Jongeren: Voor een toekomst, zal je moeten vechten!

Elke dag op school wordt het weer onder je neus gewreven, als je maar hard genoeg je best doet en veel studeert, staat je een mooie toekomst te wachten. Je behaalt je diploma, vindt een fijne, goedbetaalde job en geraakt binnen de kortste keren aan de top!

Nele Verschelden

Wat zien we in werkelijkheid? Na hun studies belanden veel jongeren in de werkloosheid. Op dit moment zijn er volgens de RVA officieel 536.662 werklozen.Als we hierbij het aantal deeltijdse werklozen, bruggepensioneerden, schoolverlaters en mensen met een nepstatuut bijtellen, komt het aantal op meer dan 1 miljoen. In december 2003 was ongeveer 1 op 5 jongeren werkloos. In sommige Waalse steden gaat het over meer dan 30% van de schoolverlaters die in de werkloosheid belandt, in Charleroi zelfs 43% van alle vrouwelijke schoolverlaters.

Vaak wordt er ons verteld dat werklozen er zelf voor kiezen; dat ze te lui zijn om een job te zoeken en van de sociale zekerheid profiteren. Dit is een grote leugen waarbij men probeert de schuld bij de werkloze zelf te leggen. Op dit moment zijn er voor iedere vacature bij de VDAB 40 werklozen. Als je als schoolverlater geen werk vindt, moet je 9 maanden wachten op je eerste uitkering (de wachttijd), die slechts 600E/ maand bedraagt. Probeer hier maar eens je huur, voedsel, vervoer,… van te betalen.

Als je al het geluk hebt om een job te vinden, dan is dit vaak een interimjob. Hierbij worden de jongeren gebruikt door de bedrijven om de meest flexibele uren aan te nemen en de meest onaangename klusjes uit te voeren. Dit steeds op tijdelijke basis, zonder vooruitzicht op een vast contract en hier bovenop zijn ze vaak nog onderbetaald ook. Tussen 1992 en 2002 steeg het aantal interimarbeiders van 8,5% naar 20,3% van de bevolking.

Uit interne documenten van de regering bleek dat ze tegen 2007 30.000 man van de dop willen schrappen. Vooral jongeren zullen hier het slachtoffer van zijn. Deze maatregelen worden vooral genomen om zo jongeren te dwingen om het even welke job te aanvaarden om te kunnen overleven. Dit heeft tot gevolg dat ook de lonen en de arbeidscondities van oudere arbeiders naar beneden worden getrokken, omdat het patronaat de jonge en oudere werknemers tegen elkaar probeert uit te spelen door degene die aan het laagste loon wil werken, aan te nemen. Of hierdoor verworvenheden waar in het verleden voor gestreden is, tot een minimum te beperken.

Alles wat we hebben, is opgebouwd op basis van strijd. De sociale zekerheid, gratis onderwijs, algemeen stemrecht,… Onze ouders en grootouders hebben ervoor gevochten, gestaakt. Willen we de aanvallen van de regering en het patronaat afslaan, dan zullen wij dit ook moeten doen! Als jij een toekomst wil, zul je je moeten organiseren en ervoor vechten! Sluit daarom aan bij internationaal Verzet en mobiliseer mee naar de jongerenmars voor werk en tegen racisme van 19 Maart 2005!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie