Toename homofoob geweld. Nieuwe incidenten in Oekraïne en Griekenland

Afgelopen zondag was er een poging om een Gay Pride te houden in Kiev, Oekraïne. Door geweld van neonazi’s was dit evenwel onmogelijk. Er vielen rake klappen (zie foto) en de autoriteiten hielden zich afzijdig. In Griekenland verkondigde de partij Gouden Dageraad reeds dat na de migranten ook de homo’s en lesbiennes zullen aangepakt worden. “Jullie zijn de volgende”, verklaarde de partij.

Op 12 mei was er in ons land een geslaagde Gay Pride met tienduizenden deelnemers. Achteraf weerklonk er hier en daar kritiek op de nadruk op het ‘excentrieke’, eigenlijk op het commerciële karakter van de optocht. Wij nemen net als anderen deel aan de Gay Pride met een politiek programma waarin we de strijd voor gelijke rechten koppelen aan de strijd van de arbeidersbeweging tegen iedere vorm van onderdrukking. Het blijft nodig om strijd te voeren, dat blijkt onder meer uit het homofoob geweld dat ook in ons land een opmars kent. Daarnaast kan een strijdbare optocht van LGBTQ-militanten (lesbiennes, gays, biseksuelen, trans en queer-activisten) bij ons ook een hart onder de riem betekenen voor activisten in landen waar het niet evident is om een dergelijke betoging te houden.

Dat is onder meer in Oekraïne het geval. De poging om afgelopen zondag een Gay Pride in Kiev te organiseren, botste op het geweld van zowat 400 neonazi’s. De politie weigerde tussen te komen. De Gay Pride moest afgelast worden, een aantal organisatoren kregen rake klappen.

Het politieke establishment in Oekraïne is momenteel bezig met het uitwerken van twee wetsvoorstellen waarmee het de werking van holebi-organisaties of de publicatie van artikels wil verbieden. Er wordt voorgesteld om zware straffen op te leggen, LGBTQ-activisten riskeren gevangenisstraffen tot 5 jaar en hoge boetes.

Dit is geen alleenstaand geval, overal in Oost-Europa zijn er grote problemen met homofobie en geweld. In Rusland, Hongarije, Moldavië, Litouwen en Letland zijn er al homofobe wetten in werking. Het gaat om maatregelen tegen “homoseksuele propaganda” waardoor ieder publiek debat over homofobie wordt verboden. In deze landen is het in de praktijk onmogelijk om een Gay Pride te organiseren. Van een brede seksuele opvoeding op school is er uiteraard evenmin sprake.

Samen met de crisis komt de homofobie nu ook sterker op de voorgrond in landen als Griekenland. Militanten van de neonazipartij ‘Gouden Dageraad’ (die met 7% in het parlement is verkozen) verdeelden homofobe pamfletten in de wijk Gazi van Athene. Die wijk staat gekend als het centrum van de holebi’s in de stad. De pamfletten waren duidelijk qua boodschap: “Na de migranten zijn jullie aan de beurt”. Dat is een dreigement die de LGBTQ-gemeenschap ernstig moet nemen. Militanten van ‘Gouden Dageraad’ waren eerder betrokken bij gewelddadige aanvallen op migranten. De partij stelt in haar programma voor om mijnenvelden aan de grenzen aan te leggen om migratie te stoppen.

Geweld tegen LGBTQ-activisten is aan een opmars bezig. In het Russische St-Petersburg werd een bus met activisten die wilden deelnemen aan de Internationale Dag van de Strijd tegen Homofobie aangevallen door een groep skinheads die gewapend met stokken tekeer ging. De ramen van de bus moesten er aan geloven, de inzittenden werden in elkaar geramd. Hier kan je een video van de aanval zien.

Homofobie bij ons wordt onderschat, maar bestaat wel degelijk. Dat bleek niet alleen bij het dodelijke geweld in Luik, er is ook veel dagelijkse homofobie, onder meer op de werkvloer. De strijd voor volledige gelijkheid is nog lang niet gestreden. We moeten ons organiseren tegen al wat de arbeidersbeweging verdeelt. Daarom stellen we onder meer volgende eisen voor:

  • Voor een volwaardige seksuele opvoeding op school en in de media
  • Voor volledige gelijke rechten
  • Voor het bestrijden van homofobe daden en uitspraken, net zoals racisme en seksisme moet aangepakt worden
  • Voor gezamenlijke strijd van verschillende minderheden als onderdeel van de bredere arbeidersbeweging: alles wat ons verdeelt, verzwakt ons!
  • Voor een socialistisch alternatief dat vertrekt van jobs, huisvesting en diensten in plaats van werkloosheid, racisme, seksisme, homofobie en uitbuiting

> Ons LGBTQ-archief

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie