Werkloosheid blijft stijgen

In december waren er in België 595.454 niet-werkende werkzoekenden, een stijging met 7,3% tegenover december 2003. De stijging kwam er vooral in Vlaanderen, waar er op een jaar tijd een toename was met 24.029 werklozen. In Wallonië kwamen er 9.563 werklozen bij en in Brussel 7.074.

Hierdoor staat de werkloosheid op 8,6% in Vlaanderen, 18,4% in Wallonië en 21% in Brussel. Opvallend is dat het aantal vrouwelijke werklozen veel hoger ligt dan het aantal mannen. Op nationaal vlak zijn 15,7% van de vrouwen werkloos tegenover 10,6% onder mannen. Die cijfers houden dan nog geen rekening met de werksituatie van veel vrouwen die in deeltijdse of flexibele jobs terechtkomen. Het aantal deeltijdse jobs voor vrouwen ligt bijzonder hoog.

In Wallonië bedraagt de werkloosheid onder vrouwen 22,9%. Dit betekent dat bijna één vrouw op vier werkloos is! Dit soort percentages is enorm en doorprikt de retoriek dat werklozen profiteurs zouden zijn die geen werk zoeken. Als 22,9% van de vrouwen in Wallonië geen werk vindt, is dat niet hun fout, maar komt dit omdat er onvoldoende werk is.

Het afgelopen jaar was er zowat overal een stijging van de werkloosheid, met sterke stijgingen in Turnhout waar het aantal werklozen met 19% is toegenomen op een jaar tijd. In Tongeren steeg het aantal werklozen zelfs met 20,6% op een jaar tijd.

Delen: Printen: