Rusland: protest doorheen het land. Nationale actiedag op 12 februari.

Op zaterdag 12 februari waren er zowat 300 betogingen in 77 regio’s van Rusland. De meeste betogingen werden georganiseerd door verschillende politieke allianties van voornamelijk linkse politieke krachten. Er waren op de meeste acties veel rode vlaggen. De acties waren erop gericht de druk tegenover de regering op te drijven na de golf van massaprotesten van gepensioneerden en anderen tegen de besparingen op hun sociale verworvenheden.

Clare Doyle, net terug van een bezoek aan Sint-Petersburg

Er waren tegelijk ook enkele betogingen van regeringsgezinde krachten waarbij er deftig geklede mensen op straat kwamen om hun vertrouwen in Poetin en zijn beleid te uiten waarbij ze gegarandeerd konden rekenen op transport, gratis eten en televisie-aandacht.

Enkele dagen voor deze nooit geziene nationaal gecoördineerde betogingen, overleefde der egering gemakkelijk een motie van wantrouwen in het parlement. Dat was geen verrassing gezien de grote parlementaire meerderheid van de regering, maar toch waren er veel parlementsleden van de heersende partij die ofwel afwezig waren ofwel met de oppositie meestemden. De rechtse politicus Jirinovski die tegenwoordig vice-voorzitter van het parlement is, onthield zich. Hij onthield zich niet uit sympathie met de gepensioneerden die actie voerden. Verre van. Jirinovski stelde publiekelijk dat ze van de straat zouden moeten gekuist worden, zouden moeten neergeschoten worden en dat hun bloed overal zou uitgesmeerd worden over de wegen.

De populariteit van de regering is sterk afgezwakt, vooral omwille van de houding tegenover de gepensioneerden terwijl de economie groeit en er enorme inkomsten zijn door de oliesector. Vrienden van me die gepensioneerd zijn, vertelden dat ze moesten lachen omdat ze anders zouden huilen. Op een bijeenkomst met een lokale bureaucraat probeerden ze uit te leggen dat ze met hun subsidie van 260 roebels (8 dollar) niet toekomen en dat er minstens volledig gratis openbaar vervoer zou moeten zijn voor fysiek gehandicapten of zeker diegenen die hun benen verloren hebben.

De regering moest de maatregelen deels intrekken en toegevingen doen. Ook moest de regering zich verontschuldigen voor de wijze waarop de besparingen werden doorgevoerd. De verantwoordelijkheid voor de wijze waarop de nieuwe maatregelen werden doorgevoerd, werd doorgeschoven naar de lokale autoriteiten. Hierdoor weigeren nu een aantal lokale besturen om de besparingen door te voeren en wordt meer geld geëist van de regering.

St Petersburg

In St. Petersburg kwamen er afgelopen zaterdag zo’n 5.000 betogers samen aan het Finland-station. Gedurende anderhalf uur werd daar geprotesteerd. Deze actie kwam er na een hele reeks spontane en semi-spontane straatacties met 15.000 deelnemers. Twee belangrijke wegen werden daarbij geblokkeerd en het beroemde kruispunt aan Nevsky werd bezet, het was op die plaats dat in juli 1917 arbeiders en hun families werden neergeschoten.

De eerste betoging in Sint Petersburg, na de betogingen in Kimkhi vlakbij Moskou, vonden plaats op 9 januari – exact 100 jaar na de Bloedige Zondag van 1905 waarbij duizenden vreedzame betogers werden vermoord of gewond door de troepen van de tsaar.

Er werd een comité opgezet dat zichzelf het ‘Petersburgs Burgerverzet’ noemt en heel wat politieke partijen en groepen omvat. Eén van haar woordvoerders is Evgeny Kozlov van de Russische Communistische Partij en voorzitter van een comité dat vorig jaar werd opgezet onder de naam ‘Verenigd Actiecomité’. Hij is betrokken in onderhandelingen met het stadsbestuur over een programma van 13 eisen. Hij legde me uit hoe de beweging ontwikkelt. Hij heeft weinig hoop op een snelle oplossing. "Het beste resultaat", vertelde hij me, "zou zijn dat dat de protesten van de jongeren – de studenten – en de gepensioneerden en anderen die lijden onder de hervormingen van de regering, zouden samengebracht worden. Daarbij zou ook de verandering in de subsidies voor huisvesting moeten opgenomen worden. Dat zou een goed begin betekenen."

Massale desinformatie

Op 8 februari trok een delegatie met onder meer Evgeny Kozlov naar het Sint Peterburgse ‘ministerie’ van massa-informatie om er te klagen over het totaal gebrek aan aandacht voor de eisen van de beweging. Toen de betogingen snel aangroeiden van 500 betogers op 14 januari naar 10.000 een dag later, had het lokale televisie ‘nieuws’ enkel aandacht voor de wijze waarop Amerikaanse kapitalisten belangrijke bedragen investeerden zoals bij de ‘Oranje Revolutie’ in de Oekraïne. De delegatie kreeg te horen dat er bij verkeerde verslaggevingen, naar de rechtbank kan getrokken worden. Er werd ook gesteld dat het voor televisiebedrijven moeilijk is om live verslaggeving te doen. Ze stelden bovendien dat de lokale televisie voor 70% in handen is van de lokale autoriteiten en dus de belangen van de burgers vertegenwoordigt.

De volgende dag werden de leiders van een protestactie georganiseerd door de marktgezinde Yabloko partij opgepakt. Bij een aantal recente protestacties reageerde de politie erg agressief. Een gepensioneerde kwam om toen een voertuig over hem reed. Jonge deelnemers aan de acties werden opgepakt wegens ‘provocaties’.

De kameraden van het CWI in Rusland verkochten zaterdag alle kranten die ze nog bij hadden op de betoging. Er waren ook pamfletten waarin opgeroepen werd tot vastberaden en gecoördineerde acties tegen de besparingen en de aanvallen van de regering-Poetin. Zoals Yevgeny bevestigde, neemt de regering heel wat macht in handen waardoor het zichzelf ook in een kwetsbare positie opstelt indien er verdere massa-protesten tot stand komen en er ook meer politieke oppositie komt tegen het asociaal beleid.

Een lokaal dagbald haalde op 10 februari Evgeny Kozlov aan: "Als er geen antwoord komt op onze eisen, moet de bevolking methoden van burgerlijke ongehoorzaamheid en zelfs van opstanden gebruiken."

Delen: Printen: