Hieronder brengen we een korte toelichting bij de verschillende meetings en commissies op Socialisme 2012. Deze toelichting en het programma is in een PDF gegoten zodat je het makkelijker kunt uitprinten. PDF van het programma
Zaterdag 28 april
13.30 – 15.00: Occupy Capitalism – Een wereld in verzet tegen het kapitalisme
Dit is het thema van de openingsmeeting en tevens de rode draad die door het weekend loopt. Op de openingsmeeting wordt gesproken door Brett Hoven, een CWI-verantwoordelijke die meermaals in Tunesië verbleef, een medewerker van Paul Murphy en Els Deschoemacker van LSP.
Brett Hoven, voormalig Ford-arbeider in Minnesota en linkse socialist, zal toelichten hoe de Amerikaanse maatschappij sinds de subprime crisis op haar grondvesten davert. De “Amerikaanse droom” is een illusie geworden. De publieke steun voor de occupybeweging weerspiegelt een groeiende radicalisatie. Steun voor het kapitalisme is tanend door de druk en uitzichtloosheid van de economische en politieke crisis. Recente peilingen tonen dat interesse in socialisme, hoewel zeer verward over de betekenis ervan, floreert. In tegenstelling tot wat dikwijls gedacht wordt, kent de Amerikaanse arbeidersbeweging een rijke traditie. Zo vindt 1 mei haar wortels in de strijd van de Amerikaanse arbeiders voor de achturendag!
De meest belangrijke ontwikkeling van het afgelopen jaar was zonder twijfel de golf van revoluties in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Een jaar later blijven deze nazinderen op de meest krachtdadige manier. Deze discussie zal toegelicht worden door een vertegenwoordiger van het CWI. Hij was in Tunesië tijdens de revolutie, bezocht het land sindsdien verschillende keren en volgt de situatie op de voet.
In Tunesië en Egypte spreekt men over de nood aan een tweede en derde revolutie, want de eerste bleef onvoltooid. Aan de top was er verandering van personeel, maar aan de basis, op economisch en sociaal vlak, bleef het systeem op haar plaats. Belangrijke oorzaken van de revolutionaire opstanden waren het gebrek aan perspectief, werkloosheid en de ellendige arbeids- en levenscondities van de massa’s. Deze blijven tot op vandaag bestaan en vormen de impuls voor de ontwikkeling van een nieuwe fase van strijd. In Egypte werden nieuwe vakbonden opgezet en in Tunesië was er de strijd om de bestaande vakbond te democratiseren en te stoelen op strijd. Lessen trekken uit deze revoluties is een voorwaarde om waar ook ter wereld succesvolle revoluties te voltooien.
Een medewerker van Paul Murphy, linkse socialist en Europees parlementslid voor de Ierse Socialist Party, spreekt over de oorzaken van de eurocrisis, de nood aan eengemaakte strijd en een socialistische programma voor de Europese arbeidersbeweging. De crisis in Europa dreigt de hele wereldeconomie mee te sleuren. Een uitweg op kapitalistische basis is er niet. Het prediken van groei staat in scherp contrast met de drastische besparingsagenda. In land na land groeit de weerstand. Hoe het steeds meer autoritaire en semi-koloniale bestuur van de EU vervangen door een positief Europa voor de arbeidersbeweging, een socialistische federatie van Europese landen, is deel van het debat.
15.30 – 18.00: 8 commissies
Neen aan de dictatuur van de trojka, voor een socialistisch Europa
De trojka (EU, ECB en IMF) legt de bevolking van verschillende Europese landen een hard besparingsbeleid op. Dit besparingsbeleid wordt via de EU zelfs geïnstitutionaliseerd. Linkse socialisten keren zich tegen het besparingsbeleid dat geen enkele uitweg biedt uit de crisis. Het stort landen als Griekenland en Ierland nog dieper in de crisis. In deze commissie bekijken we het Europese besparingsbeleid en het socialistische antwoord erop. We doen dit met Alex Rouillard (Frankrijk) en Jeroen (Gent), medewerker van Paul Murphy in het Europees Parlement.
Leven en werk van Trotski
In 2010 verscheen de film ‘The Trotsky’ en in recente politieke literatuur wordt af en toe verwezen naar de revolutionair Leon Trotski. Maar wat waren zijn fundamentele ideeën? Welke rol speelde hij in de Russische Revolutie en in de strijd tegen de stalinistische dictatuur? Volgens LSP is zijn werk nog meer dan relevant. Daarom zullen we "Mijn Leven" terug publiceren, in het Nederlands is dat voor het eerst sinds 1930. In deze werkgroep laten we één van de oprichters van LSP, François Bliki, aan het woord.
Lessen van de revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika
Iets meer dan een jaar na de omverwerping van Ben Ali en Moebarak en de ontwikkeling van andere revolutionaire bewegingen in de regio, is het nuttig om enkele eerste lessen uit de golf van opstanden te trekken. Doorheen Socialisme 2012 zal er heel wat aandacht hiervoor zijn, maar deze commissie biedt de kans om gedetailleerder in te gaan op het proces dat heeft geleid tot de omverwerping van dictators in de regio en dat een inspiratie vormde voor arbeiders en jongeren doorheen de hele wereld.
Op deze commissie laten we een kameraad aan het woord die de afgelopen maanden meermaals in Tunesië was. De commissie zal uitgebreid ingaan op de analyse van de nieuwe fase die de beweging vandaag kent. Er zijn opnieuw grote betogingen in Tunesië en Egypte om het vervolledigen van de revolutie te eisen. Tegelijk wordt het proces in Syrië intenser met een enorme confrontatie.
Our planet, not your business – No More Fukushima
Een jaar na de ramp in Fukushima maken we een balans op van wat sindsdien gebeurde. Het was een jaar vol hypocrisie vanwege de Japanse regering en ook een jaar waarin de multinational Tepco (uitbater van de reactoren van Fukushima) er alles aan deed om onder de verantwoordelijkheid voor de ramp uit te komen. De hypocrisie van de autoriteiten en de winsthonger van de energiesector beperken zich niet tot Japan. Hoe kunnen we een kernuitstap mogelijk maken en hoe kunnen we komen tot een grotere impact van duurzame en groene energie? En hoe kunnen we meer algemeen opkomen voor ons milieu? Welke rol spelen de werkenden hierin? En hoe kunnen we de strijd voor ons milieu koppelen aan de strijd voor een authentiek socialisme? Sprekers: Irina (Gent) en Clément (Brussel)
Syndicaal café over het Duitse model
Al maanden worden we bijna dagelijks bestookt met het zogenaamde Duitse mirakel. Terwijl bijna heel de Eurozone in zak en as zit, kent de economie er een aanhoudende exportgroei en zijn de werkloosheidscijfers er drastisch teruggelopen. Aan de basis daarvan zou de creatie liggen van een lage loonsector dankzij de zogenaamde Hartzhervomingen onder de sociaaldemocratische regering Schröder bij het begin van dit millennium. Rechtse politici in België staan te popelen om ons dit model op te dringen. Volgens De Wever waren de hervormingen hard, maar werpen ze hun vruchten af. Dat zou ook hier nodig zijn, maar door de Franstaligen verhinderd worden uit vrees voor een sociaal bloedbad.
Tijdens dit syndicaal café onderzoeken we hoe het Duitse model echt tot stand kwam. We tonen eveneens de sociale puinhoop waarop het economische succesverhaal geconstrueerd werd en lichten toe waarom uitbreiding van dat model naar andere landen het effect ervan teniet zal doen. Syndicalisten die zich willen voorbereiden op het sociale debat dat de komende jaren in ons land zal domineren, zullen hier zeker argumenten vinden en contacten kunnen leggen.
Hoe het recht op abortus verdedigen?
De ‘Pro Life’-beweging probeert in België al een tijdje voet aan grond te krijgen. Zo pikt ze abortuscentra uit om actie te voeren. Ze trekken niet enkel met foto’s van foetussen naar de voordeur van die centra, maar spreken de vrouwen ook actief aan. Het is onaanvaardbaar dat vrouwen op een dergelijk kwetsbaar moment op deze manier aangevallen worden. Verworvenheden blijven niet eeuwig bestaan als ze niet verdedigd worden. Tegelijk is het van belang op te komen voor het recht op kinderen krijgen. De keuze is vandaag niet zo vrij als men denkt. De sociale afbraakpolitiek laat vrije keuze geen kans. Aisha, verantwoordelijke van LSP-vrouwen, debatteert met vertegenwoordigers van vrouwenorganisaties, en mogelijk ook van enkele abortuscentra, over hoe het recht op vrije keuze kan gerealiseerd worden.
