ABVV in actie tegen besparingsbeleid

Gisteren betoogden enkele honderden ABVV-militanten in Brussel voor de Financietoren. Er werd geprotesteerd tegen het geplande besparingsbeleid van de regering di Rupo. De vakbond heeft een alternatief plan om 8 miljard euro te vinden: afschaffing van de notionele intrestaftrekt, het belasten van de schijf boven 8.000 euro maandloon aan 55%, strijd tegen fiscale fraude. De fiscale cadeaupolitiek ondermijnt de inkomsten van de sociale zekerheid.

De aanval van Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op de pensioenen was uiteraard een veel besproken onderwerp op de actie. Van Quickenborne wil de voorstellen van het regeerakkoord meteen in wetteksten gieten om zonder enig overleg met de sociale partners deze voorstellen door te drukken voor het einde van de maand december. Van Quickenborne bevestigt overigens dat dit nog maar het begin is. De voorbeelden van Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje tonen nochtans aan dat het harde besparingsbeleid de economie enkel nog dieper in de recessie duwt en de arbeiders, uitkeringstrekkers en jongeren in armoede onderdompelt.

De PS zit op dezelfde golflengte als de liberalen van Open Vld. “In de huidige economische situatie kunnen we niet anders. We moeten absoluut snel vooruit gaan”, aldus Laurette Onkelinx in de Franstalige media. Hoe kan het ABVV haar banden met de PS en SP.a nog behouden? Wij denken dat deze banden moeten verbroken worden en dat er nood is aan een nieuwe brede arbeiderspartij om een politieke uitdrukking te geven aan al wie zich verzet tegen de besparingen.

In zijn toespraak kondigde Thierry Bodson van het Waalse ABVV aan dat er acties komen tegen de pensioenhervorming van Van Quickenborne. Hij liet ook geen onduidelijkheid bestaan over het feit dat er op 30 januari een algemene staking komt.

LSP was ook van aanwezig. We verdeelden een pamflet waarin we de voorbereiding van een 24-urenstaking vragen, “met een informatiecampagne in de bedrijven waar de gevolgen van de regeringsmaatregelen tijdens werkonderbrekingen worden besproken en acties democratisch worden voorbereid. Met regionale en sectorale actiedagen, stakingen en betogingen ter voorbereiding van een oplopende reeks algemene stakingen.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie