Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Op naar nieuwe besparingen

Niet alleen de groei valt tegen en kleurt rood. Ook de inkomsten van de overheid vallen tegen. Er komt minder geld van belastingen. Woensdag stelde de krant ‘De Tijd’ dat er sprake is van een minderinkomst van 2,15 miljard euro voor 2011. In plaats van de voorziene 95,75 miljard euro, werd maar 93,6 miljard euro aan belastingen opgehaald. Dit kwam volgens een adviseur bij de studiedienst van Financiën door de tegenvallende economische situatie, maar ook omdat er geen stijging was van de voorafbetalingen van vennootschappen. De adviseur stelde: “We hebben het herstel van de winstgevendheid, vooral in de financiële sector, overschat. Ook het effect van de overdraagbaarheid van de notionele intrestaftrek werd verkeerd ingeschat.”


Transfer van belastingfraude naar Vlaanderen

Het informatiebureau Graydon deed onderzoek naar managementvennootschappen in ons land. Het ontdekte het bestaan van 25.578 dergelijke vennootschappen in ons land. Het gaat om toplui die zichzelf geen loon laten uitbetalen, maar een bijdrage aan een vennootschap. Het doel: minder belastingen betalen en aan de sociale zekerheid ontsnappen. Eerder werd bekend dat ook politici met dergelijke vennootschappen werken. Jean-Marie Demeester (Rood!) wees er op dat minister Vande Lanotte een dergelijke vennootschap heeft. Opvallend in het onderzoek van Graydon: driekwart van de managementvennootschappen bevinden zich in Vlaanderen, slechts 15% in Wallonië en de rest in Brussel. Dit betekent dat er op vlak van (legale) fiscale fraude en belastingontduiking een grote transfer is naar Vlaanderen. Bart De Wever kan maar best de camionettes met nepgeld klaarzetten om dat aan te klagen! Afspraak voor de lokalen van het VBO?


Manager van het jaar!

In januari 2010 klaagden we op deze site aan dat Bekaert-topman De Graeve tot "manager van het jaar" werd uitgeroepen (zie ons artikel van toen). Spijtig genoeg kunnen we twee jaar later enkel maar herhalen wat we toen stelden. De Graeve werd manager van het jaar omdat hij in 2009 honderden gezinnen op straat heeft gezet met afdankingen. Het magazine Trends had het over “een beursgenoteerd bedrijf laten groeien in crisistijden.” Hij werd in de bloemetjes gezet omdat hij “proactief op de crisis” reageerde en “Bekaert slagkrachtig” hield “zonder moeilijke beslissingen te schuwen.” Massale afdankingen noemt men “moeilijke beslissingen” en het nemen ervan strekt tot aanbeveling in managerskringen. Als de afdankingen van 2009 volstonden om van De Graeve manager van het jaar te maken, dan weten we nu al wie dit jaar met deze prijs zal gaan lopen. Tenzij er anderen zijn die De Graeve nog zullen overtreffen, kan de topman van Bekaert zich opmaken voor een nieuwe termijn als ‘manager van het jaar’.


"Sociale tijdbom"

Josef Ackerman van de Deutsche Bank is bang voor een "sociale tijdbom" als gevolg van de groeiende inkomensongelijkheid. Ackerman stelt dat de bankiers hun bonussen beter zouden besteden aan liefdadigheid om de spanning wat af te nemen. De man is zelf goed voor een bonus van 8 miljoen euro. Hij verklaarde in een interview met BBC: "We hebben een sociale verantwoordelijkheid, want de inkomensongelijkheid neemt toe en als deze trend zich doorzet dreigt een sociale tijdbom die niemand wil." In plaats van liefdadigheid stellen wij een maximale loonspanning van één op vier voor: het hoogste loon mag maximaal vier keer het laagste loon bedragen. Want geef toe: van het laagste loon moet iedereen kunnen leven en wie vier keer zo’n loon krijgt, kan zich voldoende luxe permitteren.


Verstrepen staakt niet…

LDD-kopstuk Jurgen Verstrepen is aan zijn politieke zwanezang bezig. De man was eerder niet te beroerd om een drastische carrièrewending te ondergaan. Nu zijn partij zo goed als verdwenen is en een nieuw mandaat er niet in zit, kan hij rustig uitkijken naar andere oorden. De pensioenrechten van het parlement kunnen hem alvast niet meer worden afgenomen. Soms acht Verstrepen het wel nodig om zijn mond open te doen over actuele thema’s. Nu waren het de vakbonden die op zijn onbegrip konden rekenen. Bij de openbare omroep mag volgens Verstrepen niet worden gestaakt. Hij stelde: "Buiten het feit dat de vakbonden totaal hun realiteitsgevoel hebben verloren, er geen breed draagvlak is voor de staking en ik niet begrijp waarom dit land alweer platgelegd moet worden terwijl onze welvaart met een rotvaart naar beneden dondert… ben ik van mening dat men bij de VRT niet mag staken. (…) Laat tv, radio -en mediamakers hun ding doen en zet de vakbonden buiten aan de reyerslaan. Als ik CEO van de VRT zou zijn; ik zou de stakersblokkades laten opruimen door deurwaarders en security. Een openbare omroep mag niet door de vakbonden misbruikt worden om hun mening aan heel de natie kenbaar te maken door te staken." Terug naar de 19de eeuwse sociale verhoudingen? Het kan zonder problemen met Jurgen Verstrepen. Heeft hij zijn ogen laten vallen op een carrière bij Unizo?


Waarom het Vlaams Belang niet staakt

Het VB hield onder de vlag van haar eigen ‘vakbond’ (eigenlijk een anti-vakbondscampagne die volledig wordt gedragen door personeelsleden van het Vlaams Belang) een actie afgelopen maandag. Niet dat aan de staking werd deelgenomen, dat was immers niet verantwoord. Neen, zes personeelsleden van het VB bedekten een flitspaal in Lier om tegen de staking te protesteren. De exacte link met de honderdduizenden stakers dezelfde dag ontgaat ons totaal. De staking zelf kon op geen enkel begrip rekenen. Rob Verreycken verklaarde: “De maatregelen die vandaag voorgesteld worden om de pensioenen ook voor de jongere generaties te waarborgen en betaalbaar te houden lijken me geenszins buitensporig.” Langer werken of het verlagen van de pensioenen is dus ook voor het Vlaams Belang geen probleem. Los daarvan heeft het VB een probleem met staken op zich. Staken ontzegt het recht op arbeid van werkwilligen, meent extreemrechts.


Media en de staking

Het antistakingsoffensief in alle media leidt ook tot kritische en creatieve reacties op het internet. Een Portugese cartoon werd van Nederlandstalige boventitels voorzien. Een andere satirische kritiek op de houding van La Dernière Heure circuleert ook via de sociale netwerken en brengt kritiek door slechts een klein schepje bovenop de antistakingsretoriek te doen…


ACTA uitgelegd

Er zijn pogingen om het internet aan banden te leggen. Door een internationale regelgeving (ACTA) zou de strijd tegen “illegaal kopiëren” op het internet worden gevoerd. De tegenstanders van de regel, waartoe ook wij behoren, zijn het niet eens met hun argumenten. Er circuleert een video waarin alles begrijpelijk wordt uitgelegd.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig