Thomas

Enkele tientallen militanten en delegees, vooral van ACOD-spoor, spreken om 21u20 aan de voorzijde van het station af. Er volgt een korte ronde langs de spoorlijnen. De staking is van kracht, niemand mag er nog door. Onnodig zo blijkt, want de staking is succesvol. Op een enkele trein na komt niks het station nog in. Bovendien zijn er maar weinig verdwaalde reizigers.

De beroering over de spontane staking bij de openbare diensten is op het piket aan het Brugse spoor voelbaar. Dagenlang sprak zowat iedereen zich over deze staking uit. En die discussie was verhit: nooit leek de verdeeldheid onder werkenden in Vlaanderen groter. De militanten in Brugge voelen dat, want hoewel de sfeer goed is, zitten velen met een heuse baksteen in de maag. Vandaag staakt niemand voor zijn plezier.

De sfeer zit er niettemin goed in. Maar hoewel er gelachen kan worden – humor verdrijft de ellende – is er toch een minpunt zichtbaar. Groen en rood komen zichtbaar niet overeen. Ze staan in groepjes, elk apart. En hoewel het hele spoor virtueel lam ligt, is deze staking er vooral een van het rode ACOD. En wanneer de aanwezigen voor een fotograaf zich opstellen voor een groepsfoto is dat zonder de vrienden van het ACV.