Extreem rechts: het gevaar is niet geweken. Waarschuwingen uit Frankrijk en Oost-Europa
Waarschuwingen uit Frankrijk en Oost-Europa. De antifascistische strijd is niet gestreden. Marine Le Pen toont in Frankrijk hoe extreemrechts terug de kop kan opsteken. Formaties als het Hongaarse Jobbik, een openlijke neo-fascistische partij, scoren bij verkiezingen en drijven hun straatgeweld op. Met een spreker van Gauche Révolutionnaire (Frankrijk) en Mathias, jongerenverantwoordelijke LSP-Antwerpen.
Prijscontroles – een middel om armoede te bestrijden?
De Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas (CREG) maakte recent bekend dat België in vergelijking met de omliggende landen het tweede duurste is voor zowel gas als elektriciteit. De regering voerde een prijsbevriezing in gedurende negen maanden. In die periode zouden maatregelen volgen om de prijs te controleren via een betere concurrentie in de sector. De regering is niet van plan om de prijs te controleren door de sector uit de handen van de privé te halen. De prijsverhogingen sinds 2008 zijn ook voor een groot deel toe te schrijven aan de energiedistributie die wordt verzorgd door intercommunales. De gemeenten en de overheden verhogen op die manier de belastingen. Hoe kunnen we de energieprijzen echt controleren? Welk socialistisch programma voor de energiesector?
19.30 – 21.30: Weg met de rechtse besparingspolitiek!
Dit wordt niet toevallig het hoofddebat van Socialisme 2012. België is geen eiland dat onaangeroerd blijft, terwijl de wereld op zijn kop staat. Zelfs al hield onze economie tot nog toe redelijk stand, hoofdzakelijk door de sociale zekerheid en de koppeling van onze lonen aan de index, immuun voor de wereldwijde diepe crisis van het kapitalisme is ze niet. Net als in de omringende landen willen de patroons en hun politieke vertegenwoordigers ons de rekening voorschotelen. Als we voorlopig bespaard bleven van de sociale kaalslag die elders reeds doorgevoerd werd, is dat hoofdzakelijk omwille van de sterkte van de arbeidersbeweging, haar organisatiegraad en haar strijdbaarheid.
Maar dat blijft niet duren. We worden meer en meer in het defensief gedrongen en gedwongen tot steeds grotere toegevingen. We kunnen en moeten immers wel staken en betogen, maar beschikken helaas niet over een politiek alternatief. Al van het midden van de jaren ’90 roept LSP op voor een nieuwe, brede arbeiderspartij, die alle stromingen die willen vechten tegen de sociale afbraak, verenigt met respect voor ieders eigenheid. De voorbije jaren werden al verschillende pogingen ondernomen om hieraan te verhelpen. LSP heeft daar doorgaans aan deelgenomen op voorwaarde, dat het open en democratisch was.
Erik De Bruyn van Rood! en Anja Deschoemacker voor Front des Gauches vertegenwoordigen de meest recente pogingen. Cruciaal is echter dat de vakbondsleidingen ermee stoppen ons steeds weer de richting uit te sturen van de sociaal- en christendemocraten. Zij hebben de sleutel om alle linkse krachten te verzamelen. Recent nog lanceerden enkele syndicale delegaties een belangrijke oproep. Zij willen dat de ABVV leiding PvdA, Rood, LSP, SAP en Vonk samenbrengt en met hen een sociaal en links project start om de duizenden politiek dakloze militanten terug te winnen. Een vertegenwoordiger zal aan het debat deelnemen. Nu de PS het premierschap heeft en zich niet meer kan verschuilen achter “rechts Vlaanderen” gaan ook in Franstalig België stemmen op voor een alternatief links van PS en Ecolo. Alain Mandiki zal dat proces toelichten.
Zondag 29 april
10.00 – 12.30: 8 commissies
10.00 – 12.30: 8 commissies
Het kapitalisme hervormen of systeemverandering nastreven?
De periode van uitzonderlijke economische groei van na de Tweede Wereldoorlog ligt reeds een tijdje achter ons. Toen leidde massastrijd voor een groter deel van de koek en het bestaan van een alternatief model in de vorm van de stalinistische planeconomieën tot sociale hervormingen die het leven van de werkende bevolking grotendeels transformeerden. Het vormde de basis voor de stabiele reformistische arbeiderspartijen die we overal in Europa hebben gekend. Deze hervormingen voorkwamen echter niet dat het kapitalisme opnieuw in een crisis belandde in de jaren 1970. De daaropvolgende dertig jaar van neoliberalisme hebben vele sociale hervormingen uitgehold. Vandaag dreigt de crisis alles wat overblijft van het sociale model helemaal te vernietigen. Het toont aan dat gelijk welke hervorming onder het kapitalisme nooit voor altijd verworven is. Vandaag zit de arbeidersklasse gevangen in een nieuwe neerwaartse competitieve spiraal van loondumping en sociale achteruitgang. De terechte eisen voor een betere herverdeling van de rijkdom kunnen niet anders dan gepaard gaan met de strijd voor een ander type maatschappij, waarbij de economie niet langer in de handen blijft van een kleine minderheid, maar gecontroleerd en beheerd door de grote meerderheid. We zullen ons in deze commissie voor onze kritiek op het reformisme baseren op het werkje dat Rosa Luxemburg schreef in het begin van vorige eeuw: Sociale hervorming of revolutie. (zie: http://www.marxists.org/nederlands/luxemburg/1900/1900reformisme.htm)
Sprekers: Jarmo (Antwerpen) en Nicolas M (Brussel)
Een socialistische visie op asiel en migratie
De kapitalistische crisis zal het aantal vluchtelingen enkel nog verder doen toenemen. Het fort Europa en de repressieve politiek die hier wordt gevoerd, zal het aantal vluchtelingen niet doen afnemen. De Europese regeringen gebruiken asielzoekers en vluchtelingen als goedkope werkkrachten. Dit wordt aangegrepen om de arbeids- en loonsvoorwaarden van iedereen aan te pakken. Het is onderdeel van een negatieve spiraal die iedereen, behalve de bazen uiteraard, meetrekt. Met de crisis en de massale werkloosheid is emigratie vandaag niet langer beperkt tot de neokoloniale wereld. Duizenden jonge Grieken, Ieren, Spanjaarden,… verlaten hun land op zoek naar een betere toekomst. Dit zal mogelijk leiden tot nieuwe opflakkeringen van racisme en nationalisme tegen verschillende bevolkingsgroepen. Sprekers: Mathias, jongerenverantwoordelijke van LSP in Gent, en Boris Malarme
Inzet van de gemeenteraadsverkiezingen voor linkse socialisten
Op 14 oktober 2012 gaan we stemmen. Het zijn de eerste verkiezingen sinds de besparingsregering onder leiding van Di Rupo begon met een drastische sanering van de overheidsuitgaven. Het verzet tegen de besparingen zal ook een vertalingen krijgen in deze verkiezingen. Hoe formuleren linkse socialisten hun eisen op het lokale terrein en hoe gaat LSP/PSL deelnemen aan de verkiezingen? Met Jan Vlegels, voorzitter van LSP-Antwerpen en Benjamin, voorzitter van de PSL-werking in Henegouwen.
Het joodse vraagstuk door Abram Leon: boekvoorstelling
Socialisme pakt dit jaar uit met een primeur. Zeventig jaar nadat Abram Leon ((1918–1944) zijn monumentale marxistische werk schreef, verschijnt het voor het eerst in het Nederlands in boekvorm en zal het op Socialisme 2012 te koop worden aangeboden. Zonder het vertaalwerk van Valeer Vantyghem, na een slepende ziekte overleden in 2010, en de vakkundige bewerking door Adrien Verlee van het Marxistische Internet Archief, was deze uitgave niet mogelijk geweest. Samen met “Oorsprong van het christendom” van Karl Kautsky, is ‘Hoe het jodendom de geschiedenis heeft overleefd’ wellicht de best beschikbare illustratie van de methode van het historisch materialisme.
Door zorgvuldig de feiten in hun historische context te analyseren, brengt het werk een schat aan inzichten over de ontwikkeling van de joden doorheen de geschiedenis. Leon gaat ook in op perspectieven en een marxistisch programma voor wat in die tijd het ‘Jodenvraagstuk’ werd genoemd en de nationale kwestie in het algemeen. Hij rekent genadeloos af met het zionisme: “Zoals elk ander nationalisme, en met nog meer aandrang, stelt het zionisme het historische verleden in het kader van het heden. Aldus wordt het beeld van het heden vervormd.” Abram Leon hield rekening met een zionistische kolonisatie van Palestina. “We kunnen natuurlijk nooit uitsluiten dat het zionisme min of meer zijn doel zal bereiken en in Palestina een joodse meerderheid zal creëren of zelfs een ‘Joodse Staat’ zal stichten. Maar het zal een staat worden die volledig onderworpen is aan het Engelse of het Amerikaanse imperialisme. (…) Dit ware niet eens het begin van een oplossing van het joodse vraagstuk.”
Tussen 2006 en 2008 reisde een vertegenwoordiger van LSP vier keer naar Israël/Palestina om er de Trotskisten bij te staan in hun werking, hij zal het boek op Socialisme 2012 voorstellen.
Anarchisme en socialisme. De rol van de arbeidersklasse in de strijd voor verandering
Het verzet tegen de kapitalistische samenleving groeit aan. Dit gaat gepaard met en wordt versterkt door de golf van verzet en strijd doorheen de wereld. De revoluties in Tunesië en Egypte hebben dit verder aangewakkerd. Maar door welke samenleving moeten we het kapitalisme vervangen? Is het socialisme niet gediscrediteerd door de bloedige ervaringen met het stalinisme? Welk alternatief brengen de anarchisten naar voor? Hoe staan marxisten tegenover de ‘autonome’ en ‘anonieme’ stromingen, waar velen zich op het anarchisme baseren? We gaan hierover in discussie op basis van een marxistische analyse van de ervaringen in het verleden en het heden met deze stromingen. Spreker: Nicolas Croes
Documentaire: “Sri Lanka’s killing fields” met nabespreking
Deze documentaire brengt schokkende beelden van de eindfase van de oorlog tegen de Tamilsprekende bevolking in Sri Lanka. We tonen de Engelstalige documentaire en houden een nabespreking: welk soort internationaal onderzoek naar de oorlogsmisdaden en hoe kunnen we de strijd van de Tamilbevolking voor gerechtigheid versterken? Met: activisten van Tamil Solidariteit en Geert Cool.
Waarom kapitalisme altijd leidt tot crisis – planeconomie versus vrije markt
De kapitalistische economen hoopten dat de huidige crisis van korte duur zou zijn en dat het einde van de tunnel al in zicht was. Ze vergisten zich. De ergste systeemcrisis sinds de jaren 1930 is verre van opgelost. De besparingsprogramma’s leiden overal tot hetzelfde resultaat: een voortzetting van de wereldwijde vertraging van de economie. De groeicijfers waren al laag, maar moeten verder naar beneden herzien worden. Intussen blijft de dreiging van recessie. Het kapitalisme leidt tot crisis en is niet in staat om daar een antwoord op te bieden. In het beste geval worden de gevolgen wat uitgesteld.
In deze commissie komen we terug op de basis van het kapitalistische systeem om de tegenstellingen ervan aan te tonen. We leggen uit waarom enkel een geplande economie in staat is om ervoor te zorgen dat de technologie, de arbeidskracht, de wetenschap en de grondstoffen op zodanige wijze worden aangewend dat de behoeften van de meerderheid van de bevolking worden ingewilligd.
Oorsprong en rol van het Vlaams nationalisme gisteren en vandaag
De sterke electorale opmars van de N-VA in Vlaanderen leidt tot een hernieuwde aandacht voor het Vlaams nationalisme. Dit is geen nieuwe stroming. Maar de context waartegen de Vlaams nationalisten vandaag actief zijn, is wel verschillend van de eerste Vlaamse activisten. Vandaag gaat het niet om de verdediging van democratische rechten, maar om het afbreken van de solidariteit met mensen die een andere taal spreken en uiteindelijk ook met mensen uit het eigen taalgebied. We gaan in deze commissie in op de oorsprong en het belang van het Vlaams nationalisme. We doen dit met Anja Deschoemacker, LSP-expert inzake de nationale kwestie in ons land.
14.00 – 16.00: 8 commissies
Klassenstrijd in de VS: van 1 mei tot Occupy. Met Brett Hoven, linkse socialist uit de VS
Socialisme 2012 vindt plaats aan de vooravond van 1 mei. De traditie van 1 mei ontstond in de VS en werd later een internationale dag van strijd voor de 8-urendag. In tegenstelling tot wat je soms zou denken over de VS, heeft dit land een heel rijke traditie van arbeidersverzet en socialistische strijd. De Occupybeweging knoopt voor een stuk terug aan bij deze tradities. Brett Hoven, een linkse socialist uit Minneapolis, spreekt over deze thema’s.
Film: The Take. Bedrijfsbezettingen in Argentinië op het begin van deze eeuw
In Griekenland is er een golf van bedrijfsbezettingen waarbij al gauw de vraag opduikt wie baas is over de bedrijven: de arbeiders die alle rijkdom creëren of de patroon die zich deze rijkdom toeëigent? Deze oude strijdmethode van de arbeidersbeweging kent een nieuwe opmars en wordt versterkt door de pleinbezettingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, de beweging van de indignado’s en de Occupybeweging in de VS. In België verdedigden we het idee van een bedrijfsbezetting bij ArcelorMittal als eerste stap naar de nationalisatie van de volledige energiesector onder arbeiderscontrole. De documentaire ‘The Take’ gaat op bedrijfsbezettingen in aan de hand van de beweging van bezettingen in Argentinië begin jaren 2000.
Terugkeer naar de revolutionaire crisis – lessen van de jaren 1930
De crisis van vandaag wordt vaak vergeleken met de Grote Recessie van 1929 en de jaren 1930. Dat was een bewogen decennium met de ontwikkeling van massale werkloosheid en sociale onrust. Kapitalisten probeerden op diverse wijzen een uitweg uit de crisis te vinden. Er werden technocraten ingezet, besparingen doorgevoerd of net geïnvesteerd in infrastructuur. In Duitsland werd met ijzeren tucht en dictatoriale discipline een oorlogseconomie op gang getrokken. Welke lessen kunnen we vandaag trekken uit wat in de jaren 1930 gebeurde? Sprekers: Christian (Leuven) en Peter Delsing
Jongeren in strijd voor werk en tegen besparingen. Generatie- of klassenconflict?
In de campagne tegen de algemene staking van 30 januari probeerden de politici, de patroons en hun media de vakbondsmilitanten en de jongeren tegen elkaar op te zetten. De syndicalisten zouden enkel vanuit een egoïstisch eigenbelang tegen de besparingen zijn en daarbij geen rekening houden met de toekomst van de jongeren. Dat zoveel jonge werkenden aan de piketten deelnamen, was al een antwoord op de propaganda. De jongeren liggen al zwaar onder vuur met werkloosheid en onzekere jobs, nu worden ze nogmaals geviseerd door de besparingsplannen van de regering. Met een jonge syndicalist, een verantwoordelijke van FGTB-studenten in Brussel en de Brusselse ALS-verantwoordelijke.
Geschiedenis van het Belgisch Trotskisme. Met Gustave Dache en Eric Byl
Niets slorpt meer energie op dan een leven lang tegen de stroom in varen. Toch steekt het Trotskisme, na alle bureaucratische manoeuvres, verdachtmakingen, pogingen tot omkoperij, fysieke bedreigingen en zelfs de moord op haar knapste kaders, telkens weer de kop op. De talloze nederlagen, teleurstellingen en de demoralisatie, soms van haar meest energieke verdedigers, had het definitieve verdwijnen van het Trotskisme als politieke stroming perfect kunnen verklaren. Maar dat gebeurde niet, niet zozeer omwille van de aantrekkelijkheid van de Trotskistische opvattingen, maar vooral omdat de objectieve voorwaarden van de arbeidersbeweging die ideeën keer op keer doen herleven.
LSP heeft de geschiedenis van de Belgische trotskisten al lang bestudeerd en geïntegreerd. We weten dat ze aanvankelijk een meerderheid waren in de prille Belgische KP, dat ze in 1932 via de Chevaliers du Travail zorgden voor uitbreiding van de mijnstaking naar het bekken van Charleroi, dat ze in 1936 de meerderheid wonnen van de linkervleugel van de BWP, Action Socialiste Révolutionnaire en dat de Trotskistische Revolutionair Socialistische Partij in 1936 een 800-tal leden telde. We weten ook dat de knapste koppen, Leon Lesoil, Abram Léon en vele anderen omkwamen in de concentratiekampen van de nazi’s.
Toen we Gustave Dache omstreeks 1996 ontmoetten, had hij al 42 jaar als trotskist achter de rug. Als 13 jarige was hij in 1949 als magazijnjongen beginnen werken in de glasfabriek van Lodelinsart en 5 jaar later aangesloten bij de trotskisten. Een organisatie had hij al lang niet meer, maar trotskist was hij altijd gebleven. Vandaag is Gustave geen lid van LSP, maar samen met Marcel Hovaert die intussen is opgenomen in een rusthuis, is hij enthousiast dat zijn levenswerk wordt verder gezet op een stevig fundament. Gustave heeft Léon Lesoil helaas niet meer gekend, maar de oude trotskisten, de arbeiders die Gustave zijn vooraf gegaan en hem de politieke stiel hebben bijgebracht, spraken altijd vol lof over Lesoil. Samen met Eric Byl van het uitvoerend bestuur van LSP zal hij op Socialisme 2012 de geschiedenis van het Belgisch Trotskisme toelichten, in de hoop dat de volgende generaties de noodzakelijke lessen zullen trekken uit die rijke erfenis.
Internationale solidariteit: Kazachstan
Intussen zijn de oliearbeiders in het westen van Kazachstan al bijna een jaar actie aan het voeren voor betere arbeids- en levensvoorwaarden. De strijd bevindt zich in een nieuw stadium. De repressie van de afgelopen maanden en het bloedbad van 16 december (waarbij tot 200 doden vielen) hebben de strijd tegen het regime van president Nazarbajev niet gestopt. De arbeiders gaan voort met hun acties en vragen internationale solidariteit. Met onze internationale organisatie spelen we daar een belangrijke rol in, we voeren een solidariteitscampagne om de druk op te voeren en om financiële steun voor de strijd in Kazachstan op te halen.
In deze discussie komen we terug op de gebeurtenissen van de afgelopen maanden en de mogelijkheden voor internationale solidariteit onder syndicalisten en linkse activisten.
Acta: het Internet op slot
Acta is een verdrag dat officieel gericht is tegen namaakproducten. In werkelijkheid is het een middel van de 1% om hun winsten te garanderen door het internet aan banden te leggen. Het is een onderdeel van de kruistocht tegen illegale downloads. De technologische mogelijkheden van het internet botsen met het winstprincipe dat centraal staat in het kapitalisme. Het verzet tegen Acta komt internationaal op gang. Waarom is dit verzet belangrijk en hoe staan wij als socialisten tegen auteursrechten, intellectuele eigendom, patenten,… met als spreker: Jean Larock uit Luxemburg.
Toenemende agressie tegen holebi’s, hoe reageren?
De afgelopen jaren was er de illusie dat de strijd voor gelijke rechten voor holebi’s stilaan gestreden was. De jaarlijkse Gay Pride werd steeds meer een commercieel gebeuren. Vandaag worden we met de neus op de realiteit gedrukt: homofobie en discriminatie zijn niet verdwenen. Holebi’s krijgen steeds meer te maken met verwijten en zelfs met fysiek geweld, enkel en alleen omwille van hun seksuele geaardheid. Hoe kunnen we de strijd tegen homofobie en geweld voeren?
16.30 – 17.00: Slotwoord. Er bestaat een alternatief op de winsthonger en de besparingslogica: het socialisme
Er bestaat geen alternatief, we hebben geen keuze. Dit argument, vooral gebruikt door de 1% rijksten en hun handlangers in de politiek, moet ons ervan weerhouden om ons te verzetten tegen de impact van deze crisis. De val van de Berlijnse Muur betekende volgens hen het einde van een socialistisch alternatief op het kapitalisme. De strijd voor een socialistische toekomst kan niet zonder een bilan van het socialisme in de 20e eeuw. Bart Vandersteene, woordvoerder van LSP, schetst de fundamentele redenen waarom een democratisch socialistische toekomst noodzakelijk en mogelijk is.