Strijdbare syndicalist afgedankt bij AB Inbev in Brazilië

Op 12 maart besliste de directie van Ambev in Jacarei (deelstaat São Paulo in Brazilië) om delegee Joaquim Aristeu Benedito da Silva af te danken. De aanleiding hiervoor was het feit dat Joaquim naar buiten was getreden met het nieuws dat er in de fabriek een dode was gevallen. Een 25-jarige arbeider wiens vrouw zwanger is, kwam om het leven bij een arbeidsongeval te wijten aan onveilige omstandigheden waarin werd gewerkt.

Dit bekend maken was onderdeel van het recht van Joaquim op zijn vrije meningsuiting. Maar hij deed ook niet meer dan zijn plicht als syndicalist en lid van het Comité Veiligheid en Gezondheid op de Werkvloer. Verantwoordelijken voor de veiligheid op de werkvloer gaven toe aan de druk van de directie en zwegen. Joaquim deed dit niet. De directie beweerde dat hij de naam van het bedrijf besmeurde en hij werd meteen afgedankt. In plaats van de investeren in de veiligheid op de werkvloer, dit was slechts het meest ernstige ongeval in een hele reeks, keren de bazen zich liever tegen diegene die op de onregelmatigheden wijst.

Joaquim werkt al 23 jaar bij AmBev in Jacarei en komt al meer dan 30 jaar op voor de rechten van de arbeiders. Hij was voorzitter van de voedingscentrale in São José dos Campos en in de regio. Hij werd recent door de arbeiders herverkozen als vice-voorzitter van het Comité Veiligheid en Gezondheid op de Werkvloer. Daarnaast is hij in de deelstaat São Paulo lid van de leiding van de strijdbare vakbond CSP-Conlutas.

AmBev is de Braziliaanse afdeling van de grote multinational AB InBev, de grootste brouwerij ter wereld. Er zijn vestigingen van het bedrijf in 32 landen en er zijn ongeveer 80.000 werknemers. De directie heeft de aanwezigheid van een strijdbare syndicalist als Joaquim steeds als obstakel gezien. Zijn ontslag kwam er enkele dagen voor de directie een slecht voorstel inzake winstbonus voor het personeel wou doorvoeren. Vorig jaar werd tegen dat voorstel gestaakt en eiste het personeel betere arbeidsvoorwaarden, onder meer op het vlak van de gezondheid en de veiligheid van het personeel.

Dit ontslag is een poging om de vakbonden bij AmBev aan te pakken. Het is een onderdeel van een offensief van het patronaat tegen al wie zich durft uit te spreken tegen de huidige gang van zaken en al wie oproept tot strijd op een ogenblik van kapitalistische crisis.

We komen op voor de intrekking van de beslissing. Dat kan door breed protest van de vakbonden, jongerenbewegingen en de linkerzijde. We roepen iedereen op om mee te protesteren bij AB InBev om de intrekking van het ontslag te eisen.

Stuur protestberichten (in het Engels, of het Portugees indien mogelijk) naar de directie van Ambev in Brazilië. Hieronder vind je een voorbeeld van bericht dat we met LSP verstuurden.

Stuur protestmails naar:

  • jcfmello@ambev.com.br
  • acmft@ambev.com.br
  • ouvidoria@ambev.com.br

Stuur een kopie naar: lsr@lsr-cit.org en secretaria@cspconlutas.org.br


Protestmail van LSP

Brussels, March 14th

We were informed that on March 12th Joaquim Aristeu Benedito da Silva was sacked in “just cause” by Ambev in Jacareí (São Paulo state) – the Brazilian branch of AB InBev.

Joaquim had been working at AmBev – Jacareí for 23 years. He has been the president of the Food and Beverages trade union in São José dos Campos and the region. He was recently elected by the workers to a new term as vice-president of the CIPA (health and work place security commission) of AmBev – Jacareí. Besides that, he’s a member of the Executive of CSP-Conlutas (a trade union and popular movement federation) in the state of São Paulo.

The reason alleged by the company was the fact that he published on the web page of CSP-Conlutas and on social networks an article denouncing the company for an the accident in the factory that led to the death of a young contract worker aged 25 with a pregnant wife. He exercised his basic right of expression and also carried out his duty as a trade unionist and member of the CIPA. However, for the company, Joaquim was “tarnishing the name of the company” and was summarily dismissed, without any rights. Instead of investing in the security of the workers, as this was just the most serious of several other accidents, the company prefers to silence the one who is exposing the irregularities.

We oppose this scandalous behaviour of AB Inbev and demand the reinstatement of Joaquim Aristeu Benedito da SilvaLinkse Socialistische Partij / Parti Socialiste de Lutte

Eric Byl, Executive member

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie