Londen maakt zich op voor betoging tegen Bush

Aan de vooravond van zijn bezoek aan Groot-Brittannië klaagde Bush over het gebrek aan democratie in het Midden-Oosten. Dat is pure hypocrisie. Het komt immers van iemand die zelf het electoraal systeem "creatief" moest aanwenden om president te worden.

Bush had financiële en familiale banden met de monarchie in Saoedie-Arabië, een reactionaire semi-feodale dictatuur die betogingen, politieke partijen, vakbonden en vrije media verbiedt. Het is een dictatuur die actieve steun gaf aan het repressieve Taliban-regime in Afghanistan.

Ook het post-Taliban Afghanistan is niet direct een toonbeeld van ‘democratie’. Het door de VS gesteunde regime van Hamed Karzai is een niet-verkozen, corrupte kliek die alle dissidentie de kop indrukt en de sterk verarmde bevolking alle democratische rechten ontzegd.

Het VS-imperialisme steunt verschillende ondemocratische regimes in het Midden-Oosten en elders. Maar al deze tekortkomingen op ‘democratisch’ vlak worden over het hoofd gezien door de VS, zolang die regimes maar het VS-kapitalisme steunen.

Hypocrisie

De steun van Bush voor het ‘democratische’ Israël is ook hypocriet. De regering van Ariel Sharon krijgt 3 miljard dollar per jaar van de VS, naast directe militaire steun, terwijl het de Palestijnen het democratisch recht op een eigen staat ontzegt.

Het was de VS onder de republikeinse president Ronald Reagan die de dictatuur van Saddam ondersteunde tijdens de bloedige oorlog tussen Irak en Iran in de jaren ’80. Op het einde van de eerste Golfoorlog tegen Irak in 1991, zorgde Bush senior ervoor dat de sjietische opstand tegen Saddam geen kans kreeg.

Nu de VS het regime van Saddam omvergeworpen heeft, slagen ze er niet in een ‘democratisch’ zelfbestuur te organiseren in Irak.

Weinigen geloven nog de nonsens van Bush als hij het heeft over ‘democratie’ voor Irak en de regio. De meeste Irakezen begrijpen dat de door de VS geleide oorlog en bezetting enkel oog heeft voor de olievoorraden, het uitbreiden van de VS-markt en om de VS-macht op militair en politiek vlak te versterken. Sinds het de ‘Monroe Doctrine’ in 1823 innam, heeft de VS ieder land dat een bedreiging vormde voor haar belangen aangepakt. Ieder land dus dat ingaat tegen het kapitalistische winstsysteem.

Vietnam

Meer dan 25 jaar geleden probeerde de VS om Vietnam te controleren maar eindigde dit in een nederlaag voor het imperialisme. Bush en zijn schoothondje Blair hopen dat Irak niet hun Vietnam wordt.

Het kapitalisme is gebaseerd op de heerschappij van een minderheid die de samenleving controleert en nooit een democratische toekomst zal bereiken. Een echte democratie betekent het controleren en bezitten van de economie en de samenleving door de meerderheid van de bevolking. M.a.w. socialisme.

Volgende week zullen duizenden Britten betogen tegen de oorlogszuchtige VS-president. Wij zeggen: we betogen niet enkel tegen het imperialisme van Bush, wij vechten voor een democratisch socialistisch systeem.

Delen: Printen: