Verzet tegen het afslanken van de dienstverlening bij De Lijn

De gevolgen van de besparingen bij De Lijn worden stilaan duidelijk. In Mechelen verdwijnen bijna alle stadsritten. In Antwerpen zullen er vanaf 1 september 1.000 bussen per dag minder van en naar de stad rijden. In Gent verdwijnt het laatavondaanbod volledig. Ook elders zijn er tal van lijnen die verdwijnen. Het verzet hiertegen groeit aan.

In maart voerde LSP al een actie in Dendermonde, een stad die hard geraakt wordt door de afbouw van de dienstverlening van zowel het spoor als De Lijn. Op die actie bleek al dat er een breed gedragen ongenoegen is. De vakbonden voerden verschillende acties, onder meer in Mechelen. In Antwerpen was er een vakbondsactie aan Berchem-station waar de busreizigers werden gevraagd om op de tram over te stappen, zoals de directie dit vanaf 1 september wil opleggen. Veel reizigers waren geschokt en steunden het protest. De directie beweert dat alle reizigers alternatieven hebben, maar dan wel met langere reistijden en minder comfort.

In Gent werd de campagne “Gentenaars tegen de besparingen” opgezet, ook LSP neemt daaraan deel. Op 10 mei is er een betoging onder de noemer “Afslanken of Lijnen”. In de oproep wordt terecht gewezen op de cruciale sociale rol van het openbaar vervoer. “Voor jongeren en ouderen, mensen met een beperking, minder bedeelden of die gezinnen of alleenstaanden die proberen door het leven te gaan zonder eerste of tweede auto is openbaar vervoer een noodzaak. Degelijk, frequent en betaalbaar openbaar vervoer is ook de enige oplossing voor de verkeersknoop waar we ons in België, meer dan ons lief is, in bevinden.”

De besparingen op het openbaar vervoer zijn een politieke keuze die wordt verdedigd door de partijen van de Vlaamse regering. Het is het resultaat van een beleid waarbij wij moeten opdraaien voor de cadeaus die aan de grote bedrijven en banken werden gegeven. Deze logica zal leiden tot verdere besparingen. Na de dienstverlening zal de discussie ongetwijfeld opnieuw over de tarieven gaan.

In Brussel liggen de prijzen al een pak boven die van De Lijn, een eenmalig ticket kost er 2,5 euro. Een prijsstijging zal leiden tot minder reizigers, ook dat is een onderdeel van een neerwaartse spiraal. Begin dit jaar verklaarde Roger Kesteloot, topman van De Lijn, in DSWeekblad nog: “Het eenmalige biljet kan echt niet duurder zonder dat reizigers afhaken. En ook onze behoorlijk goedkope abonnementen zullen niet beletten dat mensen De Lijn vaarwel zullen zeggen als de prijzen stijgen.”

De besparingsmaatregelen zullen elkaar versterken en leiden tot een verdere afbouw van het openbaar vervoer. De protestacties die nu op lokaal vlak plaatsvinden, zijn belangrijk als eerste stap om tot een gecoördineerd verzet te komen. Daarbij moeten we reizigers en personeel verenigen in onze gezamenlijke strijd voor openbaar vervoer met voldoende personeel dat in veilige omstandigheden kan werken en met een degelijk aanbod voor de reizigers. Laat ons samen strijden voor gratis en degelijk openbaar vervoer!

donderdag 10 mei. 19u Groentemarkt GENT. Betoging tegen de besparingen bij De Lijn

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie