BTB solidair met staking Poolse chauffeurs

De transportbond BTB verspreidt een persbericht waarin het zich solidair verklaart met het protest van de Poolse chauffeurs bij Dentressangle. Enkele weken geleden voerde de BTB nog actie bij een vestiging van hetzelfde bedrijf in Zellik. Dat protest was gericht tegen het ontslag van een kandidaat bij de komende sociale verkiezingen. In Polen staken 350 chauffeurs voor betere arbeids- en loonsvoorwaarden. Hieronder het persbericht van BTB.

RESPECT VOOR DE CHAUFFEURS EN HET SOCIAAL OVERLEG. OOK IN POLEN!

BTB IS SOLIDAIR MET DE CHAUFFEURS BIJ DENTRESSANGLE IN POLEN!

ABVV-BTB voerde twee weken geleden actie bij de vestiging van Norbert dentressangle in Zellik om te protesteren tegen het onrechtmatige ontslag van een kandidaat vakbondsafgevaardigde. Blijkbaar is het intimideren en ontslaan van werknemers die de sociale dialoog aanvragen of die willen opkomen voor de rechten van hun collega’s een gangbare praktijk bij Norbert Dentressangle. ABVV-BTB aanvaardt niet dat vakbondsmensen die opkomen voor de rechten van hun collega’s worden ontslagen of geïntimideerd!

Sinds 2 januari zijn 350 Poolse chauffeurs van Norbert Dentressangle in staking om betere loon-en arbeidsvoorwaarden te eisen. Ze eisen hetzelfde loon als hun Franse collega’s omdat ze niet begrijpen waarom ze minder zouden moeten betaald worden om hetzelfde werk te. Gelijk loon voor gelijk werk, een eis die ABVV-BTB volledig steunt. Ondertussen weigert de werkgever iedere vorm van sociale dialoog aan te gaan en worden stakende werknemers geïntimideerd of zelfs ontslagen zonder geldige reden.

ABVV-BTB aanvaardt niet dat vakbondsmensen die opkomen voor de rechten van hun collega’s worden ontslagen of geïntimideerd!

Het fenomeen dat Oost-Europese chauffeurs werken aan veel lagere lonen en massaal worden uitgebuit is niet nieuw. Het zwartboek dat ABVV-BTB publiceerde legt haarfijn bloot hoe werkgevers deze uitbuiting organiseren en manieren vinden om goedkope, uitgenuite arbeidskrachten te dumpen op de West-Europese arbiedsmarkt!

ABVV-BTB voert dezelfde strijd als deze Poolse chauffeurs en zal er daarom alles aan doen om hen materieel en logistiek te steunen opdat hun actie zal slagen. Ondertussen roept ABVV-BTB haar Europese moederorganisatie ETF op om concrete actie te ondernemen en zich niet te beperken tot schrijven van een brief aan de directie. Het wordt tijd dat Europese solidariteit gesteund en wordt omgezet in concrete actie op het terrein.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie