Politieke crisis in Sri Lanka

De poging van president Chandrika Kumaratunga om met een semi-militaire staatsgreep de macht over te nemen van premier Ranil Wickremesinghe van de United National Party (UNP) lijkt zich tegen de president te keren. Ze was immers niet in staat om verdeeldheid te krijgen onder de parlementsleden van de UNP om hen te overtuigen haar partij, de Sri Lanka Freedom Party (SFLP) te ondersteunen. Ze moest integendeel een aantal stappen terug zetten en nu ontkent ze zelfs dat de noodtoestand ooit uitgeroepen werd.

Robert Bechert

Hoewel de situatie er nu minder slecht uitziet dan wat mogelijk was, blijft het gevaar van nieuwe etnische spanningen tussen de Sinhalezen, Tamils en moslims die op het eiland samenwonen. Chandrika’s zet was gebaseerd op het uitspelen van de nationale tegenstellingen in Sri Lanka om zo de UNP aan te pakken. Ze stelde dat het nodig was de macht te grijpen omdat er onderhandelingen zouden opgestart worden tussen de UNP-regering en de Tamil tijgers in een poging om een einde te maken aan de burgeroorlog die de afgelopen 20 jaar 70.000 slachtoffers maakte.

Op verschillende ogenblikken hebben zowel de UNP als de SLFP de etnische tegenstellingen in Sri Lanka gebruikt om hun positie te versterken. De burgeroorlog begon toen de UNP in de regering zat. Chandrika werd aanvankelijk verkozen als president in 1994 omdat ze zich als een vredeskandidaat naar voor bracht.

De militairen en politie-agenten zijn vandaag ontevreden. De afgelopen twee jaar is er amper gevochten en zij willen de vijandigheden niet heropstarten. De leiding van het leger daarentegen steunt Chandrika en dit leidt tot spanningen binnen het leger.

De belangrijkste imperialistische machten, Groot-Brittannië en de VS, samen met de regionale imperialistische mogendheid India, zijn tegen de staatsgreep van Chandrika en hopen dat een akkoord zal kunnen gesloten worden.

Na wat vertraging sprak Chandrika op 7 november het land toe in een TV-uitzending. Haar toespraak was vooral gericht naar de buitenlandse krachten, ze sprak in het Engels en er moest een uur gewacht worden op de vertaling naar het Sinhalees.

De United Socialist Party (USP, onze zusterpartij in Sri Lanka) heeft een statement geproduceerd en verschillende pamfletten waarin ze zich uitspreken tegen de poging tot staatsgreep en de ondemocratische maatregelen, de USP roept op om de vredesonderhandelingen te herstarten en er wordt uitgelegd dat enkel de arbeidersklasse de etnische en sociale problemen die Sri Lanka reeds decennialang beheersen, kan oplossen.

Onmiddellijk na de aankondiging van Chandrika dat ze de macht greep, werd het secretariaat van de USP in Colombo (de hoofdstad van Sri Lanka) ontruimd omwille van de dreiging van repressie, zeker tegen een partij als de USP die actief is onder zowel Sinhalezen als Tamils. Als enige partij brengen wij een krant uit in beide landstalen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie