Denderende start voor Gauches Communes met steun van Europese Linkerzijde

Gauches Communes, een collectief van progressieven, syndicalisten en activisten dat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen lijsten indient in het Brusselse, heeft de start van haar campagne niet gemist. Zoveel volk, ruim 150 aanwezigen, hadden ze in de Garcia Lorca, pal in het centrum van Brussel, bij het Zuidstation al lang niet meer gezien. Zelfs niet voor de internationale meeting van het Front des Gauches tijdens de verkiezingscampagne van 2010, nochtans de hoofdmeeting van een nationale campagne. Zoals de lezer op bijgaande foto’s kan zien, was niet alleen de zaal nokvol, maar werd ook de inkomsthal omgetuned tot aanpalende conferentiezaal.

Verslagje door Eric, foto’s door Els

José Menendez, coördinator van Izquierda Unida in België zinspeelde daarop met de suggestie om voortaan de “politieke dinsdagen” te verplaatsen naar woensdag. Iedere dinsdag organiseert een collectief van afdelingen van internationale linkse partijen in België (IU-Spanje, RC-Italië, Die Linke-Duitsland en PSU-Marokko) in het kader van "Alternatives à Bruxelles”, politieke debatten in cultureel centrum “Garcia Lorca”. Hun doel? Samenwerking bevorderen tussen progressieve organisaties in een sfeer van openheid en respect. Laat dat net zijn wat Gauches Communes, dat gesteund wordt door de Parti Humaniste, het Comité voor een Andere Politiek en de Linkse Socialistische partij nastreeft.

Dat was meteen ook wat we optekenden uit de reacties van de deelnemers. Enkele bewoners van Sint-Gillis waren opgedaagd uit nieuwsgierigheid naar Anja Deschoemacker, lijsttrekker voor Gauches Communes in hun gemeente. De deelnemende organisaties brachten uiteraard ook hun aanhang mee en voorts moet de indrukwekkende affiche alleen al fors hebben bijgedragen aan de mobilisatie. Maar toch, indien het Franse Front des Gauches Charlotte Balavoine, haar kandidate voor de kiesomschrijving Benelux tijdens de parlementsverkiezingen, naar deze meeting afvaardigde, dan was dat uiteraard ook omwille van het open en collectieve karakter van Gauches Communes. Om diezelfde reden stuurde Syriza Panayota Maniou, medewerkster van Europees Parlementslid Nikos Chountis. Panayota kondigde meteen aan dat ze in oktober voor Anja zou stemmen.

Een uitgebreid verslag van deze meeting en twee vergelijkbare meetings van Rood! in Antwerpen en Gent volgt later. In dat verslag zal ook inhoudelijk worden ingegaan op de bijdragen van boven genoemde sprekers en die van het Ierse Europarlementslid Paul Murphy, van Tony Mulhearn, recent nog kandidaat burgemeester van Liverpool voor Trade Union and Socialist Coalition, van Stephen Bouquin van Rood! en ook van Bernard Westphael van de Mouvement de Gauche die alsnog op de tribune plaats nam.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie