Tsunami: zal de Westerse hulp de getroffen gebieden bereiken?

De enorme solidariteit die wereldwijd getoond is na de ramp in Zuidoost-Azië is een voorbeeld van solidariteit en internationalisme. In Europa, Noord-Amerika, Japan, Australië,… hebben arbeiders en jongeren een enorme bijdrage geleverd waardoor de steun die beloofd werd door leiders als Blair en Bush mager overkwam. Er blijft echter de vraag: zal de hulp die door de regeringen beloofd is, ook effectief gegeven worden? Als we naar enkele vroegere rampen kijken, lijkt de vrees dat dit niet zal gebeuren gerechtvaardigd.

In 1998 waren er tropische stormen in centraal Amerika waarbij een enorm spoor van vernieling werd aangericht. Verschillende regeringen beloofden toen samen zo’n 6,2 miljard euro aan steun. Tot op vandaag is daarvan slechts 2,4 miljard of 33% betaald.

Na overstromingen in Mozambique in 2000 werd 321 miljoen euro beloofd, maar daarvan is slechts 160 miljoen euro (50%) betaald. Er zijn vandaag nog steeds wegen die niet hersteld zijn en heel wat mensen hebben nog steeds moeilijk toegang tot drinkbaar water. Het dagblad ‘The Independent’ schreef op 7 januari: "Zodra het water wegtrok, droogde ook de steun op."

In december 2003 was er een enorme aardbeving in Bam in Iran waarbij 31.000 slachtoffers vielen. Toen werd zowat 1 miljard dollar aan steun beloofd, maar slechts 17 miljoen dollar (2%) is reeds betaald! Zo’n 150.000 overlevenden wonen nog steeds in tenten of kleine containers.

De VN beweert dat een aantal beloftes voor Bam betrekking hadden op goederen die niet langer nodig waren waardoor een deel van de steun terechtkwam in grootwarenhuizen of overgenomen werd door de regering van Iran.

Als een ramp dichter bij huis plaats vindt of een groter politiek belang heeft, moeten de politici natuurlijk hun vrijgevigheid tonen. Toen er in Florida, geleid door de broer van George Bush, in de loop van augustus 2004 een storm was, aarzelde George Bush niet om vanuit de federale overheid zo’n 3 miljard dollar te besteden om aan de gevolgen van de ramp tegemoet te komen. In december 2004 waren 92,7% van de aanvragen voor nieuwe huisvesting reeds ingewilligd. George Bush werd met een comfortabele meerderheid herverkozen in Florida…

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist