Opnieuw zware mijnramp in China

Op maandag 14 februari vond in de Chinese provincie Liaoning in het noordoosten van het land opnieuw een zware mijnramp plaats. Bij een gasexplosie waren er instortingen in een mijn waardoor minstens 203 mijnwerkers omkwamen. Dit was mogelijk door een gebrek aan investeringen in de veiligheid van de mijn.

De ontploffing vond ondergronds plaats om 15u lokale tijd in de Sunjawan mijn die een onderdeel vormt van het staatsbedrijf Fuxin Koolindustrie Groep. "We hebben nog nooit zo’n ongeval gezien", stelde een woordvoerder na de ontploffing. Het werd de ergste mijnramp in 15 jaar. Vorig jaar nog kwamen er 4 mijnwerkers om bij een ontploffing in Fuxin.

De Chinese steenkoolindustrie is de meest uitgebreide, maar ook de meest dodelijke, ter wereld. Ondanks herhaaldelijke beloftes van de regering om iets te doen aan de gebrekkige veiligheid, is er nog niets veranderd. Het aantal doden in Chinese mijnen ligt 100 keer hoger dan in mijnen in de VS en 30 keer zo hoog als in Zuid-Afrika. Volgens officiële cijfers komen er ieder jaar zo’n 6.000 mijnwerkers om bij ongevallen. Onafhankelijke bronnen hebben het eerder over 20.000 doden per jaar aangezien er ook veel illegale mijnen zijn.

De reden voor deze hoge dodentol is het gebrek aan investeringen in gasafvoer of het structureel versterken van mijnschachten. Managers rekenen erop dat het goedkoper is om de beperkte bijdragen te betalen voor overleden mijnwerkers, dan om te investeren in veiligheid. 70% van de Chinese energie komt voort uit steenkool en de omvang van de industrie steeg met 15% in 2004 om tegemoet te komen aan de stijgende vraag. Hierdoor wordt nadruk gelegd op een maximale productie en maximale winsten. Dit verklaart tevens waarom de mijnwerkers van Sujiawan aan het werk waren terwijl in het land miljoenen mensen een week vakantie hadden voor de festiviteiten rond het Chinese nieuwjaar.

In november vorig jaar kwamen 166 mijnwerkers om bij een gasexplosie in een steenkoolmijn in Tongchjuan in de provincie Shaanxi. Dit kwam er na een eerdere grote ontploffing in de Daping steenkoolmijn in de provincie Henan in september 2004 waarbij 148 mijnwerkers omkwamen.

Socialisten komen op voor de hernationalisatie van de mijnindustrie. Maar dan niet onder de dictatoriale en bureaucratische stalinistische controle, maar onder de democratische controle en beheer van de arbeiders zelf. Enkel door de hele energiesector te integreren in een democratisch productieplan, is het mogelijk om te voorzien in de massale investeringen die nodig zijn om de veiligheid te garanderen en milieubewuste productiemethoden te realiseren. De omvorming van de industrie kan beginnen met de strijd voor verkozen veiligheidsvertegenwoordigers op iedere werkplaats, het recht om beslissingen van het management inzake veiligheid op de werkvloer te verwerpen,… Dit is verbonden met de bredere strijd voor onafhankelijke vakbonden, democratisch verkozen comités van arbeiders op de werkvloer en arbeiderscontrole over de productie.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie