Militantenconcentratie op de Heizel: “De maand december zal heet worden en indien nodig komt er een algemene staking.”

Anne Demelenne, algemeen-secretaris van het FGTB, had nauwelijks deze woorden uitgesproken toen een enorm applaus weergalmde in de zaal waar duizenden syndicalisten deze morgen samenkwamen. De sfeer was strijdvaardig, de militanten wilden duidelijk hun stem laten horen tegen de besparingen, maar ook actief strijden om deze terug te dringen. Nu komt het er op deze woede serieus te organiseren.

Meer dan 5.000 militanten van het ABVV, ACV en ACLVB kwamen deze morgen samen in de hoofdstad. Onder hen werknemers uit alle sectoren, sommigen reeds in strijd tegen afdankingen of besparingen, maar allen overtuigd om zich te verzetten tegen de toekomstige regering die ons een sombere toekomst voorbereidt.

Aan de deuren van Paleis 12 op de Heizel stond een delegatie van de FGTB jongeren met een niet mis te verstane boodschap op hun pancartes: “Pas de blabla, mais du syndicat de combat” (Geen blabla, maar strijdsyndicalisme). Dit gevoel was ook bij andere syndicalisten aanwezig: bereiden we een zoveelste wandeling door de straten van Brussel voor of gaan we een echt offensief actieplan opstellen?

In de zaal werd een nationale betoging in gemeenschappelijk vakbondsfront aangekondigd voor de 2e december. Dit is een goede start, maar het mag daarbij niet blijven. Volgens ons en vele militanten zal er nood zijn aan een algemene staking met een goed voorbereide sensibiliseringscampagne en uitgewerkt mobilisatieplan voor alle werkenden.

In ons pamflet stelde LSP voor dat: “Als we echt willen dat de patroons van onze sociale verworvenheden en onze syndicale rechten afblijven, zullen we niet enkel de militanten, maar alle werknemers moeten informeren en mobiliseren. Niet via de pers, die door de patroons wordt gecontroleerd, maar in de bedrijven, tijdens werkonderbrekingen eventueel aansluitend op de middagpauze. De afschaffing van de notionele interest en een rechtvaardige fiscaliteit opleggen aan onze politici, zal een actieplan vergen dat de hele bevolking sensibiliseert en mobiliseert. We werden al te veel de straat opgestuurd om ingetoomd te worden zodra we op dreef kwamen. Het wordt tijd dat we eens voet bij stuk te houden. De zoveelste zondagswandeling door Brussel zal niet volstaan. Enkel door het volledige economische weefsel stil te leggen, kunnen we voldoende tegengas geven.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie