma naar voor te schuiven, hebben we middelen nodig. We hebben een ambitieus project en willen daar ook voldoende financiële mogelijkheden tot hebben. Voor de verkiezingscampagne willen we 14.000 euro ophalen. We koppelen dit aan ons normale strijdfonds waarmee we elke drie maanden 11.000 euro proberen op te halen. Samen is dat dus 25.000 euro die we tegen 1 oktober willen ophalen. Voor onze financiële basis zijn we volledig afhankelijk van arbeiders en jongeren, dat is een garantie voor onze financiële en politieke onafhankelijkheid van de kapitalistische klasse.

Steun ons kiesfonds, doe een gift of steun LSP op regelmatige basis met een maandelijkse doorlopende opdracht. Vanaf 2 euro sturen we iedere maand deze krant op. Iedere bijdrage, klein of groot naargelang ieders mogelijkheden, is een belangrijke hulp om onze doelstellingen te behalen.

Stand van zaken voor ons kiesfonds op 26 augustus

  • Vlaams Brabant – Limburg: 71%
  • Luik-Luxemburg: 69%
  • Brussel – Waals Brabant: 63%
  • Antwerpen: 60%
  • Henegouwen-Namen: 60%
  • O. en W Vlaanderen: 37%
  • Nationaal: 81%
  • Totaal: 14.173 € of 57%

Stort je bijdrage op 001-2260393-78 van LSP met vermelding ‘kiesfonds’!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie