DENDERMONDE. Verslag van enkele piketten

In de regio Dendermonde deed de plaatselijke afdeling van LSP solidariteitsbezoeken aan stakerspiketten en waren we ook aanwezig op de actie/betoging in Aalst. Hieronder een verslag van de piketten in de regio.

Jef

Ontex (luiers en hygiënische hulpmiddelen)

95% van de arbeiders was er in staking. Er heerste vooral ongerustheid over de pensioenhervormingen en een ontevredenheid over het ontbreken van politiek vertegenwoordigers voor de werknemers. “Alle politiekers denken enkel aan zichzelf, niet aan hen die hun naar hun politiek postje verkozen hebben.”

Ontex is momenteel in handen van een investeringsmaatschappij. Onlangs hebben ze Healthcare Lille (Frankrijk) overgenomen, een directe concurrent. Sindsdien is de directie aan het onderzoeken welke van de twee vestigingen het meest productief is. “Ze zetten ons tegen mekaar op om op termijn de meest productiefste over te houden”.

D&M

Hier waren slechts vijf van de 250 arbeiders aan het werk gegaan en 9 bedienden

Collors

Hier draaide één van de vier lijnen (op minimumbezetting). Toch steunden enkele van de werkwilligen de staking en brachten hout uit het bedrijf om het stakersvuur brandende te houden.

Barry Callebaut (chocolade)

Alle arbeiders waren in staking, tegenover slechts enkele van de bedienden. Er heerste veel onbegrip naar de bedienden toe. “Nochtans worden ook zij enorm hard getroffen door de besparingslogica” Eén van de stakers vertelde: “Mijn dochter studeert Marketing. Al haar medestudenten zijn tegen de staking. Toch legde ze hen het nut en het waarom van deze staking uit, hoewel ze zelf niet 100% voor de staking is”.

VPK (papier en karton)

Van de 640 werknemers waren er slechts 30 aan het werk, arbeiders en bedienden samen. Dat ook een groot deel van de bedienden meestaakte was “afgedwongen” door de vakbonden. Door cao-onderhandelingen die er nu aan de gang zijn in het bedrijf, werden de bonden “verplicht” om één lijn te laten draaien. Ter compensatie eisten de bonden dat ook de bedienden aan de staking deelnamen. Een patstelling die niet door iedereen met begrip onthaald werd.

ACV-Dendermonde

Het ACV had voor hun eigen gebouwen ook een piket gezet. Hoewel het voor velen logisch leek dat zij staakten, maakte het wel duidelijk dat ook zij gewone werknemers zijn.

’s Avonds brachten we een tweede bezoek aan Ontex. Daar vernamen we dat het bedrijf vorig jaar 24 miljoen euro omzet had en slechts 1800 euro belasting betaalde. “Dit is de essentie waarom er vandaag in België gestaakt wordt.” Cadeautjes aan de bedrijven, besparingen voor hun werknemers!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie