Scholierencomité op St. Victor in Turnhout

Op verschillende scholen in het land zijn er momenteel scholierencomités actief met de mobilisatie voor de jongerenmars voor werk. We publiceren de ervaring van Francesco Picqueur en Johan Vandenbrande, twee scholieren op het St Victor in Turnhout, die een jongerenmarscomité hebben opgezet. Dit comité houdt regelmatig bijeenkomsten op school met politieke discussies (met thema’s als ‘is Bush onverslaagbaar?’, ‘wat is de rol van het onderwijs’, ‘hoe racisme en het VB bestrijden?’,…), maar ook met discussies over de mobilisatie onder scholieren. Dit is niet altijd met de goedkeuring van de directie, zo werd de politie ingezet tegen scholieren die pamfletten uitdeelden. Maar desondanks krijgt de oproep voor de Jongerenmars een goede respons bij zowel scholieren als leraars. Hieronder leggen de twee scholieren uit waarom het nodig is om te mobiliseren naar 19 maart.

“Scholieren hebben het volste recht om voor hun toekomst te vechten. Wij beschouwen het zelfs als onze plicht, want we gaan toch naar school om later degelijk en vast werk te vinden, in plaats van onzekere en tijdelijke jobs te moeten aanvaarden?

“Spijtig genoeg is het vandaag in België voor de meerderheid van de afgestudeerde studenten onmogelijk om een redelijke job te vinden. De gevolgen hiervan zijn duidelijk zichtbaar: iedereen kent wel een afgestudeerde die werkloos is en moet leven van een schandalig lage werkloosheidsuitkering. Daarom is het belangrijk dat we ons organiseren voor de jongerenmars voor werk in Brussel op 19 maart tegen de regering en het patronaat, met hun laffe aanval op de verworvenheden van de arbeiders en op de sociale zekerheid. Van de door Verhofstadt beloofde jobs hebben we nog steeds niets gezien. Integendeel, de jongerenwerkloosheid blijft stijgen.

“De jongerenmars is een goede gelegenheid om de regering te laten zien dat ook jonge scholieren stilstaan bij de sociale problemen in ons land! We willen er ook laten zien dat we openstaan voor een democratisch socialistisch alternatief en daarvoor willen strijden. We willen ook duidelijk maken dat we ons verzetten tegen iedere vorm van discriminatie en samen met de arbeidersbeweging een antwoord bieden op het offensief van regering en patronaat. Door lokale actiecomités op te zetten in de scholen, kunnen en zullen we van de jongerenmars op 19 maart een succes maken.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie