Coveliers straks ook officieel naar extreem-rechts?

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is effectief komaf gemaakt met Hugo Coveliers als VLD’er. Zelf beweert Coveliers dat hij door de "socialistische" partijleiding van de VLD werd "gedefenestreerd" (een verwijzing naar de Middeleeuwse marteltechniek om ter dood veroordeelden vanop een toren uit het raam te gooien). Dit nieuws werd alvast positief onthaald bij het VB van Filip Dewinter die er van droomt om burgemeester van Antwerpen te worden.

Na zijn verwijdering uit de VLD kan Coveliers op zoek gaan naar zijn derde politieke partij. Eerder was hij actief als parlementslid van de voormalige Volksunie waar hij nauw samenwerkte met Hugo Schiltz tot bij zijn overstap naar de VLD begin jaren ’90. Die overstap was destijds een verrassing bij de VU en Coveliers werd verweten enkel op zoek te gaan naar een postje.

Coveliers zelf blijft wat in het ongewisse over zijn politieke toekomst. Hij liet verstaan geïnteresseerd te zijn in een eigen lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen in 2006, maar liet ook reeds positieve geluiden horen tegenover de NVA en het VB. Nochtans is het duidelijk dat Coveliers er alles aan wil doen om in 2006 in Antwerpen met het VB een meerderheid te vormen. Het enige wat hij nu nog afwacht, is de vorm waaronder hij zijn eigen marktwaarde bij de vorming van zo’n meerderheid zou kunnen versterken teneinde de zuur verhoopte burgemeesterpost te kunnen binnenhalen.

Dewinter en het VB waren razend enthousiast over de verwijdering van Coveliers uit de VLD en zien voor Coveliers een rol weg gelegd in de weg naar de burgemeestersjerp van Filip Dewinter. Toen Dewinter eerder verklaarde dat het VB in 8 gemeenten onderhandelt met de VLD met het oog op het vormen van een coalitie na de verkiezingen van 2006, verklaarde hij tevens dat het VB daarbij bereid zou zijn om grote toegevingen te doen op het vlak van burgemeester- en schepenenposten. Dat werd snel aangegrepen door Coveliers om zichzelf tot kandidaat-burgemeester uit te roepen. Uiteraard had Dewinter het echter niet over Antwerpen. Daar wil hij zelf de volgende burgemeester worden.

De mogelijkheid van een lijst rond Coveliers in 2006 deed Dewinter uitroepen dat 40% voor het VB zou volstaan om een meerderheid te hebben in de gemeenteraad. Dat werd onmiddellijk opgenomen door de "democratische" oppositie om te stellen dat 46% of 47% zou nodig zijn. Hiermee wordt de discussie beperkt tot hetgeen Dewinter wil: een discussie voor of tegen het stadsbestuur vanuit een gepolariseerde situatie. Het geeft alvast aan hoe beperkt de traditionele politici zijn in hun antwoord op extreem-rechts, tegenwoordig wordt dat antwoord al mee beperkt tot wat electorale wiskunde. Bij gebrek aan enige inhoudelijk antwoord, is dat uiteraard niet zo vreemd.

De wijze waarop Coveliers naar de kiezer zal trekken in Antwerpen in 2006 is nog onduidelijk, ofwel met een eigen formatie ofwel in alliantie met het VB. Of beter gezegd: in een openlijke alliantie of in een iets bedektere alliantie verspreid over twee lijsten. Coveliers zal wellicht nog wat afwachten en de reacties vanuit de VLD bekijken. Zelf is hij geen groot stemmenkannon en was hij eerder ondanks zichzelf een spreekbuis geworden van de oppositie binnen de VLD die de regeringsdeelname beu is. Ook het voorbeeld van het politieke einde van Ward Beysen, die binnen de Antwerpse VLD destijds veel zwaarder woog dan Coveliers, blijft vers in het geheugen zitten.

De manier waarop Dewinter de voormalige beschermeling van de "verrader van de Vlaamse beweging", Hugo Schiltz, zal opnemen in zijn rangen blijft onduidelijk. Het is echter wel duidelijk dat ook in die extreem-rechtse kringen gejaagd wordt op postjes en dat ook daar niet omgekeken wordt naar inhoudelijke standpunten die de afgelopen jaren werden ingenomen door potentiële partners die passen in elkaars carrièreplanning. Of hoe de zogenaamde "oppositiepartij" VB evenzeer meestapt in het spelen van politieke spelletjes…

Delen: Printen: