Schietende neo-nazi voor Antwerpse rechtbank

Twee jaar geleden werd het anders rustige OLV-Waver opgeschrikt door een schietpartij waarbij de toen 19-jarige skinhead Jurgen G. twee jongeren doodschoot op een scoutsfuif na een banale ruzie over een omver gestoten pint bier.

Benjamin Vervondel

De betrokkene bleek al snel actief te zijn in het extreem-rechtse milieu. Zo was hij eerder betrokken geweest bij geweld naar aanleiding van de Ijzerbedevaart waarbij een migrant zwaar werd toegetakeld door neo-nazi’s. Ook bleek hij niet bepaald subtiel te zijn op het vlak van zijn opvattingen: hij heeft verschillende tatoeages waaronder één van Adolf Hitler met gestrekte arm en een nazi-teken op zijn schouder.

3 jaar later vindt nu het proces plaats naar aanleiding van de schietpartij. Zijn advocaten proberen een beeld te scheppen van een meeloper die niet zo overtuigd zou zijn van zijn neo-nazistische opvattingen en dat hij zelfs allochtone vrienden zou hebben.

Dat beeld bleek vals te zijn. Uit brieven die Jurgen G. vanuit de gevangenis stuurde, bleek dat hij geen spijt had van wat hij had gedaan. Hij feliciteerde bovendien een vriend omdat die Marokkaanse jongeren in elkaar had geslaan.

Uit het proces blijkt duidelijk waar neo-nazi’s als Jurgen G voor staan: fascisme en haat die tot uiting komt met geweld. De enige manier om hun activiteiten te vermijden, is door het verder marginaliseren van neo-nazi’s door ons te organiseren en met massa-mobilisatie te antwoorden op iedere daad van fascistisch geweld. Daarmee maken we duidelijk dat er in de samenleving geen enkele basis is voor dat soort geweld van asociale figuren. Misschien moet in het geval van Jurgen G maar eens de slogan van zijn partij, “Criminaliteit, harde aanpak”, worden toegepast…

Met Blokbuster organiseren we ons tegen zowel de populistische retoriek van het Vlaams Belang waarmee de partij probeert steun te verkrijgen op basis van een passief verzet tegen het asociaal beleid, als tegen het geweld en het asociaal gedrag van extreem-rechtse figuren als Jurgen G.

Delen: Printen: