Wereld Sociaal Forum: 100.000 betogers op eerste dag

Op de eerste dag van het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre, Brazilië, namen meer dan 100.000 mensen deel aan de openingsbetoging van het gebeuren.

Michael O’Brien

De organisatoren waren zich bewust van de groeiende woede tegenover het beleid van de regering-Lula en probeerden de meningsverschillen te verdoezelen door nadruk te leggen op thema’s die niet controversieel zijn zoals de noodzaak van ‘wereldvrede’. Er werd zelfs opgeroepen aan de deelnemende delegaties om geen te harde kritiek te leveren op de regering.

Op de betoging weerklonken echter luide slogans tegen Lula. Het waren de aanhangers van de PT (Arbeiderspartij van Lula) en hun T-shirts met de slogan "100% voor Lula" die uit de toon vielen op de betoging.

De slogans tegen het huidige beleid werden vooral aangebracht door een levendige en jonge delegatie van de PSOL (Partij voor socialisme en vrijheid). Die delegatie telde zo’n 1.000 deelnemers. De PSOL is momenteel de snelst groeiende politieke kracht in het land en ontstond als linkse afsplitsing van de PT die reageerde op de rechtse koers van Lula. De PSOL won snel aan steun onder de beste jongeren en activisten. Hoewel de PSOL nog een erg jonge partij is, haalt ze reeds 3 tot 5% in de opiniepeilingen.

Het interne leven van de PSOL wordt gekenmerkt door een enorme vrijheid van politieke discussie. Socialisme Revolucionario, de Braziliaanse CWI-afdeling, is vollop betrokken in de debatten en activiteiten van de PSOL.

Op de betoging vormden we met het CWI een delegatie met een 60-tal leden, vooral uit Brazilië zelf, maar ook met kameraden uit Groot-Brittannië, Zweden, Ierland, België, Chili, Duitsland, de VS en Frankrijk. Terwijl de meeste linkse tijdschriften gratis werden uitgedeeld, verkochten wij toch zo’n 800 exemplaren van onze Braziliaanse krant.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist