Picanol: Kafka in Ieper

De agressie van het patronaat kent de laatste maanden geen grenzen meer. Het stakingspiket van Splintex dat op vraag van de directie door de politie ontruimd wordt, stakers die dwangsommen opgelegd krijgen van het gerecht, de bevriezing van de lonen door het voorstel tot IPA, het opdrijven van de flexibiliteit door het versterken van de mogelijkheden voor overuren,… Maar bij Picanol zijn ze erin geslaagd nog beter te doen.

Jasper Rommel

Enkele maanden geleden raakte bekend dat Jan Coene op drie jaar tijd 22 miljoen euro in zijn zakken stak. Net voor zijn vertrek bij Picanol werden 21 arbeiders ontslagen wegens “geldgebrek”.

Daarbovenop bleken de drie peilers van Coene voor succesvol management niet bepaald succesvol. Volgens de Krant van West-Vlaanderen tekende Picanol een verlies op van 930 000 euro. Volgens de nieuwsdienst van Radio 2 bedraagt het verlies 2,3 miljoen euro. Picanol zegt dat dit te wijten is aan de dure euro, de sterke stijging van de grondstoffenprijzen en de kleinere vraag naar weefmachines. Volgens ons is dat eerder aan de Jan Coenes te wijten.

Om het verlies op te lossen, heeft de directie een nieuw plan klaarliggen. “De tweede besparingsronde” houdt in dat een systeem van tijdelijke werkloosheid wordt ingevoerd. De blunders van de zakkenvullende managers worden dus afgeschoven op de kap van de gewone arbeiders. Dat straks tientallen gezinnen zullen moeten vechten om te overleven zal hen wel worst wezen.

En alsof dat nog niet gortig genoeg is, lekte nu ook uit dat de meerderheidsaandeelhouder (Manu Steverlinck) meerdere privé-kosten afwentelde op de bedrijfskas. Volgens bronnen van de Krant van West-Vlaanderen gaat het over o.a. jachtpartijen, de kosten van een kasteel, het onderhoud van een zwembad en de betaling van tuinpersoneel met geld van Picanol. Pikant detail: Manu Steverlinck, de sterke man achter Picanol, bestuurt het bedrijf vanuit Zwitserland. Zijn zoon Patrick, ondervoorzitter bij Picanol, zou gelijkaardige feiten gepleegd hebben als zijn vader.

Picanol wil wel 740 000 euro terugvorderen van Jan Coene omdat hij via 2 van zijn vennootschappen nep-facturen aan Picanol heeft aangerekend. Facturen voor adviezen die nooit werden geleverd. De hebzucht van Coene grenst werkelijk aan het ongelooflijke. Toch is dit bedrag peanuts vergeleken met die 22 miljoen euro. Een tiende van dat bedrag zou volstaan om het verlies van Picanol te compenseren. Het zou logisch klinken om het geld te gaan halen waar het zit, maar het nieuwe management haalt het dus liever bij de arbeiders.

Dergelijke excessen zijn niet uitzonderlijk in dit systeem. Denk maar aan de schandalen bij het Amerikaanse bedrijf Enron, de schandalen rond de oliemagnaten in Rusland en dichter bij huis de schandalen rond Lernout & Hauspie. Het wordt hoog tijd dat de middelen aangewend worden om de noden en behoeften van de bevolking te bevredigen. En niet die van enkelen! Dit kan enkel door samen te strijden voor een socialistisch alternatief op het kapitalisme. Eerste afspraak 19 maart in Brussel op de jongerenmars voor werk. Sluit aan bij LSP!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie