Crown Cork. Deurwaarders doen nog schepje bovenop patronale agressie

De afgelopen dagen en weken werden de werknemers van Crown Cork in Deurne het slachtoffer van patronale agressie. De directie maakte bekend dat het winstgevende bedrijf de deuren sluit. Het personeel wordt, vaak na tientallen jaren dienst, aan de deur gezet. Als het van de directie afhangt, gebeurt dat met het absolute minimum. Een uur voor de solidariteitsbijeenkomst vandaag werden deurwaarders op het piket afgestuurd.

Verslag en interview door Geert

Vorige week besloot de directie om de geplande sluiting van begin juli te vervroegen. De poorten gingen dicht en het personeel moest thuisblijven. Er werd meteen gereageerd op deze lock-out, de arbeiders hielden het bedrijf bezet. Er was een levendig en goed bijgewoond piket en vandaag werd een bredere solidariteitsbijeenkomst gepland.

Nog voor die bijeenkomst plaatsvond en midden de praktische voorbereiding ervan, kwamen plots enkele deurwaarders naar het piket. Ze hadden eenzijdige verzoekschriften bij en dreigden met boetes tot 2.000 euro voor wie op het terrein kwam. De arbeiders mochten het materiaal van het piket van de parking verhuizen naar de straat. Hierna wilden de deurwaarders de poorten sluiten, maar het duurde enkele uren vooraleer ze een vorkheftruck die de poort blokkeerde weg kregen.

Op de solidariteitsactie waren er enkele honderden aanwezigen, waaronder arbeiders en bedienden van Crown Cork aangevuld met sympathisanten die vooral door het ABVV werden gemobiliseerd en ook de linkse bewegingen/partijen Rood! en PVDA.

Er was gedurende enige tijd een bezetting van drukke kruispunten in de buurt. Tijdens de solidariteitsoptocht probeerde de politie namelijk om het materiaal van het piket voor de poorten van Crown te verwijderen. Ondertussen werd langs een andere ingang een takelwagen op het terrein gebracht om de blokkerende vorkheftruck weg te krijgen. Een eerdere naïeve poging van de deurwaarders om naar de sleutels van de vorkheftruck te vragen, leverde heel veel sleutels op waarop ze nog geen stap verder stonden.

Op de solidariteitsactie was er ook een groep LSP-leden, zowel syndicalisten als jongeren. We verdeelden een open brief van onze woordvoerder Jarmo Van Regemorter, tevens kandidaat op de lijst van Rood! bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In die brief werd gepleit voor een actieplan met een lokale solidariteitsbetoging in de komende dagen waar de oproep voor een regionale 24-urenstaking in de metaal kan gelanceerd en geconcretiseerd worden. Dat kan gepaard gaan met een nationale campagne. Zo laten we de ruim 300 arbeiders en bedienden van Crown de strijd niet alleen voeren. Door het volledige gewicht van de arbeidersbeweging in te zetten, kunnen we de overheden dwingen om dit bedrijf in publieke handen te nemen en een sociaal bloedbad te vermijden.


Interview

ACV-delegee Santiago: performant bedrijf en bijhorende jobs opgeofferd voor extra winsten

Aan het piket spraken we met ACV-delegee Santiago die al 37 jaar op het bedrijf werkt. “De directie nam de beslissing om te sluiten omdat we volgens hen slecht zouden scoren in vergelijking met andere bedrijven. Wij stelden dat dit niet klopt en vroegen een doorlichting door een extern bureau, uiteindelijk werd dat afgedwongen door de Europese Ondernemingsraad. Tijdens de doorlichting werden de poorten dicht gehouden, maar werd wel geproduceerd. Er werd een stock opgebouwd. Uit de doorlichting bleek dat Crown Cork in Deurne helemaal niet slecht scoort.

“Er waren verdere onderhandelingen, onder meer rond de mogelijkheid om de kleinere site uit Hoboken ook naar Deurne over te brengen. Maar vooral de investering in aluminium zou een verschil maken. De directie weigerde dat, er wordt liever in lageloonlanden geïnvesteerd ook al staat hier een performante fabriek waarbij de bestaande lijnen mits een investering in machines nog meer dan vandaag zouden opbrengen.

“De directie wachtte het overleg niet af. Er waren twee gemandateerden van de directie om de sluiting door te voeren, een Engelsman en een Schot. Die kregen als budget het wettelijke minimum voor de opzegvergoedingen. Toen nieuw overleg gepland was, liet de directie het bedrijf volledig afsluiten. Zogezegd omdat ze ‘schrik’ hadden. Hierop werd het fabriek bezet en dat gebeurde zonder enig probleem. Tot er vandaag deurwaarders opdoken…

“Tegen die achtergrond vinden morgen opnieuw onderhandelingen plaats bij Agoria. Na dergelijke provocaties zal een ‘verzoening’ niet evident zijn. Wij blijven gaan voor een goed sociaal plan.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie