Onderzoek om hoogtechnologische politierepressie mogelijk te maken

Het tijdschrift ‘EOS’ publiceerde in januari een artikel over het onderzoek naar de ontwikkeling van hoogtechnologische middelen om politierepressie gemakkelijker te maken. Het artikel meldt: "Hoogtechnologische bedrijven staan aan de poorten van het Amerikaanse en Britse leger te dringen met een arsenaal futuristische wapens die het biologische systeem van de mens treffen, zonder daarbij lichamelijke letsels toe te brengen." Volgens het artikel zouden waterkanonnen, rubberkogels, schilden en matrakken binnenkort kunnen verdwijnen.

Er worden een paar voorbeelden gegeven van mogelijke wapens die kunnen ingezet worden tegen betogingen of tegen protest. Een eerste voorbeeld is de LRAD of ‘Long Range Acoustic Device’ dat geluidsgolven op afstand kan afsturen op betogers, "Het wapen maakt een dermate irriterend geluid dat ondraaglijke oorpijn betogers onmiddellijk op de vlucht doet slaan." Dit wapen zou vandaag uitgestest worden in Irak waar het gebruikt werd om waarschuwingssignalen te versturen om "ongewenste personen" uit verboden zones te houden.

Een tweede wapen is de V-MADS of "Vehicle-Mounted Active Denial System" dat elektromagnetische straling uitzendt waarbij watermoleculen onder de huid van mensen verhitten waardoor een brandend gevoel ontstaat. Verder zijn er elektrische schokpistolen die al gebruikt worden in 400 Amerikaanse politiedistricten. Deze worden verder uitgebouwd o.a. door het voorzien van sterkere stroomstoten die op verschillende mensen tegelijk kunnen afgevuurd worden.

Verschillende mensenrechtenorganisaties spraken zich reeds uit tegen de ontwikkeling van wapens zoals de LRAD of de VMADS. Bovendien kunnen ernstige vragen gesteld worden bij de gevolgen op langere termijn voor wie getroffen wordt. Wat met de gevolgen op het gehoor? Wat zijn de langdurige gevolgen van elektromagnetische straling?

Volgens het maandblad ‘Eos’ wordt met deze ontwikkelingen geprobeerd om "gewelddadige demonstraties" te kunnen tegengaan. Uiteraard is het noodzakelijk om bij iedere vorm van verzet en protest te suggereren dat het om "gewelddadige" acties gaat teneinde een opgedreven repressie te kunnen goedpraten. Maar het is duidelijk dat de wapens die vandaag ontwikkeld worden, mogelijks niet enkel tegen gewelddadige acties zullen worden ingezet. Het zijn methoden om iedere vorm van verzet de kop in te drukken.

Delen: Printen: