Studenten betalen voor het neo-liberaal beleid

Jaar na jaar worden op de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de sociale verworvenheden teruggeschroefd. De speciale gesubsidieerde koten werden al veel duurder en steeds minder studenten krijgen een beurs. Toch lokt de VUB menig student met haar naam en faam als “de meest sociale universiteit in Vlaanderen”. En ook het bestuur gebruikt nog graag die sociale retoriek. Jammer genoeg zijn hollere woorden moeilijk denkbaar.

Simon Van Haeren (VUB)

Veel studenten stonden dit jaar weer vreemd te kijken toen ze ontdekten dat hun resto 3,15€ aanrekent voor een maaltijd voor beursstudenten, in de plaats van 1.70€, en 4.20€ in plaats van 3.10€ voor de niet-beursstudenten. Dat is een prijsstijging met 85%!

Het hoger onderwijs is daarbij al bijzonder duur, ook al is onderwijs “in principe” gratis in ons land. Het is zelfs zo duur dat het scholieren uit armere gezinnen vaak verhindert aan een universitaire studie te beginnen. Jongeren uit een arbeidersmilieu beginnen witte raven te worden in de academische biotoop. De VUB is dus ook niet van plan hier iets aan te veranderen en het gevecht aan te gaan met de regering voor meer middelen. Het is eerder andersom.

In de plaats daarvan kiest ze voor de gemakkelijkste weg en dringt ze de studenten de liberale winstlogica van de regering op. Ze verschuilt zich achter het feit dat onderwijs geld kost en het restaurant verlieslatend was. Een redenering die volgens ons niet opgaat: onderwijs mag de staat geld kosten. Het zijn de belangen van de bedrijven die bij de regering bovenaan de agenda staan, niet de belangen van de studenten. Dat is het probleem.

Een tragisch voorbeeld van het neoliberaal beleid rond onderwijs: de VUB wordt verplicht aan “zelffinanciering” te doen. Daarom speelde ze op de beurs, waardoor de laatste 3 jaar de universiteit 20 miljoen Euro (800 miljoen BEF) verloor!

De VUB weigerde (heel toevallig vorig jaar) onze studentenorganisatie ALS (Actief Linkse Studenten) te erkennen. ALS vecht voor democratisch, gratis en toegankelijk onderwijs voor iedereen. Het is dus duidelijk dat er ook op dit terrein behoefte is aan een linkse oppositie tegen het rechtse beleid. Meer aanvallen tegen de studenten zullen immers volgen!

Delen: Printen: