Groot-Brittannië. Linkerzijde in ambtenarenbond wil verzet tegen aanvallen op pensioenen opvoeren

De linkerzijde in de ambtenarenbond PCS hield afgelopen weekend een noodvergadering om het verzet tegen de aanvallen op de pensioenen te bespreken. Op 30 november was er nog een geslaagde staking van de publieke sector. Maar nadien stelde de leiding van de vakbondsoverkoepeling TUC voor om alsnog een slecht akkoord te aanvaarden waardoor het personeel langer zou moeten werken en minder pensioen zou krijgen.

Verslag vanop de conferentie door Rob Williams

“PCS Left Unity heeft deze noodvergadering bijeengeroepen omdat we in een noodsituatie zitten”, stelde PCS-voorzitster Janice Godrich bij de opening van de open vergadering in Londen afgelopen weekend. Op de bijeenkomst waren er zowat 600 vakbondsmilitanten.

Er waren vertegenwoordigers van linkse stromingen in PCS, Unison, NUT, Unite en UCU. Deze strijdbare vakbondsmilitanten stemden er allen mee in om te werken met een tijdelijk coördinatiecomité over de vakbonden heen om het verzet tegen de aanvallen op de pensioenen te organiseren en op te komen voor een nieuwe stakingsdag.

Mark Serwotka, algemeen secretaris van de PCS, was een van de sprekers. Hij vroeg de aanwezigen: “Hoe kunnen vakbondsleiders zoals Dave Prentis [algemeen secretaris van Unison] en Brendan Barber [voorzitter van de koepel TUC] het momentum van de staking van 30 november laten voorbijgaan terwijl wat de regering aanbiedt ongeveer hetzelfde is als wat voor de staking werd aangeboden.”

De vice algemeen-secretaris van de lerarenbond NUT verwelkomde het initiatief voor de vergadering en kondigde meteen aan dat de vakbond NUT aansluit bij de verwerping van het pensioenvoorstel door de PCS.

Er waren heel wat sprekers die lid zijn van Unison en in persoonlijke naam de hypocrisie van de leiding van hun vakbond aanklaagden. Unison-topman Dave Prentis verklaarde in de zomer nog dat er meer dan één staking zou nodig zijn om de aanvallen van de regering op de pensioenen te stoppen. Maar vlak voor kerstmis verklaarde een andere topfiguur van Unison dat de staking enkel als doel had om de “schade te beperken”.

Activisten van Unison zullen in hun eigen vakbond het verzet tegen het ondertekenen van een akkoord met de regering opvoeren.

Alex Gordon, voorzitter van de transportbond RMT, stelde dat zijn vakbond solidair is. Samen met Serwotka pleitte hij ervoor om ook de private sector te betrekken bij de volgende acties. Er zijn nu al acties, zo is er de strijd van de arbeiders van Unilever die hun pensioenen verdedigen of in de bouwsector waar wordt geprotesteerd tegen een voorstel om 35% op de lonen te besparen.

Een aantal sprekers wees op het belang van bijeenkomsten van vakbondsmilitanten uit verschillende bonden. Alle aanwezigen haalden heel wat argumenten en energie uit de bijeenkomst om de druk op Unison en de TUC op te voeren. Komende donderdag zal actie worden gevoerd aan een bijeenkomst van de TUC.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie