Klimaatcrisis bereikt kookpunt

Eind september maakte de orkaan Helene meer dan 200 dodelijke slachtoffers in de VS. Het is de meest dodelijke storm sinds Hurricane Katrina in 2005 en de derde dodelijkste orkaan ooit in de VS. 

Artikel door Nicky (Antwerpen) uit maandblad De Linkse Socialist

Duizenden mensen raakten vermist en meer dan twee miljoen Amerikanen zaten zonder stroom in de staten Florida, North- en South Carolina en Georgia. De grootste schade was er in North Carolina, vooral het dorp Asheville kreeg het zwaar te verduren. De inwoners zaten wekenlang zonder drinkwater. Nog voordat de regio kon bekomen van Helene, was orkaan Milton al in aantocht naar Florida. Er was een massale evacuatie in de hele staat. Dit leidde tot lange files, tekorten aan benzine, overvolle hotels en de prijs van een vliegticket om Florida te verlaten vanuit de luchthaven van Tampa liep op tot 1.500 dollar. 

De klimaatrampen werden politiek uitgespeeld. Trump viel president Biden en vicepresident Harris aan over hun aanpak. Hij verspreidde desinformatie over FEMA (Federal Emergency Management Agency). Zo beweerde hij dat er in North Carolina geen helikopters en reddingswerkers waren. Hij beweerde dat de Democratische gouverneur van North Carolina minder snel hulp voorzag voor gebieden met voornamelijk Republikeinse stemmers. Dezelfde Trump stapte tijdens zijn eerste presidentstermijn uit het akkoord van Parijs en hij blijft de klimaatcrisis ontkennen. Zijn desinformatie zorgt ervoor dat zijn aanhangers in de getroffen gebieden weinig vertrouwen hebben in de hulpverlening en daardoor ook minder snel hulp zoeken of zich houden aan de opgelegde evacuatie. 

Een maand voor de rampen was er een stemming in het Huis van Afgevaardigden om 10 miljard extra te investeren in het rampenfonds van FEMA. Dit werd geblokkeerd door de Republikeinen.(1) Kapitalistische regeringen blijven weigeren om serieuze maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan. In plaats daarvan blijven ze meer geld investeren in destructieve sectoren zoals de wapenindustrie en het leger. Terwijl de Amerikaanse overheid er niet in slaagde 10 miljard vrij te maken voor het rampenfonds, ging er ondertussen al meer dan 300 miljard aan wapens naar Israël. 

Als overheden hun huidige beleid doorzetten, wordt de aarde tegen 2100 3,1 graden warmer. Dit is een verdubbeling van de doelstelling van 1,5 graden die werd overeengekomen in het akkoord van Parijs.

De klimaatrampen zullen alleen maar erger worden. Terwijl in de media alle aandacht gaat naar de orkanen in de VS, krijgt de neokoloniale wereld nu al te maken met de zwaarste gevolgen van de klimaatcrisis. In Zuid-Soedan werden 700.000 mensen getroffen door grote overstromingen. Honderdduizenden mensen verloren hun thuis. Hoewel de infrastructuur en levensstijl van de gemeenschappen in het Sudd-moeras aangepast zijn aan de natuurlijke overstromingen van de Nijl, zorgden de abnormaal lange duur en het hoge waterniveau van de recente overstromingen ervoor dat de infrastructuur niet meer in staat was om hiermee om te gaan. Het hoge waterniveau zorgde ook voor een stijging van het aantal besmettingen met door water overgebrachte infecties. Er lijkt een scenario aan te komen waar het Sudd-moerasgebied wordt uitgebreid, wat wil zeggen dat de duizenden mensen die geëvacueerd waren niet meer kunnen terugkeren en permanent ontheemd worden.(2)

Er wordt geschat dat tegen 2050 wereldwijd meer dan 1,2 miljard mensen ontheemd zullen zijn als gevolg van klimaatverandering. Droogtes met tekorten aan voedsel, drinkbaar water en levensnoodzakelijke middelen, zorgen voor meer gewelddadige conflicten in getroffen gebieden. De ontheemding van bevolkingsgroepen uit hun oorspronkelijk land leidt tot het uitsterven van talen en culturen. In het noorden van Pakistan zorgden klimaatrampen veroorzaakt door smeltende gletsjers ervoor dat verschillende gemeenschappen wegtrokken uit hun thuisgebied in de bergen. De migratie van deze volken naar de steden zorgt ervoor dat ze hun al bedreigde moedertaal steeds meer inwisselen voor de dominante taal. Na enkele generaties zal deze inheemse taal bijna volledig verdwijnen.(3) Als er niet dringend actie wordt ondernomen, zal de klimaatcrisis een enorm verlies in natuur, biodiversiteit en culturen als gevolg hebben.

1. https://www.npr.org/2024/10/07/nx-s1-5144159/fema-funding-migrants-disaster-relief-fund

2. https://theconversation.com/south-sudan-floods-the-first-example-of-a-mass-population- permanently-displaced-by-climate-change-238461

3. https://dialogue.earth/en/climate/climate-disasters-are-destroying-pakistans-mountain-languages/

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist