Oostende: De nieuwe flexibiliteit is gearriveerd en ze smaakt als “vorte vis”

Oostende, koningin der badsteden, eind 2004. De opening van het vernieuwde Casinokursaal kwam met veel geschreeuw en getoeter in de media.

Terwijl SP-A burgemeester Jean Vandecasteele, minister Vande Lanotte en hun gevolg oesters vreten en elkaar schouderklopjes geven (“We hebben toch gezorgd voor een resem nieuwe jobs”), zwoegen mensen in de keuken al vanaf 9.00u ’s morgens voor 6,45 euro netto per uur. En dit tot een gat in de nacht.

In het Kursaal werkt iedereen de eerste 3 maanden voor Adecco-interim. Je werkt in een 38-urenweek, daarna worden je overuren betaald aan 150%. Maar omdat het horeca is, mogen ze, dankzij het toverwoord “flexibiliteit”, de 38-urenweek verlengen tot 48 uren (aan 6,45 netto per uur!). Je overuren beginnen dus pas aan het 49e uur. Met de opening kregen de arbeiders en arbeidsters 2 korte pauzes tijdens een werkdag van 16 uur. Ze kregen een broodje, dat ze zelf moesten betalen, en een kom soep – terwijl kilo’s overschotten verdwenen in de vuilniszakken. Een schande. Ook een schande is de (gespeelde?) gebrekkige communicatie tussen Kursaal en Adecco, want er was altijd iets fout met de betalingen. Uren werden tekort ingeschreven, zelfs volledige werkdagen werden vergeten, overuren werden maar aan 100% aangerekend… Uitbuiting.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist