Rood! voert actie op ‘Tax Shame Day’

In de media

Gisteren voerde Rood! actie in verschillende steden naar aanleiding van de Tax Shame Day. Terwijl gewone mensen tot ergens in juni voor de belastingen werken, tot aan de zogenaamde "Tax Freedom Day" die door liberale denktanks in het leven werd geroepen, geldt dit niet voor bedrijven. Die betalen gemiddeld 11,8% belastingen. Hun ‘Tax Freedom Day’ viel bijgevolg op 12 februari. Rood! neemt het niet dat de zwakste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en riep 12 februari uit tot ‘Tax Shame Day’. Er werd onder meer actie gevoerd aan Total in Antwerpen of aan het adres van de managementvennootschap van Johan Vande Lanotte in Brugge.

Persbericht van Rood!, afbeeldingen vanop de website van Rood!

Enkele jaren geleden lanceerden liberale denktanks het concept Tax Freedom Day. Op die dag zouden we zogezegd overgaan van werken voor de staat naar werken voor onszelf. Voor de werknemers viel die dag in 2011 op 20 juni.De nieuwe politieke beweging ROOD lanceert als antwoord op de Tax Freedom Day de Tax Shame Day voor bedrijven. Deze valt op 12 februari 2012 (op basis van de cijfers voor 2010).

Volgens het ACV bedroeg in 2010 de gemiddelde belastingvoet op de bedrijfswinsten 11,8%. Op 12 februari kennen de bedrijven in België hun Tax Freedom Day of eerder Tax Shame Day. Vanaf die dag gaan alle winsten rechtstreeks naar de aandeelhouders. Bedrijven als Bekaert, AB Inbev, Electrabel en vele anderen slagen er zelfs in om zo goed als geen belastingen op hun winsten te betalen. Hun Tax Shame Day viel dit jaar reeds op 1 januari, met dank aan de klassieke politieke partijen.

Woordvoerder van de Tax Shame Day campagne, Bart Vandersteene, wijst op de relevantie van deze campagne: “Het besparingsprogramma werd de bevolking verkocht met de leugen dat we geen andere keuze zouden hebben. Maar die is er wel. Er bestaat een alternatief op de besparingslogica, nl. het terugdraaien van de neoliberale agenda die de afgelopen 20 jaar een stroom aan middelen van de gemeenschap naar de rijken liet vloeien.”

Erik De Bruyn, woordvoerder van Rood, vindt het thema van rechtvaardige fiscaliteit fundamenteel voor een nieuwe socialistische beweging: “Een socialistische partij moet in deze duidelijk kant kiezen. Rood kiest de kant van de werknemers van Bekaert en Crown Cork die vandaag hun werk verliezen ondanks de vele miljoenen aan fiscale cadeaus die de aandeelhouders werden toegestopt. Maar we staan ook aan de kant van alle gepensioneerden en toekomstig gepensioneerden, jongeren op zoek naar een job en alle gewone gezinnen die gevraagd worden te betalen voor een crisis waarvoor ze geen verantwoordelijkheid dragen. Een rechtvaardige fiscaliteit zou een eerste belangrijke stap zijn om een politiek te kunnen voeren ten voordele van de 99% en niet de 1% rijksten.”

Rood! eist:

  • De afschaffing van de notionele intrestaftrek.
  • Het volledige herstel van de belastingvoet van 33,9% op alle bedrijfswinsten.
  • Het herinvoeren van de hoogste belastingvoeten in de personenbelasting.
  • Het bestrijden van fiscale fraude door o.a. de afschaffing van het bankgeheim, het opstellen van een vermogenskadaster, het aanstellen van 10.000 extra ambtenaren en de opening van de boeken van alle bedrijven en banken.
  • Door jaarlijkse controle kan het misbruik van managersvennootschappen voor belastingontwijking worden weggewerkt.

Rood! zal in heel Vlaanderen actie voeren n.a.v. de ‘Tax Shame Day’ campagne. In Leuven wordt het Rood! pamflet verspreid aan de poorten van ABInbev, in Gent aan de poorten van Arcelor Mittal, in Antwerpen bij Total. Daarnaast zullen militanten van Rood! op markten en aan stations het publiek aanspreken met deze Tax Shame Day en pleiten voor een rechtvaardige fiscaliteit. In West-Vlaanderen zullen Rood! militanten postvatten aan een specifieke managersvennootschap van een bekend politicus om te protesteren tegen de belastingontduiking door bedrijfsleiders, politici en specialisten allerhande via dit soort vennootschappen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie