LSP stelt programmapunten in Dendermonde voor

LSP zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Dendermonde. Eerder namen we in die stad deel aan verschillende campagnes, onder meer tegen de besparingen op het openbaar vervoer, tegen de stijgende energieprijzen of nog tegen de komst van een asbestbedrijf in een woonwijk. Hieronder publiceren we de programmapunten waarmee LSP-Dendermonde campagne zal voeren.

LSP-Dendermonde. Meer info/contact: dendermonde@socialisme.be. Foto hiernaast: LSP-kandidaat Jef Maes

De mobiliteitsproblemen oplossen door

meer en gratis openbaar vervoer

Onze wegen slibben dicht en Dendermonde is daar geen uitzondering op. Tegelijkertijd heeft 20% van de 193 te schrappen treinen rechtstreeks betrekking op Dendermonde en wordt er zwaar gesnoeid in het busaanbod. Nochtans ligt de volledige maat­schappelijke kost van het verkeer zoals het vandaag wordt georganiseerd – inclusief gezondheidspro­blemen, verloren uren in de file en milieuvervuiling – veel hoger dan wanneer we zouden kiezen voor gratis collectief en openbaar vervoer.

een degelijk uitgewerkt fietsbeleid

Ijveren voor het uitbreiden van het bestaande wegennet en autogebruikers ontmoedigen door meer betalend parkeren, zijn slechts nepoplossingen voor het mobiliteitsprobleem. Een degelijk uitgewerkt fietsbeleid draagt bij tot een meer structurele oplossing voor het probleem. Het aanbieden van stadfietsen en betaalbare herstelplaatsen kunnen al een eerste stap zijn. Dit gecombineerd met oplaadpunten voor elektrische fietsen en veilige, goed onderhouden fietspaden zal de automobilist pas daadwerkelijk stimuleren om over te stappen naar de fiets.

Een sociale politiek als antwoord op een liberaal beleid

Alle steden tot zelfs de kleinere gemeenten zijn in de ban van citymarketing. Enorme hoeveelheden middelen worden ingezet voor prestigieuze bouwwerken en projecten. Op die manier gaan steden en gemeenten met elkaar in concurrentie om beter gegoede inwoners aan te trekken, de middenstand te plezieren en een ondernemersvriendelijk klimaat te creëren. De kostprijs van deze liberale politiek betekent dat er weinig tot geen ruimte is om te investeren in een sociale politiek.

Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen

Sinds 2000 is de prijs van een woning verdrievoudigd. Een gelijkaardige trend zien we bij de huurprijzen. Gezinnen moeten zich steeds dieper in de schulden steken om kwaliteitsvol te kunnen wonen. Het is geen uitzondering meer dat 35 à 40% van het gezinsbudget naar de woonkost gaat. De wachtlijsten voor een sociale woning blijven dagelijks groeien, terwijl almaar vaker de investeringen in de sociale woningbouw worden stopgezet. De traditionele partijen vinden het bouwen van huizen niet de taak van de overheid en willen dit zoveel mogelijk overlaten aan de vrije markt door de inbreng van privaat kapitaal via PPS (publiek-private samenwerking). Voor LSP is betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting wel een taak en verantwoordelijkheid van de overheid. Een stedelijk bouw-en renovatiebedrijf zou kwaliteitsvol bouwen en renoveren kunnen combineren met een betaalbaar factuur. En tewerkstelling creëren.

Energie in publieke handen

Alle gezinnen van het Waasland en Zuid-Oost Vlaanderen betalen sinds vorig jaar gemiddeld 148 euro per jaar extra op hun elektriciteitsfactuur. De reden hiervoor is een compleet gefaald politiek beleid. Electrabel gaat lopen met de winsten, wij betalen de factuur. Energie is zo’n levensbelangrijke behoefte dat deze in publieke handen moet zijn. Een betaalbare factuur, maar ook de noodzakelijke investeringen in veiligheid worden niet gegarandeerd door de privé. Ook de aanmaak van groene energie is noodzakelijk, maar de productie ervan moet in overheidshanden liggen en niet gepromoot worden met mega-subsidies. Slechts 16% van de groene stroomcertificaten gaat immers naar de eigenaars van zonnepanelen, de rest naar bedrijven voor windenergie en bio-massa. Het is dus fout om de gezinnen met zonnepanelen als verantwoordelijk aan te duiden voor een scheefgelopen politiek. Als stad kunnen we een positief signaal geven door de stadsgebouwen te voorzien van zonnepanelen en de aangemaakte energie gratis aan te bieden aan de stadsdiensten en gezinnen met een laag inkomen.

Recht op kinderopvang

Twee volwaardige inkomens zijn vandaag geen luxe als je over een minimum aan comfort wil beschikken. De toenemende kosten voor mobiliteit, wonen en energie zijn hierin een belangrijke factor. Maar door een gebrek aan betaalbare kinderopvang zijn gezinnen vaak genoodzaakt om terug te vallen op één loon. Het niet gaan werken van één van de ouders betekent inkomensverlies en gemiste werkkansen. Met de nieuwe besparingsmaatregelen van de regering Di Rupo brengt zo’n keuze ook verlies aan pensioenrechten met zich mee.

Gratis en kwaliteitsvolle kinderopvang moet een recht zijn van zowel ouders als kind. Onderzoek toont aan dat kinderen uit dagverblijven beter voorbereid zijn op het latere schoolleven. Gelijke onderwijskansen beginnen dus al met kinderopvang. Om werklozen met kinderen aan een job te helpen is het vaak essentieel om ook betaalbare kinderopvang te voorzien. Daarnaast moet de dienstverlening aangepast worden aan de sociale realiteit. Er moet opvang voorzien worden voor ouders met ploegen-en nachtarbeid. Ook aan de opvang van zieke kinderen is er een schrijnend gebrek.

In Dendermonde zijn er slechts 37 opvangplaatsen beschikbaar per 100 kinderen tussen de 0 en 3 jaar. Uit onderzoek blijkt dat 62% van de Vlaamse ouders graag gebruik zou maken van kinderopvang. Om aan deze behoeft te voldoen moet Dendermonde het aanbod aan gesubsidieerde opvangplaatsen bijna verdubbelen. Met LSP vragen we het stadsbestuur om prioritair een crisisplan op te stellen om 250 nieuwe gesubsidieerde plaatsen te creëren in de kinderopvang.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie