Opnieuw discussie over racisme in het voetbal

Het feit dat Luis Suarez recent weigerde om een hand te geven aan Patrice Evra voor het begin van de wedstrijd tussen Manchester United en Liverpool leidde tot een nieuwe discussie over racisme op de voetbalvelden. Uiteraard had Suarez een hand moeten geven aan Evra. Maar het racisme in de stadions zal niet worden opgelost door handjes te geven.

Reactie door Chris Newby

De eigenaars van Liverpool FC, Fenway Sports Group, en de belangrijkste sponsor van de ploeg, Standard Chartered Bank, hebben Suarez en de manager van de ploeg onder druk gezet om zich te verontschuldigen. Ze hebben dat enkel gedaan om te vermijden dat de ‘merknaam’ Liverpool zou geschaad worden. Dat zou slecht zijn voor hun winsten. Dat is voor hen belangrijker dan de discussie over racisme.

Standard Chartered heeft de afgelopen vier jaar 81 miljoen pond in de club geïnvesteerd, dat is een van de grootste sponsorbedragen uit de geschiedenis van het Britse voetbal.

Het openlijke racisme dat 20 tot 30 jaar geleden nog zo sterk aanwezig was in de stadions, is vandaag niet meer zo openlijk aanwezig. Maar het blijft een ernstig probleem. Dat bleek recent nog toen er racistische gezangen waren tijdens de wedstrijd tussen Plymouth en Southend. Micah Richards van Manchester City heeft zijn twitteraccount afgesloten omdat het werd overspoeld door racistische opmerkingen.

Maar er is nog een ander soort racisme in het voetbal: dat van het establishment. Slechts twee van de 92 managers in de Engelse voetballiga zijn zwart en slechts een handvol Britten met Aziatische roots konden doorbreken in de sporttak.

Racisme in het voetbal is onlosmakelijk verbonden met het racisme in de samenleving in het algemeen. Dat wordt niet opgelost door een hand te schudden of door het opleggen van bepaalde wetten.

John Barnes speelde ooit voor Liverpool en voor de Engelse nationale ploeg. Hij kreeg daarbij veel te maken met racistische opmerkingen. In een interview met Talksport radio stelde hij: “Je zal een racist niet van zijn mening afbrengen door een wet te stemmen die zegt dat hij niet racistisch mag zijn”. Het racisme in het voetbal moet worden aangepakt door een massale campagne waarin supporters, spelers en anderen uit de voetbalwereld en de gemeenschap in het algemeen een rol spelen.

Daarbij moet onder meer worden uitgelegd wat de oorzaken van racisme zijn en hoe het wordt gebruikt door het patronaat en de rijkste 1% om hun winsten te beschermen door de 99% van de bevolking te verdelen.

Video met de beelden van Suarez die voor de wedstrijd van 11 februari weigert om Evra de hand te schudden

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie