Internationalisme van het establishment: Belgische waterkannonnen bij G8-top in Schotland

In juli vindt er in Schotland een bijeenkomst plaats van de 7 rijkste geïndustrialiseerde landen ter wereld samen met Rusland. Zoals we ondertussen gewoon geworden zijn na de G8 top in Genua vindt de top plaats in één van de duurste hotels ter wereld op een afgelegen landgoed van 850 hectaren op zo’n 70 kilometer afstand van Edinburgh. Naar aanleiding van de top bereiden de Schotse politiediensten zich voor op de grootste veiligheidsoperatie in de Schotse geschiedenis om de veiligheid van de aanwezige regeringsleiders te verzekeren.

Karel Mortier

Alleen al om het 850 hectaren grote domein te bewaken zijn er duizenden politieagenten nodig gedurende de bijeenkomst. De week voor de bijeenkomst is er een grote betoging gepland in de hoofdstad (waar volgens de politie tussen de 100.000 à 200.000 mensen op aanwezig zullen zijn) en daarna zijn er nog verschillende andere acties gepland in de week voor de top o.a in Faslane waar er een marinebasis is voor Britse kernonderzeeërs.

De politie in Schotland die weinig ervaring heeft met topbijeenkomsten en grote (risico)betogingen is er niet helemaal gerust op en is de bevolking psychologisch aan het voorbereiden op rellen met buitenlandse “relschoppers”. De leden van het Schotse parlement kregen al een videomontage te zien van rellen tijdens vorige bijeenkomsten van de G8 in Genua en Evian. De verantwoordelijke voor de operatie stelt: "I can’t give a cast-iron guarantee that there won’t be trouble and I don’t think anyone would expect me to. There are clearly concerns about disorder which could be caused by anarchist groups getting to the venue and making their presence felt.” (Scotsman 12/2/05)

In de Schotse pers verschijnen ook allerlei artikels met titels die weinig aan de verbeelding overlaten: “Ring of steel to protect city from G8 mayhem.” “Riot alert as 200.000 target city”. “Look who’s coming to the G8… anarchists start school for havoc”. “Anarchists plot anti-G8 action as police prepare for ‘extreme measures’”. Het spookbeeld van buitenlandse relschoppers om de beweging te criminaliseren en te verdelen tussen “goede” en “slechte” tegenbetogers is iets wat sinds de WHO top in Seattle in 1999 tot de standaard voorbereiding is gaan horen van het establishment en hun vertegenwoordigers in de media bij iedere topbijeenkomst. John Vine, the Chief Constable van Tayside Police, en de man verantwoordelijk voor de “veiligheid” tijdens de top stelt aan de krant The Scotsman (12/02/05) dat bekende activisten op dit ogenblik al in het oog worden gehouden door binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten en dat ze indien nodig aan de grenzen tegen kunnen worden gehouden.

De politie is raad gaan vragen aan politiediensten van landen die meer “ervaring” hebben met grote bijeenkomsten. De politie in Schotland denkt er over na om 4 Belgische waterkanonnen of “sproeiwagens” zoals de politie dit ding hier noemt, over te brengen naar Schotland gedurende de top. De bemanning zal wellicht bestaan uit Belgische politieagenten omdat er te weinig tijd is om de nodige “technieken” goed onder de knie te krijgen. Op de website van de federale politie staat.”De politiemensen moeten trouwens de "public adress" gebruiken om de ordeverstoorders te verwittigen dat als zij niet uiteengaan, de sproeiwagen in actie zal treden. En als de sproeiwagen de enige oplossing is, wordt die progressief gebruikt. Eerst zwakkere waterstralen. Daarna wat krachtigere om de lastige koppigaards te verwijderen. Bij de ordehandhaving is het vaak beter eerst water te gebruiken en pas daarna de matrak… (sic!) De sproeiwagen heeft een vijfkoppige bemanning: een chef sproeiwagen, een bestuurder, een technisch verantwoordelijke en twee "schutters". Het is trouwens van kapitaal belang dat die bemanning bijzonder goed getraind is.”

De Belgische autoriteiten werden reeds aangesproken maar er zou volgens hen nog geen definitieve beslissing genomen zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat Belgische waterkanonnen worden ingezet in het buitenland, bemand door Belgische agenten. In Noord-Ierland werden ze een aantal keer ingezet tijdens de jaarlijkse Orange Parades waarmee loyalisten, die voor het behoud van de band met het Verenigd Koninkrijk zijn, de overwinning vieren van de protestantse prins Willem van Oranje tegen de katholieke koning James I in 1690. Een aantal van die marsen gaan door katholieke wijken wat zorgt voor spanningen. Ook in Ierland werd er een Belgisch waterkanon ingezet tijdens het Ierse voorzitterschap van de EU.

In alle regio’s van Schotland hebben politieagenten training gekregen in het afvuren van rubberen kogels en er is toestemming om indien nodig die wapens ook te gebruiken. Tijdens het conflict in Noord-Ierland werd dit wapen veelvuldig gebruikt wat leidde tot tientallen gewonden en een aantal doden. Modernere “alternatieven” zoals de FN303 van FN dat door veel politiediensten werd aangekocht (o.a door de Zwitserse politie naar aanleiding van de G8 top in Evian), kwamen recent in opspraak in de VS nadat een vrouw omkwam toen ze werd getroffen door een projectiel in het oog. De FN303 is veel krachtiger dan de paint-ball geweren die door de politie ingezet werden tijdens de “Battle of Seattle” in 1999 maar zou veiliger zijn dan rubberen kogels.

Een van de zaken die op de top besproken zal worden is het verminderen van de armoede in de wereld. Het is ironisch dat men dit moet doen in één van de meest exclusieve en duurste hotels ter wereld en dat men bereid is om meer dan 150 miljoen £ uit te geven om die top te laten doorgaan. LSP zal deelnemen aan de protestacties tegen de top samen met leden van onze Schotse zusterorganisatie. Wij protesteren tegen de mogelijke aanwezigheid van Belgische “sproeiwagens” en agenten in Schotland tijdens de top en de criminalisering van tegenstanders van de G8 o.a door inzet van veiligheidsdiensten. De internationale samenwerking op vlak van politierepressie tegen betogers op internationale topbijeenkomsten van vertegenwoordigers van het establishment lijkt alleszins erg vlot te verlopen. Bestrijding van armoede en milieuvervuiling daarentegen, lijkt geen prioriteit te zijn.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist