Sociaal bloedbad in Deurne: het einde van Crown Cork

Artikel door Jarmo uit de maarteditie van ‘De Linkse Socialist’

Eén dag na de algemene staking van 30 januari werd in Deurne eens te meer pijnlijk duidelijk waarom stakingen en een georganiseerd verzet tegen de regeringsmaatregelen meer dan ooit nodig zijn: het bedrijf Crown Cork, ooit goed voor 1200 werknemers – een aantal dat na een eindeloze reeks herstructureringen tot 322 werd herleid – kondigde aan dat de fabriek in Deurne niet meer genoeg winst maakt en in juni gesloten wordt.

De directie van het Amerikaanse moederbedrijf van Crown Cork gebruikt een eeuwenoud argument om het sociale bloedbad te rechtvaardigen: de loonkosten zijn te hoog en in Oost- Europa kan het goedkoper. Hiermee proberen ze de situatie voor te doen als onvermijdelijk, puur en alleen een gevolg van de economische situatie.

De winstcijfers van de afgelopen jaren tonen een andere realiteit: het bedrijf klokte in 2009 af op 1,565 miljoen euro winst. In 2010 steeg de winst nog tot 2,633 miljoen euro, mede dankzij het cadeau van 850.000 euro aan notionele interestaftrek dat de directie van onze regering kreeg. In diezelfde periode schrapte Crown Cork ook al 25 banen.

Gezien de argumenten van economische crisis en het feit dat een deel van de oudere werknemers nog net van de brugpensioenregeling gebruik kan maken voordat ze afgeschaft wordt, vinden er momenteel geen acties plaats in het bedrijf. De verslagenheid is groot. De verontwaardiging zou dat ook moeten zijn: winstgevende bedrijven sluiten de deuren ondanks het feit dat de regering er alles aan doet om hen in de watten te leggen en te verhinderen dat ze belastingen moeten betalen. Hiermee wordt de patronale logica – die stelt dat jobs verloren gaan doordat bazen te weinig winsten kunnen maken – eens te meer ontkracht door de realiteit.

De werknemers van Crown Cork en van andere bedrijven hebben dringend nood aan een strijdbare syndicale leiding en een sterke politieke linkerzijde om de verontwaardiging ook om te kunnen buigen in een echte strijd voor werk.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie