Home / Op de werkvloer / Betoging 2 december 2011 / Stakingsdag. Verslag en foto’s uit Bergen

Stakingsdag. Verslag en foto’s uit Bergen

door Aurore en Steph (Bergen)

Het spoorpersoneel zette de toon door vanaf dinsdag op een aantal plaatsen en vanaf woensdag overal in staking te gaan. Vandaag lagen veel openbare diensten plat. Het ordewoord van de vakbonden was duidelijk: de aanvallen op de pensioenen zijn onaanvaardbaar. De regering wil haar voorstellen door onze strot rammen en zo snel mogelijk laten stemmen in het parlement. Het ongenoegen onder het personeel is dan ook groot.

De openbare diensten in Bergen toonden wat ze denken van de plannen van premier Di Rupo en minister Van Quickenborne. Er stonden piketten aan de TEC, bpost, de Forem (tegenhanger van de VDAB), aan verschillende scholen en aan de kantoren van het Waalse gewest. Een aantal wegen werden geblokkeerd.

Er was een betoging in het centrum van de stad. Daarbij werd vertrokken van de kantoren van de vakbonden om samen te komen op de grote markt waar werd gesproken door verschillende verantwoordelijken van ABVV en ACV. Er waren zowat 500 aanwezigen op de actie. Op de betoging werd de kritiek op Di Rupo niet gespaard. Zelfs na decennia van verraad aan de arbeidersbeweging hoopten sommigen blijkbaar dat Di Rupo voor een andere koers zou zorgen, ze hebben zich vergist. We waren met een groep LSP-militanten aanwezig om ons pamflet te verspreiden, onze krant te verkopen en te discussiëren.

Na deze stakingsdag zal het spoorpersoneel blijven staken. Lorenzo Marredda van ACV-Transcom in Bergen stelde dat een staking van onbepaalde duur een goede manier is om de plannen van de minister tegen te houden. Het spoorpersoneel moet worden gesteund door de volledige arbeidersbeweging. Om de strijd voort te zetten en te concretiseren, moeten we de algemene staking van 30 januari zo goed mogelijk voorbereiden. Vandaag zagen we toch een aantal problemen op het vlak van de organisatie en de mobilisatie. Door bijeenkomsten te houden op de werkvloer, in de diensten en op de scholen is het mogelijk om een bredere laag te informeren, te sensibiliseren en te mobiliseren.

Leave a Reply