NSV nodigt vroegere NPD-voorzitter uit naar Antwerpen

Het was dit academiejaar bijzonder stil bij de NSV. Er waren amper activiteiten in Antwerpen en de extreemrechtse studenten waren niet zichtbaar aanwezig. Daar willen ze nu blijkbaar verandering in brengen. Op 27 maart is er een controversiële meeting met Udo Voigt, voormalige voorzitter van de aangebrande extreemrechtse NPD uit Duitsland. Duitse hotels weigeren Voigt, het Duitse parlement onderzocht mogelijkheden om de NPD te verbieden, bij een inval bij NPD-militanten deze week werden 24 van hen opgepakt. Kan Udo Voigt zomaar in een zaal van de Antwerpse universiteit spreken?

Terwijl de NSV de meeting aankondigde, oordeelde de Duitse politie dat het nuttig was om bij 33 vermoedelijke aanhangers van de NPD een inval te houden. Er werden pistolen en honkbalknuppels gevonden naast een hele voorraad nazipropaganda. Maar liefst 24 militanten werden opgepakt. Onder hen ook figuren die eerder naar ons land kwamen, zoals Alex Reitz die te gast was op het ‘jongerencongres’ van de groupuscule N-SA in Oostkamp in oktober 2009.

Vorig jaar was er in Duitsland heel wat opschudding toen bekend werd dat een groep neo-nazi’s jarenlang zorgde voor terreur en moorden. De zogenaamde Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) kreeg jarenlang steun van NPD-militanten en verantwoordelijken. Rolf Wohlleben werd opgepakt. Hij zou eind jaren 1990 de drie daders hebben geholpen bij het onderduiken en later zou hij hen van geld, wapens en munitie hebben voorzien. Wohlleben wordt medeplichtig geacht aan een zestal moorden. De man vervulde verschillende functies bij de NPD. Hij was afdelingsvoorzitter, perswoordvoerder en stelde zich verkiesbaar. Ook Patrick Wieschke, lid van de nationale leiding, speelde mogelijk een rol bij de aanslagen.

Het is al langer bekend dat de NPD banden heeft met neonazi’s. In 2009 organiseerden ze in Gera een concert waarop meer dan 4000 neonazi’s present waren. Daarnaast hielden ze meerdere malen herdenkingen voor het nazi kopstuk Rudolf Hess. De foto hiernaast toont Udo Voigt die een toespraak houdt op een dergelijke herdenking voor Rudolf Hess.

Dat de NPD plat racistisch is en tevens het naziverleden probeert goed te praten en de misdaden ontkent, leidt tot heel wat tegenstand. De NPD houdt zich minder dan andere extreemrechtse formaties in. Toen Obama werd verkozen stelde de partij dat dit het resultaat was van “de Amerikaanse alliantie van negers en joden.”

Udo Voigt is geen onbesproken figuur en heeft al meerdere veroordelingen wegens racisme op zak. Enkele jaren terug ontkende hij op de televisiezender ARD dat er zes miljoen joden zijn omgekomen in de vernietigingskampen van de nazi’s. Hij had er vorig jaar ook geen problemen mee om poserend op een moto op een verkiezingsposter te staan met de dubbelzinnige slogan “Gas Geben!”.

In Duitsland wordt de NPD niet aanvaard en is al verschillende keren gepoogd de partij te verbieden. Op een Duitse universiteit zou men er niet aan denken om een voormalige voorzitter van die partij een platform te geven. Er zijn zelfs Duitse hotels die Voigt als klant weigeren omwille van zijn aangebrande standpunten. Het zou ons verwonderen dat de Antwerpse universiteit wel toelating geeft aan een meeting met Voigt in haar lokalen. Voigt kan hier rekenen op steun onder meer gewelddadige neonazi’s en fascisten. Krijgen dergelijke personen vrijspel op de UA op 27 maart?

Een eerdere internationale meeting van NSV kon niet aan de unief doorgaan. Drie jaar geleden haalden de NSV’ers Nick Griffin naar Antwerpen. De topman van de British Nationalist Party mocht echter niet in een zaal van de unief spreken. Zal zijn Duitse collega Udo Voigt dat wel mogen? We hopen alvast van niet en sturen een open brief naar de rector om op deze meeting te wijzen met de vraag om de infrastructuur van de unief niet ter beschikking te stellen voor deze meeting.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie